Jump to content
Българският форум за музиканти

Боли ме китката


kolega

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Колеги, да не го объркате човека, защото чета много съвети, някои от тях противоречиви... Аз бих споделил следното: болките в ръцете са строго индивидуално нещо и не винаги са породени от едни и същи неща, както и не винаги са симптоми на определени неща. Мен са ме боляли китките в началото, когато започвах да свиря. Отидох на лекар, той ми каза да си почина 3 месеца, аз му казах, че не мога да си го позволя и така... Това беше преди 12 години. Оттогава ми се е случвало да имам болки понякога, но с времето все по-малко и по-малко. Нещата, с които бих се съгласил, или добавил, са следните:

1. Разгряването помага, но при мен е необходимо само, когато не съм свирил поне месец (което не ми се е случвало от '99та)

2. Стягам болтове с ръце, редовно си поправям буса сам, мъкна какво ли не, играл съм доста дълго време канадска борба, напоследък товаря 2-3 пъти седмично буса догоре с апаратурата ни, когато свирим. Няма ми нищо, освен нормални леки болки от умора.

3. Постановката е много важно нещо - ако баса ти е много високо и китката ти образува ъгъл 90 градуса спрямо предмишницата(тоест прекалено сгъната) - ето ти една много вероятна причина за болките. Аз когато свиря така повече от 20 мин, ме заболява. Напоследък съм си удължил колана и китката почти следва линията на ръката - нямам никакви проблеми.

4. Никога не съм се мазал с лекарства, заливал с вода или тем подобни. Лекарствата за мен винаги са били много краен случай.

5. Височината на струните според мен трябва да се определя и от физиката на басиста. Ако си 1.60 и имаш слаби ръце и пръсти, няма нъжда да се самоубиваш с много високи струни. Даже по-добре вземи свири на пиколо :) . Аз съм 1.83, ръцете и пръстите са ми големи и здрави, опитвал съм различна височина на струните, като ги смъкна, започвам да пребивам баса(идва ми лесно, без да се замисля), съответно по този начин му ограничавам около 4/5ти от динамиката. Затова напоследък съм се спрял на по-висока настройка.

6. Компресор, лимитер и всичките други хитрини наистина могат да са полезни, но в твоя случай, след като чуваш ясно кога ти избиват или потъват тонове, или отзвучават други струни, или има паразитни шумове, най-добре ги "поправи" от себе си, а не от машинки. Отдели време на това, да се научиш да свириш равно, използвайки динамиките, разбира се. Просто си овладей свиренето така, че да изкарваш какъвто искаш по сила тон, когато искаш.

Толкоз :greenangel: Може и да съм пропуснал нещо, съжалявам за което.

Редактирано от Steff
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

значи по това което чета оставам с впечатлението че са ти слаби китките , може да не е така , но аз бях така в началото 30 мин и не можех да свиря после 1 час поне ... а и аз свиря доста силово като цяло , почнах да правя лицеви опори на пръсти ... малко странно звучи ама деиства - първо 3 серии по 5 после по 10 после по 15 , рекорда ми е 40 на веднъж ама после 2 дена не си чувствах целите ръце както и да е , това което искам да кажа е че помага , от много време не сам се умарял а имаше една неделя дето свирих около 9 часа с почивчици от сутринта до късния следобед , пробваи може да подеиства и за тебе , ако не поне може да станеш още по як :angry::D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Аз бих споделил следното: болките в ръцете са строго индивидуално нещо и не винаги са породени от едни и същи неща, както и не винаги са симптоми на определени неща.

 

В моя случай помогнаха 2 неща:

 

- Преди репетиция,или при по-силови моменти си слагам ластичен бинт на китката - само докато свиря.

 

- Другото за което се сетих е да ползвам мишката на компа с другата ръка - лявата.В началото беше все едно я местя с крак :) ,но ме успокояваше факта,че дясната почива.След 2-3 седмици се наловчих и сега няма проблеми..... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

...и аз съм брал здраво ядове с дясната китка...

С по-горе казаното съм съгласен, щом помага...

Аз да кажа моята версия:

- пробвай да свириш на баса с маникюр като класическите китаристи. Ще се изненадаш от резултата. Звукът е като от перо, а усилието е по-малко, много по-щадящо е за ръката. Пробвал съм с напръстници /пластмасови, метални..какви ли не/ мисля, че са за банджо, но не можах да свикна...

- ако ти се занимава и най-вече ако музиката ти го търпи - купи си фретлес бас... балсам за ръцете - родих се и се преродих:no:

- занимавай се умерено със спорт, висене на лост, набиране на лост, катерене и всичко за което се сетиш и не ти е много досадно да го правиш...

- пий узо...

 

айде със здраве

успех ти желая

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Забелязъл съм, че в последно време, като свиря в по-високо темпо, китката ме заболява леко и на едно място се зачервява. На тази снимка се вижда каква точно е позицията на дясната ми ръка, а кръгчето обозначава мястото на зачервяването.

Знам, че подобни проблеми могат да бъдат доста обезпокоителни, затова пуснах темата.

[/quote

Можеш да опиташ и със смяна на постановката.Свири с минимално сгъване на китката. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

ман аз бях в същата ситуация аз пък рискувах и си продължавах въпреки болката оправи ми се но на теб ти препоръчвам да идеш на лекар побързо :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ебаси и докторите-някой да се сети да му каже,че може да не е от тендовагинит и т.н.,а просто неправилна постановка-справки биографията на Dave Weckle(не е басист,ама логиката е ясна)!щом го заболява значи напряга прекомерно някоя група мускули повече отколкото трябва-ако е начинаещ би трябвало да се оправи с времето,но при него не-значи трябва да смени малко постановката на ръката-от снимката се вижда под какъв ъгъл е-пробвай да не я държиш почти перпендикулярно-търси естественото положение на китката-тялото ти само ще си я нагласи(имам предвид малко я отпусни наляво).има доста басисти които свирят по този начин-с почти изпъната китка!пробвай-може и найстина да е проблем за доктор(което не ти го пожелавам),но според мен е от постановката на ръката-имал съм същият проблем!има и нещо друго,ама може да се обсъди друг път!успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стига писахте по тая тема бе <_<

Наред съм си. Просто тогава бях с 10-ватово кубенце в репетиционната, без компресор и с един много гаден бас. Налагаше ми се да свиря доста силно за да се чуя изобщо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.