Jump to content
Българският форум за музиканти

Електронни барабани


Recommended Posts

Здравейте, колеги.

 

Отварям темата по повод едни мои размишления в последно време.

Стигнах до временния извод, че за студийни записи най-добрия вариант си остава акустичен сет с тригери. А за репетиции и гигове (участия) - електронни (може да си свириш дори вкъщи, лесни са за пренасяне, поддръжка и пр.)

 

Вие какво разпределение бихте направили? За вас в кои случаи е най-добре да се използват акустични и електронни барабани? Има ли смисъл въобще от едните?

Размишления на тази тема...

Редактирано от fusion
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз свиря от един месец на барабани ходя на уроци при Цецо Георгиев :D Но аз скоро ще си купувам барабани или ще си направя сет.Но никога не съм мислил за електронни...Виждал съм но не съм свирил..Баща ми ме посъветва(той е бил в група) Да не се (цитирам)"лигавя" С тея електронни барабани а напрао на акустични..А и учителя ми не е споменавал нищо за електронни барабани. Но аз съм невеж на тема електронни барабани. А защо мислиш че за репетиций траат електронни?Можеш да си сложиш едни заглушители ако звука ти е проблема :greenball:

 

Поздрави и най-важното: :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм по тази интересна тема и аз съм размишлявал доста... Стигах до извода че за упражнения вкъщи (ако живееш в апартамент) най-добре е електронен сет.. аз свиря в нас с акустичен сет и тези падове за заглушаване не ми харесват.. развалят отскока най-малкото. Ако си в къща неа ядове. За записи то е ясно - акустичен сет. За репетицийки бих свирил на електронни, но участия в никакъв случай. Комбинацията м/у електронен и акустичен звук ми допада доста.. има ползви и от двата вида това неможе да се отрече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

(цитирам)"лигавя" С тея електронни барабани а напрао на акустични..?

 

Можеш да си сложиш едни заглушители ако звука ти е проблема :girl_cray2:

 

Поздрави и най-важното: :slap:

Баща ти може да е много добър музикант, но искам да знам колко време е свирил на електронни и колко време на акустични барабани? Електронните барабани са една мн хубава БЛАГИНКА за нашите географски ширини, защото са практични !!! когато живееш в апартамент. Но има и друго. Много хора, които според мен не са пипвали тва чудо електронен барабан( даже някои му викат електрически, което е грешно) казват че на акустичните е винаги по-хубаво. Еми това е голяма простотия според мен. Значи аз като репетирам в едно студио ( от софия) с групата ми едвам издържам 2 часа на тия кофи, дето са на разположение. То малкия барабан звучи като лайно, касата е натъпкана с черги, томовете секи ги е ръцал и са заприличали на нищо, чинелите са изпотрошени и тн и тн. Ясно е че когато е общо, ще е в лошо състояние. ОБАЧЕ!! Какво прави българина? Винаги взима най-евтиното, защото не му стигат парите. 90% от барабанистите тука са като мен под 18 години, живеещи с родителите си, ала едва ли 100 % си изкарват сами парите за хобито ( свиренето). Като кажеш на мама и тати дайде 3000 за най-хубавите акустични барабани че да ми е кеф, в общия случай ще ти се изсмеят и щи земат некви боклуци за 800 ( сиреч като тия в репетиционните, само дето все още не амортизирани). Е колко струва Yamaha DTXeplorer ? 1300 лева вече е паднал. Колко струва 1 ( само 1 ) чинел, чисто нов, хубав? 200-300 лева. 800 за сет, 2*250 за краш и райд, минаха вече 1300. А и стойки има, палки си зимаш всяка седмица, щото се трошат при повечето хора, кожи също. Правете си сметка кое е по изгодно и дали като си мислите че няма да дадето 1300 лево накуп сте много на печалба като си разложите всички разходи във времето. Пък и - ако живеете в къща добре. А ми в апартамент? В панелка не може да сложите барабани, щото ще се чува чак на 1вия етаж. Трябва ви мазе или пък гараж, това пак е разход за наем, транспорт да стигнете до там, пък и може да ви ограбят. Иначе купувате 1 усилвател китайски за 50 лева или просто слушалки, плъгвате и си имате електроннен сет прелест!!!

п. с - за записи - акустичен, за гигс - акустичен. Не че нещо, но просто там където се записва музика( сиреч студиата) няма електронни барабани на разположение. А пък за представяне на живо акустичните барабани са си трепач откъм външен вид, квото и да си говорим :Д

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно подкрепям bibo! И нещо което той пропусна да спомене: Нали се сещате че като си купите електронни барабани не си купувате един сет както с акустичните а балгодарение на тея звуци можете да си сменяте сета когато ви е кеф и да си променяте кофигурацията без да си купувате нещата щот вече ги имате, докато при акустичния сет не можеш да извадиш звук на китаец от краш! или на допълнително соло барабанче от флор том-а......

 

В крайна сметка всичко си има + и - ! Като помислите добре за кокретната ситуация лесно се стига да извода кое е по - добро!

 

За представления акустичен сет! Вече има много скъпи ел. барабани които не отстъпват на акустичните ама тръпката и гъзарията си остава в акустиката!

 

Но за записи вече мисля че е по - добре електронен, тъй като се спестяват много ядове покрай озвУчаването....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Електронните барабани са удоволствие, различните звуци може доста да те вдъхновят, но определено не може да се изгради динамика и звукоизвличане, както при акустичните барабани. Ако все пак си в блок, доста често нямаш избор, но би било хубаво да ходиш от време на време някъде да посвирваш и на акустични.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как е по-добре:Да правиш секс с жена,или да си купиш електрИЧЕСКА вагина от секс шопа?!?!?

 

Ако когато започвах да свиря трябваше да седна зад електронни,то никога нямаше свиря на този ПРЕКРАСЕН ИНСТУМЕНТ!

Ако можеш да си позволиш само един сет(както са повечето от Нас),той задължително трябва да е акустичен(пък ако трябва да те мразят комшийте)!

Електронните барабани имат куп предимства(които въпреки че осъзнавам не успях да приема и обикна),но те са едни компромис със това което е вътре във Нас!Ако не можеш да изкараш дори 2 часа в репетиционната на акустични барабани,значи си объркал нещото което искаш да правиш! А ако започнеш да правиш сметки за кожи и палки,се отказвай от сега!Бих ползвал отново електронни барабани,само ако свиря по кръчми(което за нашите стандарти ще рече да съм "профи музикант" :cheers2::hooray: )и то ако всяка вечер се налага да свиря в различна!

Ако не си се докоснал до топлината,красотата и чувството да свириш на акустика,значи никога не си изпитвал истинското удоволствие от свиренето!

 

 

Това е моето мнение с което се надявам да не обидя никой!

Поздрави!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баща ти може да е много добър музикант, но...

Пич и аз живея в апатамент,обаче никога не съм си помислял да си купувам електронен сет.Преди няколко години си бях намерил под наем една стаичка в къща,на десет минути от нас за 30лв на месец и свирих без никакви проблеми,даже и до десет вечерта съм свирил.Цялото това нещо ми струваше един месец обикаляне и накрая намерих тая къщичка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здраво момчури.

Разбира се, че е най добре един барабанист да е оборудван кат за свят, например най - скъпите неща на SONOR DW PREMIER YAMAHA MAPEX REMO TAMA LUDWIG и др. от царете на акустик саунда. YAMAHA ROLAND DDRUM и др. от царете на електронните барабани и да си ползва когато каквото му хареса.Чувал съм за едно изказване на един от най - големите D.WECKL - един барабанист първо трябва да добие чрез много труд техника на свирене на акустични барабани и чак тогава да поглежда към електронните, но това е друга тема. За да може човек да си менка нещата както му се иска с евтини барабани далеч няма да стигне. Кой ще излезе на прилично голяма сцена с DTX YAMAHA? май няма желаещи, а с ROLAND TD 20?

вече се вижда гора от ръце и примерите могат да продължат.

Конкретно по темата - бих свирил с електронни барабани в клуб например, но на по - голяма изява залагам на акустичния сет. За работа в къщи електронните барабани са с голям приоритет, като може да си позволим компромис с качеството. Навлиза мнение, че и стар акустичен сет с TRIGGER MESH FELL става супер за репитационни цели и то за малко пари. Аз лично бих си купил електронни барабани само от високите серии, защото иначе кинтите отиват на вятъра.

Това е от мен, понеже съм се интересувал и затова се поразпрострях.

Поздрави.

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако можеш да си позволиш само един сет...!

При Нас! съседите викат полиция и при Наште! блокове се чува през стените като пръднеш. Топлината и чувството си ги има винаги, аз съм се размавал и докато съм свирил с ръце на дървена маса, у нас на електронните, по време на репеция на акустични. Въпроса е да те фане ритъма и забравяш на какво, с кой и изобщо защо свириш, спираш да виждаш и пред съзнанието ти се редят едни такива нотички дето свириш в момента. Сещаш се

п.с - относно сметките - в криза сме ;D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дискусията ще се развива по-добре ако коментират само хора, които имат достатъчно опит в свиренето и на акустични и на електронни барабани. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... много мечти , много нещо ... този това , онзи онова ... истината е ,че повечето не са се докосвали за повече от час до ел.барабани , тези които са го правили или имат собствени( в това число и аз) са го правили на евтините ямахи , роланд , алесис и подобни дъски с гума .... еми какво да коментирам ... за 2 години свирене разбрах ,че от дтх екслорър освен блендите в модула друго нищо не е като реалното усещане ... от няколко месеца си взех и сет на трапс с меш хедс .. те почти се доближават до истинското ,така приятно усещане .... но не напълно ...

 

за подрънкване и начесване на крастата в домашни условия стават , даже заради комшии , полиция , родители са по подходящи ,, за тези които могат да си отделят 1000+ лв за подрънкване ... за записи , участия и други глупости .... абе пак стават .. ебе ли го някой на какво свириш ти .. май само ние барабанистите си се хвалим а нещата и само и единствено за нас има значение ... значи за клуб пак стават , ако можеш да си траеш недостатъците на евтините модели ... така или иначе са единици тези които си взимат сериозен сет с много зонови падове , заглуване на чинели и подобно екстри , които да те доближат до реалните възможности ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Много си прав че никой не го еня ( под никой разбирай публиката, ако имаш такава ) какво и как свириш, стига да е в темпо с останалите(понякога и това не се забелязва). Аз свиря тотално за крастата - прекратих сякакви там групи и групички и ходения по репетиции, никога не съм и мислил да се занимавам професионално. През седмица-две ходя в едно студио, плащам си за 1-2 часа и си свиря на акустични да не забравя какво е "усещането".

А и искам да отворя една скоба - има ли значение усещането ? Всичко опира до това на кой какво му е удобно не е ли така? Все едно да кажеш че да свириш с лявата ръка на хат-а е глупаво, защото много малко хора го правят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да то винаги е било Електронни vs Акустични.Електронните са хубави тихи и няма как да те чуят съседите.

Акустичните,също са добри за едно нещо-ще имаш чинели за репетиционната и ще имаш собствено соло барабанче което няма да е като издънена кофа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.