Jump to content
Българският форум за музиканти

Елементарна теория на музиката


Recommended Posts

Здравейте. Надявам се да не нападнете веднага предложението ми. А то е :

 

Както трябва всеки гражданин да има достъп до конституцията, така и всеки музикант трябва да има достъп до Елементарна Теория на Музиката. Моята съм я прочел, затова непрекъснато я раздавам на хора, които се учат. Мисля, че интернет е лесен и добър начин да провокираме малко четенето на тези, които стоят пред компютъра, пък и съгласете се, че ако търся някой термин или съкращение, много по-приятно е да натисна "Search" , a не да прелиствам страници.

Сега идва въпроса как да се направи. Не знам. Не съм специалист, няма да седна да я преписвам. Но при толкова много e-books все ще се намери някъде. Надявам се да сметнете предложението ми за уместно и да не дискутираме много по темата "нужна ли е, не е ли ?" , а по-скоро дали е адекватно това, което предлагам .

 

П.П. Прегледах форума и ми се стори, че няма подобна тема. Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да това наистина е много добра идея, обаче има голяма опастност този който напише нещо то това да бъдя някаква супер глупост понеже елементарната теория е супер точна наука и не се знае източника от където го е взел колко е сигурен. Това да се преписва е по-добре но освен че едва ли някой ще седне да го прави зависи от къде ще го направи, защото тази на Парашкеф Хаджиев е супер стара и за времето си е била супер (евала на човека че я е написал), обаче сега нещата малко са се променили и има доста неточности (дори не беше написал нещо важно в момента немога да се сетя кое). Такаче според ман всеки оважаващ се музикант може да отскочи до магазина да си я купи или да вземе от приятел. А ако някой наистина тръгне да си я купува му препоръчвам теорията на Пенка Минчева. И само да ви кажа че тея работи не си ги измислям а съм се консултирал със специалисти които от доста време се занимават с теория на музиката. А ако не им трябва толкова подробно написана а просто за обща култура във всяка начална школа за всеки инструмент има общите понятия. Това е но иначе идеята ти е много добра.

:read:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на мнение, че идеята ти е прекрасна! Колкото до учебника на Парашкев Хаджиев (лека му пръст) той е много добре написан и засяга всички основни понятия в музиката. А нововъведения винаги ще има и за това не може да се каже, че една теория е по-добра от друга. Това, което човек може да научи от учебника на професор Хаджиев е напълно достатъчно за да започне развитието си като музикант и дори в по-късен етап сам да направи нововъведения.

:violin: :wall: :read: :think: :exclaim: :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята лично е на Парашкев Хаджиев . Всичко си разбрах от нея (почти де). Но така или иначе работата е според мен поне - за начинаещите или дори за хората, които са наясно само със синволите на своя инструмент - да има речник.

 

Пример : един саксофонист никога няма да използва термина "Разгандо" (rasg.) или пък ще има нужда да знае как е палец на испански, но на нас - китаристите - това ни е нужно. Ето защо да има поне кратък речник с термините, та ако на саксофониста му дотрябва да разбере какво е, да го намери лесно. Все някой ще попита, абе какво е това "разгандо" , как се изпълнява - все ще сме полезни на някого.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето сега да имеше един речник да видиш.

Разгандо се използва при акустичната китара и е един своеобразен "шамар" по струните. Ръката се свива в юмрук и всеки пръст от малкия към показалеца се разтваря последователно. Така се получава почти едновременно преминаваме през всичките струни и е много характерно за инпанските композитори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Значи, имайте някои неща в предвид, що се отнася за електронен вариант на Теорията (па била тя и елементарна), първо данните трябва да са в т.нар. елекронен вид - или някой да вземе да напраска с клавиатурата или да се сканира - после следва обработка за да бъде в подходящ вид: html, pdf, word document, chm ... Но първо, повтарям първо, трябва да се разбере, не се ли нарушават авторски права - щото все някой притежава авторски права върху дадена книга и издаването и (макар и в електронен вид) от който и да е, си е нарушаване на тези права, ако няма съгласието на автора. Повечето ebooks да кажем, са си всъщност незаконни издания на печатни книги. Ами това е, иначе и аз съм за, но може да се почне, като се вземат неща оттук-оттам и да се допълват, нещо подобно на wikipedia, където инфото може да се дописва, но изискванията са, да са собствени материали. То много ясно че няма да може да се мине без това дето го има вече по книгите, но само искам да посоча подводните камъни които ни очакват ако се заемем с това дело.

Редактирано от fracture
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе аз имам един музикален терминологичен речник, който бих могъл да сканирам... ама лошото е че е баяяяя дебела книга.

 

така че ще видя какво мога да направя по въпроса...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Елементарната Теория... на Хаджиев е леко непълна (т.е. наистина не е дебела де)... сиреч неизчерпателна.

Някой да ми каже има ли там нещо за локрийски лад (пък било то и в гръцката му форма)?! Аз не видях, а за останалите подобни има по нещичко елементарно!

 

Та кажете страницата, ако сте видели... щото книгата ми може и да се е слепила точно там от паднала капчица мед, който ям докато я чета!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз обичам да задавам този въпрос на теоретичките при които съм учил и винаги получавам един и същ отговор "в класичската хармония локрийският лад е много слабо използван и затова" :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слабо е използван заради умалената квинта м/у тониката и доминантата, нещо което е продизвиквало стрес в тамошните представи за музика. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че ме разбрахте...

Та, какво за теорията питахте и трябва ли да си губим времето с нея вместо да се накефим на собствените си "звукоизвличания"?!

 

:violin:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.