Jump to content
Българският форум за музиканти

Тарамбука


Recommended Posts

Здравейте пичове!

 

По принцип не се размотавам из този раздел, понеже не ми е работа :rolleyes: Искам обаче да се консултирам с вас, понеже реших да си взема тарамбука. Нямам някакви особени амбиции, просто искам да си похлопвам от време на време. Преди време колегите ми подариха едно мъничко, ама то е по-скоро макет за придобиване на обща представа за инструмента :thumbup: Та сега порових в един сайт ( http://www.magazinche.com/ ) и видях, че има различни видове тарамбуки - дървени, керамични, метални, както и различни видове кожи - естествени и 'пластикови'. И понеже нямам много добра представа кое как звучи, бих приел малко напътствия ;) Ще потърся и разни клипчета из нета, но със сигурност всяко си има и плюсове и минуси, които не знам.

Също така може да дадете акъл къде се продават и къде евентуално мога да отида да пробвам.

 

Мерсаж ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз небих ти препоръчал да купуваш от там защото на този уебсайт няма музикални инструменти, а само сувенири наистина много са красиви но нестават за музикални цели,освен примерно да си украсиш шкафа или масата в къщи.

 

Гледам че има доста имитации на муз.инструменти някой даже и с грешно написани имена.

 

По принцип това е тарамбука:

http://www.shopmania.co.uk/files/photo-ima...kin~2306729.jpg

 

а то ва е джембе, африкански инструмент подобен на тарамбуката

 

http://www.shopmania.co.uk/files/photo-ima...kin~2306729.jpg

 

Мисля че имаше някъв индийски магазин или нещо такова в София кадето продават тарамбуки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте пичове!

 

По принцип не се размотавам из този раздел, понеже не ми е работа :hysterical: Искам обаче да се консултирам с вас, понеже реших да си взема тарамбука. Нямам някакви особени амбиции, просто искам да си похлопвам от време на време. Преди време колегите ми подариха едно мъничко, ама то е по-скоро макет за придобиване на обща представа за инструмента :thumbs_up: Та сега порових в един сайт ( http://www.magazinche.com/ ) и видях, че има различни видове тарамбуки - дървени, керамични, метални, както и различни видове кожи - естествени и 'пластикови'. И понеже нямам много добра представа кое как звучи, бих приел малко напътствия :rolleyes: Ще потърся и разни клипчета из нета, но със сигурност всяко си има и плюсове и минуси, които не знам.

Също така може да дадете акъл къде се продават и къде евентуално мога да отида да пробвам.

 

Мерсаж :hysterical:

 

 

Значи тарамбуките, общо взето се разделят на две - дървени с естествени кожи(някои им викат джембета) и метални или керамични с пластикова кожа.

 

За дървените: Недостатък е, че кожата се деформира при температурни разлики и при влага, проблем, който го няма при пластиковите. Така ги правят, че е естествено да свириш на тях като си ги сложиш между краката, защото има едно ръбче след обръча, което дава удобство да удраш с длани, докато пр металните и керамичните кожата и обръча лежат на една равнина и не е удобно за тазои начин за свирене. На тях най-удобно се свири като си го сложиш на едното бедро, сигурно се сещаш. При този начин на свирене главна роля играят пръстите обаче.

Ако си купуваш дървена моя съвет е да си купиш хубава защото поне според мене евтините звучат кофти, пробвал съм около 6-7 дървени и още толкова съм чувал без да пхващам,като мога да ти кажа че само една или две звучаха готино. Общо взето много помиярски джембета се предлагат в Бг. Металните и керамичните са значително по-евтини и общо взето всяка над 30-40 лв звучи прилично. Такива се продават на женския пазар. Общо взето там са най-евтините ,които съм виждал метални и керамични. Аз си имам таква от 40 кинта оттам и мога да ти кажа че си звучи екстра и със сигурност много по-благородно от много джембета, които съм чувал. Само оглеждай хубаво като купуваш, че все пак е женския пазар. И по магазините за инструменти съм виждал в Ямахата примерно за 60-70 кинта доколкото помня, но вече стабилба марка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Най- добре си вземи някоя турска тарамбука, те поне са направени за свирене и издържат, пък и са евтини. Питай някой 1алгаджия откъде или брятята роми теще да знаят. Ако не намериш - купувай от магазинчето - пак ще ти свърши работа! и най вече нищо да не ти спира хатъра да свириш - тва е най важното!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

а каква е разликата между сирийска тарамбука и метална турска

 

 

 

надъхал съм се и аз да си взема но не знам каква искам да звучи по плътно (кожата не знам дали ще ми свърши работа)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а каква е разликата между сирийска тарамбука и метална турска

 

 

 

надъхал съм се и аз да си взема но не знам каква искам да звучи по плътно (кожата не знам дали ще ми свърши работа)

 

За разликата между сирийска и турска не мога да ти кажа, аз лично ги деля на арабски и африкански. Според мене това, което ти трябва е джембе (африканска тарамбука). Арабската (метална) тарамбука звучи по-кухо и високо. Джембетата са с кожа, дървени и с доста по-плътен звук. Можеш да видиш тук

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.