Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
apoplexia

Студио монитори Upgrade

Recommended Posts

Привет!

Бих искал да се допитам до Вас за съвет!

Смених Steinberg UR22mk II с Audient iD4 (определено се усеща разлика при наличие на сегашните монитори, разлика - по-реалистичен звук, най-ламерски казано).

Следващата стъпка е подмяна на мониторите, в момента Presonus Eris 4.5.

Стаята на този етап няма как да бъде акустично третирана поради ред причини (най-малкото смяна на жилище близко бъдеще). Настоящите монитори ми идват малко в повече относно ниските честоти/ниските средни, но пък като мощност са достатъчни за стаята. Чета ревюта, гледам из тубата, ще ида да чуя наличните из магазините, т.е. Genelec 8030B, Yamaha HS5/HS7, Adam TV5/TV7/A5X/A7X (ако последните два модела са налични), но в предвид, че ще са в магазин, където условията са много различни, по-скоро ще се объркам. Вариант да поръчам на сляпо с цел тест също е опция, но ще чуя утре каквото има из магазинте, ако въобще има значение.

Питането ми е, има ли смисъл (макар че отговорът ще бъде, че сам да си преценя) да хвърля едни 1000+ евро, при все, че не съм професионалист и не се целя към продукция на пазара, а по-скоро да си правя кефа ( макар че кефът няма цена, ама то този кеф бездънна яма) или да закупя един комплект Yamaha HS5 примерно и в последствие да мисля ъпгейд, или пък да скоча на "Големите" Neumann KH120 примерно? Няма как да си отговоря сам на тези въпроси, защото познанията ми на любител се надграждат постепенно.

За моя голяма радост, не мога да чакам дълго (предвид че жената бременна и после едва ли ще мога да си "развявам байрака"), та ще помоля за съвети и насоки.

Поздрави, Ангел

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Моето лично мнение е че въобще няма смисъл монитори по-малки от 6-ка. 5-ка само ако са d'appolito вариант. С товоите 4-ки в момента въобще не чуваш ниските честоти добре дават ги от 70 херца ама тези 70 колко под нулата са не се знае. Тези Yamaha HS5 един приятел ги имаше и съм ги чувал много са слаби в ниските, хич ги няма и той затова по-късно си взе и суб-а Ямахата 10 инча. Ама на мен лично повече ми харесват осмичките ямаха отколкото малките и суб.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ходих днес из магазините и чух наличните модели. Ама с готова, вече миксирана и мастерирана продукция. Така че, ще вярвам на потребители и ревюта.

 И да, определено ще са 6 и нагоре инча.

Мерси :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Новите монитори са инсталирани!

Мислел съм чи, че правя миксиране! Само опити!

Много чисти, много детайлни, дори и при слушане от тубата!

Дори и плъгините имат смивсъл, т.е. китарите звучат!!

Neumann KH 120

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 14 часа, apoplexia написа:

Новите монитори са инсталирани!

Мислел съм си, че правя миксиране! Само опити!

 

Честито! Като посвикнеш със звука им, след някой друг месец нещата съвсем ще си дойдат на мястото. :)

П.П. При мен нещата стояха по същия начин, само че още през 90-те и дори по-зле, защото тогава смесвах на обикновени колони и винаги се изумявах защо по дяволите вкъщи всичко звучи идеално, а като го чуя по радиото или занеса записа някъде другаде, миксът звучи ужасно и ме кара да потъвам в земята от срам. Е...след като си купих монитори (пасивни) и им паснах подходящия усилвател, проблемът с лошия звук/микс магически се разреши още на момента. ;)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.