Jump to content
Българският форум за музиканти

Йордан Йорданов

Бързина

Recommended Posts

Здравейте. Искам да попитам опитните басисти в този форум има ли упражнения или някакви тънкости,които биха ми помогнали да започна да свиря по-бързо. Не искам да свиря с перо ,а само с пръсти. Ще се радвам,ако някой ми даде съвет или насока. Благодаря

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвай три и четири пръста. Стив Харис и Били Шиън ги владеят тия фатки. Последният има и чудесни ДВД-та, в които обяснява и това.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... и след като се научиш да свириш  бързо, ще осъзнаеш, че е по- важно да свириш бавно и да имаш какво да кажеш.

Но това ще разбереш в последствие.

  • Like 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Мъдри слова, колега, направо няма смисъл да се учи да свири бързо... ;) Само че добрата техника включва и това. 

 

 

По темата: винаги се упражнявай с метроном!

 

Научи натурален мажор и минор в две октави. Упражнявай тези скали осмини в средно темпо, около 100. После научи и разновидностите - хармоничен, мелодичен, бихармоничен. Почни да разучаваш и ладовете - дорийски, фригийски, лидийски, миксолидийски, локрийски. Постепенно вдигай темпото, защото идеята в началото е да свириш чисто, а не бързо - последното идва с времето. След време можеш да започнеш да упражнявай гамите и на терци - до-ре-ми, ре-ми-фа, ми-фа-сол (и така нататък, ако ме разбираш). 

Свири скалите и на триоли с три пръста, като първоначално ритмичната фигура я прави върху един тон. Редувай пръстите така: безименен, среден, показалец (3-ти, 2-ри, 1-ви). След това започваш да в обратен ред (1-ви, 2-ри, 3-ти) и впоследствие - да ги смесваш както ти дойде. 

 

Що се отнася до пръстовките, гледай един пръст да ти отоваря на една позиция, защото иначе ще имаш големи проблеми с бързините. Притискай струните с върховете на пръстите, а не с меката част (изключение се прави само при свиренето на слап).

 

Надявам се да съм бил полезен! Успех! 

Редактирано от marvin the martian
  • Like 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Данчо, 0898431061 Ще те науча да свириш толкова бързо, че чак да не те искат у бандата.

С уважение Гого.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NYpY5s27NzE

  • Like 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако можеш да свириш бавно,ще можеш и бързо,ако се хвърлиш да развиваш бързина без да си осъзнал как точно стават нещата бавно и най-важното,ако не ти звучат бавно,ще развиеш достъчно мускулна "памет",която ще те вкара в кръг ,от който трудно се излиза и ще звучиш безидейно и бързо или поне в повечето случай става така.Иначе избора си е твой.Ладовете са ок за учене на грифа,но ги свири въз и низходящо.Колегата по-горе ти го е написал точно.Само ще добавя,че преди да се "подгонят" бързите темпа, трябва доста работа върху динамиката на звукоизвличане на дясна ръка.Прдстави си да "плетеш" два пръста,а камо ли три...весело ще е.  :greenball:

Ето ти и един съвет от А.Нитти - свири няколко пъти пасаж в темпо 60 примерно,нагласи си после метронома на 80,като направиш лека почивка 1-2 мин,слушайки новото темпо и действай.Идеята тук е да не позволяваш на мускулите да изстинат,като същевремнно развиваш и вътрешното ухо.След пасаж в 80, се връщаш пак няколко минути на 60 и така няколко пъти общо.Продъжаваш по същата схема леко увеличавайки темпата,като разбира се не очаквай всичко да стане за два дена.Бързината е комплексен фактор и не бива да бъде разглеждана единственно сама по себе си.

Ако все пак не успееш (което не ти пожелавам),винаги можеш да поставиш едно перо на бавно-оборотна дрелка и да свириш....предполагам доста хора помнят диващините на Mr.Big. :punk_guitar:  :D .

Успех.

Редактирано от evernas
  • Like 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за полезните съвети. Определено упражнявам гами във всякаква разновидност в две октави. А относно предложението на потребителя"техник-кибик"-благодаря ,но аз във Варна имам много добър учител :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом имаш и даскал, значи си на прав път - ще станеш грамотен музикант. 

Ако става даскала,разбира се. :D 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.