Jump to content
Българският форум за музиканти

niko92

Въпрос и мнение?

Recommended Posts

Здравейте, уважаеми музиканти!
Отварям тази тема, за да Ви попитам, какво мислите за моя глас, дали имам някакъв талант или просто няма да се получи. Много бих искал да се занимавам с музика и пеене, но вече съм минал 20те години и преди всичко пеенето е дарба. Според Вас имам ли някакви заложби, много ли съм фалшив? Никога досега не съм се занимавал с пеене да отбележа. Слагам линк към едно мое изпълнение: http://dox.bg/files/dw?a=c603bdac46 .

Благодаря! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти Нико92,

Ще бъда директна, но искрено добронамерена: 
Психически щадящото решение, което можеш да вземеш, е да се откажеш да занимаваш публика с твоето пеене. А иначе ти се занимавай, даже има шанс нещо да излезе. 

На мен твоят тембър ми харесва. 
Парчето, с което си избрал да представиш гласа си, обаче, е тегаво и безидейно, а интонационно и интервалово е малко в стил... среднощно бълнуване (пуснато на loop). 
Не знам как се казва момата, дето мяука в задкулисието, но съм убедена, че само губиш, отърквайки се о нейното "вокално изкуство".

Сега оптимистичната част, въпреки "преклонната" ти възраст :slap:
 

Опитай да пееш гами с инструмент, стакато (разделяй тоновете, иначе се пързаляш от единия към следващия). Почни откъдето ти е удобно, от средата на диапазона си, например, и изпей цяла гама във възходящ ред, после - в низходящ. 
Следващата гама я почни с половин тон по-ниско и така продължи надолу. Когато стигнеш до най-ниския си тон, върни се нагоре и пак пей гами, всяка следваща - с половин тон
по-високо (пак докъдето стигнеш). Не върши подвизи, пей само докъдето ти е удобно (да няма драскане, хриптене, форсиране и пр.) Пей едната гама на една гласна (вокал), следващата - на друга, примерно "а", "о", и така. Напиши си всички гласни и ги върти последователно.

На този етап не е важно колко високо/ниско ще стигнеш, просто се стреми да пееш точните тонове. Помагай си с инструмента и пей в бавно темпо. Като сбъркаш, спирай и ако се налага, помисли или си изсвири отново тона, за да го изпееш вярно. Ако нямаш свой инструмент, пиано онлайн винаги можеш да намериш.

 

Второ упражнение (ако октавата ти е прекалено голяма като интервал).
Пей 1-3-5-6-5-3-1 степени от гамата на една гласна. И пак се придържай към същите правила: стреми се да пееш стакато, в по-бавно темпо. Почни откъдето ти е удобно и слизай с по половин тон надолу. Като стигнеш предела на ниските тонове, обръщай посоката и пей същото упражнение нагоре. Сменяй гласните. 

И повече - нищо. Не губи търпение, упражнявай се кротко по 20-30 минути всеки ден поне в продължение на няколко месеца и... дано овладееш гласа. 

Упражненията са лесни, но мисля, че ще са ти полезни.

Всичко дотук с уговорката, че не съм учител, но точно преди две лета си намерих великолепен вокален педагог и по един месец годишно посещавам курсове при него. 
(Нищо заробващо като практика, а и не ми се налага да ипотекирам къщата на баба си.) 

 

И една изрична забрана: спри да слушаш Слави Трифонов и подобни нему!  :butcher:  :P

Успех!  :thumbs_up:
  

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angelina Sekulova, благодаря Ви за подробния отговор!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти Нико92,

ЧУЙ ПЕСНИТЕ НА СЕКУЛОВА, ЗА ДА СХВАНЕШ КАКВО ТЕ Е ПОСЪВЕТВАЛА ОТНОСНО ТВОЕТО ПЕЕНЕ !

СЪВЕТ ОТ ТАКАВА ПЕВИЦА С ТАКЪВ БОЖЕСТВЕН ГЛАС, НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ВСЕКИ ДЕН !

ТЕНКЮ ЗА БЛУСА НА  

Stevie Ray Vaughan -Tin Pan Alley

БЛУС СЕ ПЕЕ МНОГО ТРУДНО,ПРИ НЕГО ЛИЧИ ДУШАТА КОЯТО СЕ ВЛАГА , И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ГЛАСА НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ!

Едит- Извинявам се за Caps Lock И е абсолютно права за песни на изпълнители като Слави, избягвай ги, те нямат вокални върхове, те имат техническо изпълняване ! Иди на педагог ако имаш желание да пееш, тук няма как да ти помогнат !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By VennieAlr
   Ние сме двама китариста на по 16 години ,които търсят група.Търсим барабанист,басист и вокал.Идеята е да започнем с репертоар от кавъри и след това да започваме авторска музика.Свирим предимно Metallica,Slayer,Pantera и подобни.
   Ако имате интерес звъннете 0894574920 -Вени 
    
  • By slightly_stoopid
   ЗДРАВЕЙТЕ
   Търсят се басист и барабанист за авторски проект във Варна! Може и соло китара при силно желание и идейност! Предимство е, ако музикантите пишат и текстове!
   Не искам да се заключваме в определен стил. Важно е музикантите да имат идеи за развитие. Все пак като основни определящи стилове са рок ен рол, алтернатив, пънки, фънки, ска, реге, като самите песни също могат да преминават в различни стилове. Във времето ще се сформира звученето на групата.
   Важно е музикантите да имат време за поне два пъти на седмица да правим репетиции, да имат мотивация за записи и концерти не само във Варна.
   Който има интерес нека да пише тук или може за повече инфо да ме намери във фейсбук: https://www.facebook.com/slavi.yambolov
    
    
    
    
    
  • By solist
   Участвам в един проект, но ми е малко. Търся да пея в група от хора на подходяща възраст, която прави авторска музика или желае да записва такава. Главно за удоволствие. Желан стил - мелодичен рок. 
   Демо записи : https://app.box.com/s/zmmqvdum9zdwys4xl516w1h27znphv8x
   0892 983 613
  • By Supadeburta
   За момента разполагаме със себе си, тоест - китарист и басист. Идеята е групата да прави авторска музика. Нещата, които слушаме, варират от Queensryche, Memento Mori, през Pain of Salvation и Alice in Chains, та до Mother’s Cake и Riverside, да речем (тези всичките са само за груб пример, иначе няма да ни стигне мястото тук да изброим всичко).
    
   Каква музика ще се свири, ще зависи изцяло от всички хора в групата. Основата ще е рок и метъл, допадат ни мрачни и мелодични неща. Целта е песните да са по-опростени и удобни според уменията на всеки един, за да могат да се свирят с лекота, кеф и увереност и на живо.
    
   Готови песни няма, защото предпочитаме такива да се създават от всички заедно и те да допадат на всеки от музикантите. Не ни харесва и идеята да се “измъчват” музиканти с чужди, изцяло завършени песни, без свобода за промяна и личен принос. Искаме група, а не едноличен проект. Разбира се, имаме възможност за запис в домашни условия с цел размяна на груби идеи, когато се налага.
    
   И, въпреки че човек се учи докато е жив, държим да подчертаем, че ни трябват барабанист и вокал, които сравнително добре владеят занаята си, за да не си губим времето взаимно. Накратко, за жалост, няма да ни устройват начинаещи музиканти.
    
   За информация, преди (заедно или поотделно) сме свирили в групите Rosebourg, Formless Reality, Arcadia, Korozy.
   Който има интерес и/или въпроси, пишете ни във Фейсбук:

   https://www.facebook.com/cdartwork
   https://www.facebook.com/svetmg
    
    
    
  • By Angus98
   Здравейте , хора !! Търся хора с творчески идеи. Аз съм китарист и леко пея . Приключвам един дългогодишен проект ,защото колегата ми заминава от чужбината и се разпадаме като формация. Ние винаги сме били запленени от авторското творчество, но вече няма как... Идеята ми е да намеря хора със същото мислене като моето, че авторското е най-готино! Търся ритъм китара , бас , барабани и вокал за да можем да творим!!! Ако има навити от Пловдив съм!! Rocknroll8@mail.bg ми е  е-maila. 
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.