Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
hevito666

Модване на ел.китара с преамп за вграждане

Recommended Posts

Здравейте , колеги

намислил съм да сложа преамп от акустична на ел.китара / да вържа сигнала от хъмовете през преампа /  - въпросът е някой правил ли го е да даде съвети и мнение ....да знам дали да се занимавам ???

Благодаря предварително .Поздрави!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да не би случайно да искаш да можеш да включваш китарата в " line in" вход (не-китарен)? Защото ако е това, мисля, че няма да го постигнеш с преамп от акустична... Ако е заради еквалайзера, по-добро и смислено решение ми се струва да вземеш един еквалайзер педал ("камионче"). Определено ще ти струва по-малко нерви... :)

Edited by therealbadmadafaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Привет и за много години!

 

Преди известно време аз обмислях слагане на вграден преамп в електрическа китара. Не ставаше обаче въпрос за такъв от акустична китара, а и там казусът най-вероятно ще се окаже, че е бил от друго естество. Ставаше дума за усилване на полезния сигнал максимално близо до източника с цел да се минимизира влиянието на паразитни шумове и смущения, които се натрупват по кабелите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напрежението на изхода на адаптерите за електрическата китара, както и изходният им импеданс, са доста различни от тези на пиезо адаптера на акустична китара, което прави предусилвателя доста неподходящ.

 

Има доста схеми из нета на активна електроника за китара, които варират от буфери с ОУ или FET, до сложни схеми с еквилайзери, като може би най-претенциозното, което съм виждал е SAGE(Smart altering guitar electronics) в някой от руските сайтове. Ако не можеш да се справиш с изработката на такова нещо, винаги можеш да ползваш услугите на някой, който може.

SAGE на пръв поглед изглежда особено интересен с това, че може да мени резонансната честота на трептящия кръг, който съставя адаптера заедно с разни паразитни компоненти. По този начин схемата може не само да бъде предусилвател/буфер, а също може да накара китарата да звучи така, все едно ползва най-различни по характеристики адаптери.

 

http://www.sugardas.lt/~igoramps/article57.htm

 

Специално за SAGE или негов подвид, аз отдавна имам голям интерес, но нямам повод да се захвана, та ако се спреш на този вариант, бих могъл да ти го сглобя.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Проявявам особен интерес към варианта със SAGE. Ако решите да го тествате, ще се радвам да видя/чуя резултатите. Можете да разчитате и на помощ от моя страна, ако потрябва ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нямам нищо против, да се разберем нещо и да сглобим този предусилвател в няколко екземпляра, като изключим потенциометрите и конекторите за батерия, мисля, че имам необходимите части. Ако има желаещи, може да се разберем и някой уикенд, да си довлачим "тестови" инструменти и да го направя две-три-четири китари (колкото заинтересовани има). Ако идеята ви се струва добра, пишете.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.