Jump to content
Българският форум за музиканти

Външна звукова карта за лаптоп.


SACRED

Recommended Posts

Добре би било Firewire-а на лаптопа да е Texas Instruments (T.I.). Освен това Dell-овете имаха в една сравнително скорошна серия лаптопи сериозни проблеми с ползването аудио карти през firewire - при тях firewire-а има проблеми ако в същият момент се ползва безжичната карта или блутуута тъй като са реализирани с общ чипсет.

 

Това схващане се оказа абсолютен мит! Наскоро имахме проблеми точно с TI чипсетове. Оказа се че М-Аудио и TC работят значително по-коректно с Itel

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Възможно е, но при хардуерно/софтуерни проблеми има толкова много фактори, че е практически невъзможно да се определи в какво е точно проблемът - дали е проблем с чипсета, дали е проблем с драйвера, дали на конкретната конфигурация няма друг хардуер който интерферира с firewire чипсета (както е случая при Dell и далеч не е мит, kolio_k не е единственият пострадал).

 

Дали е мит, че използването на T.I. е препоръчително - няма начин да разберем, дори Myth Busters не биха имали времето/бюджета да купят всички възможни хардуерни конфигурации със всички firewire чипсети, както и всички firewire аудио интерфейси които се продават към днешна дата и да тестват всички възможни комбинации. С други думи, това че при вас T.I. не е бил по-добрият избор, далеч не е представителна извадка която да категоризира като "мит" схващането, че T.I. е препоръчван firewire интерфейс.

 

Отделен въпрос е, че Texas Instruments са основните допринесли за реализирането на firewire интерфейса, другите производители на чипсети са се появили сравнително по-късно. Което създава добри предпоставки, производителите на firewire аудио интерфейси да тестват задължително продуктите си с T.I. firewire чипсети. Това разбира се не може да предотврати проблемите, които възникват когато някой производител на дънни платки/firewire разширителни плати реши да използва T.I. чипсети и реализацията му не е достатъчно добра.

 

Честно казано, не бих избрал firewire или usb аудио интерфейс при толкова голям избор на PCI, PCIe, PCI-X, PCMCIA, ExpressCard карти, нямам нужда от излишни главоболия с firewire-а както и от сравнително по-високата латентност при ползване на такъв интерфейс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ники, ти си повреден! Как може така да говориш за MacBook Air-чето. Аз левия бъбрек за това го отглеждам!!! :bravo:

 

Пък за това с по-голямата латенция при 1394 аудио интерфейси... От моя личен опит - няма такова нещо. :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи как я измерваш тази латентност, тъй като в случая с Firewire интерфейса имаш PCI шина-> Firewire контролер -> Audio Interface, докато при вътрешните карти имаш PCI -> Audio Interface. При това няма значение дали Firewire-a е вграден на дънната платка или е допълнителна PCI карта - и в двата случая до контролера се стига през PCI шината.

 

Освен, че хардуерно има допълнителен елемент по веригата, чисто софтуерно също има допълнителна обработка - т.е. ASIO драйвера чете/пише по буферите на аудио интерфейса, но това става през драйвера на конкретният Firewire контролер. Наличието на двойна софтуерна обработка никак не помага за латентността на deffered procedure calls (DPC), особено ако firewire драйвера не е особено оптимизиран. За пример - RME (а и предполагам всички производители на аудио интерфейси) постоянно си оптимизират драйверите, така че да няма пропуснати буфери дори при много високо натоварване на процесора, но това не означава че Texas Instruments, Via, Intel, Ricoh или някой от другите производители на firewire чипсети сън не спят за да си оптимизират драйверите на контролерите, така че да не представляват проблем при работа с ниска латентност на аудио интерфейси вързани към техните чипсети.

 

Колкото до Mac Book Air, преди да си доотгледал въпросния бъбрек те съветвам да погледнеш масовите оплаквания от прегряване на това животно и постоянно изключване на едно от ядрата на процесора, а често и пълно забиване - това изглежда се случва най-често ако човек браузвайки нета реши да гледа някое видео в youtube.com. Не ми се занимаваше да го проверявам дали прегрява - отделих му 10 минути да разгледам MacOSX и го върнах обратно в кутията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

И аз съм се насочил към същия и се чудя точно за проблемите с Firewire - а...

 

Това Маки излгежда много добре като за лаици като мен, заглеждам RME-тата, но там под 500 евро май е трудно да се намери сносна играчка.

 

Ами ТОВА ?

 

Или от по - високия клас ТОВА...

 

 

Както казах RME като че ли нямат по - евтини решения, а ЕМУ имат още 2-3 които са към 330 евро (горе - долу влизат в бюджета ми).

 

Та някой ако има опит с някой от гореспоменатите да сподели, да не се срамува. Или ако има някакви други препоръки и насоки :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.