Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на дигитално пиано


vaniok

Recommended Posts

Здравейте,

 

Дъщеря ми (7 годишна) свири на пиано от около година.

В къщи имаме CASIO CTK 3200.

Искам да и взема нещо по-сериозно, като след няколкодневно ровене в ревюта и спецификации се спрях на по-долните варианти. ( Цена до 2.000 лв. )

 

1    CASIO PX-860 Privia

2    YAMAHA YDP-162 Arius

3    YAMAHA YDP-142 Auris

4    KAWAI KDP 90

5    KAWAI CL36

 

Интересуват ме всякакви съвети и мнения, включително и от къде е най-удачно да закупя даден модел.

От по-горе изброените единствено модела на Casio не видях да се предлага в България.

Предварително благодаря на всеки, който може да помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз не съм музикант, но специално за дигиталните пиана имам малко опит, който ще споделя и се надявам да е полезен. Предварително само се извинявам ако напиша нещо неточно, не е нарочно.

 

Преди, майка ми имаше старо немско акустично пиано, което обаче сдаде багажа и решихме да купим ново, а старото отиде при едни познати за да дрънка детето им на него. Тя беше решила да купува пак акустично и си беше навила на пръста, че няма как дигитално да върши работа. Това обаче, се оказа, че ако се говори за нисък клас акустично (в нейния случай не става дума нито за Бьозендорфер нито за Стайнуей, както се сещате) никак не е така. Та след прилично проучване я отказах от акустичното и ѝ взех Yamaha YDP-162 от Динакорд. Към днешна дата, майка ми е толкова доволна от това пиано, че всеки път като стане дума и все казва колко ми е благодарна, че я отказах да си купува евтино акустично пиано и ѝ отворих очите за дигиталните пиана. Yamaha-та на майка ми е с graded hammer клавиши (с ударен механизъм), който макар и да не е най-високия клас като на Clavinova серията пак е доста приличен, особено с добра аудио система или качествени слушалки. Звукът на пианото на мен лично ми допада и е сравним с този на старото, с разликата че няма нужда от акордиране и можеш да свириш на слушалки когато си поискаш, в това число и през нощта (на старото съседите все мрънкаха, че им шумим). Убеден съм, че ако сега пак избираме, пак бихме купили такова пиано. Гледам, че бюджетът е около 2000 лева, но все пак ще кажа - имайте предвид, че за няколко стотин лева отгоре може да погледнете и към Yamaha Clavinova 525 - друг клас дигитално пиано с осезаемо по-добра клавиатура (GH3), чието семплиране е от едно от най-добрите пиана на Yamaha CFIII (следващия модел 535 в допълнение има и семплиране от Bosendorfer Imperial и може да избирате, но ще излезе още повече над-бюджета).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както съм писал и по други теми, аз съм фен на Kawai, защото имат най-добро съотношение цена/качество, клавиатурите са им (според мен) най-реалистични, а вносителят в България (Камертон) ги предлага на много добри цени, затова и свиря на трето поредно дигитално пиано Kawai. От посочените горе бих избрал CL36. Във всички случаи е най-добре човек сам да опита и така да си избере, защото вкусовете и предпочитанията са различни. Kawai могат да се пробват в Камертон на ул. Русалка (до сградата на ректората на музикалната академия), Ямаха в центъра им на Искърско шосе, а Касио има и по Технополис/Техномаркет-ите.

 

P.S. Ако не е проблем да вдигнете бюджета малко, бих препоръчал Kawai CN25, което има най-новата клавиатура RHIII с противотежести - за мен това е най-добрата хамър клавиатура от този клас. По-добри са единствено клавиатурите от дърво, но там цените са двойни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Сигурно е късно, но и аз гласувам за KAWAI CL 36. Преди 2-3 години и аз търсех нещо до 2000 лв. и в крайна сметка се спрях на него. Малко му е плосък звука от вградените говорители, но това се компенсира с много прилична клавиатура и семпли, което е по-важно. Освен това има стбилна конструкция и стабилни 3 педала (средния дори е съвсем автентичен sostenuto педал :godbless: ), което е много важно когато служи за заместите на акустично пиано. Оптимален избор за парите си.

П. П. И още едно приятно нещо, което вероятно и някои други модели имат - опция за автоматично изключване след 30, 60 или 120 мин. от последната нота - т.е, като спреш да свириш, просто ставаш от стола :godbless:

Редактирано от acc
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.