Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
YAMAHAc70

Подобряване на тремолото (кaк)

Recommended Posts

Здравейте,

аз съм относително напреднал китарист и напоследък много се увличам по трашарийските сола,обаче съм със Squier Bullet -евтинджос китарка ,но съм страшно доволен...проблема ми е ,че самото тремоло кара китара да се разстройва покъртително много за адски малко време.Въпросът ми е ,какъв ъпргрейд трябва да и направя (и съответно  дали си струва съотношението вложени пари/качество)за да мога да си го ползвам.Да поясня не съм идиот и си давам сметка,че пак ще е далеч от истината ,но пари за нова китара нямам,камо ли за хубава...:S.Ако някой има идеи ,ще съм благодарен ако ги сподели
П.с Каузата е отчаяна ,но  отчаяните време изискват отчаяни мерки

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами след бенд или по голямо вибрато трябва да бутнеш ръчката... така ще я вкараш в тон... поне така правят големите които не ползват флойд (Ингви,Гътри Гован,Скот Хендерсън и други).

 

http://www.youtube.com/watch?v=Sm_VSjadCiU

 

Към 12-та минута Скот Хендерсън си дава обяснения...

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Въпросът ти е много добър.

Аз чак преди около година и половина разбрах каква е тайната, поне за вида тремоло, който имам на моя страт - стандартно, 6 винта.

 

Какво е твоето тремоло?

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мерси на всички за видеотата! Някой неща , който споменават са толкова логични и все пак никога нямаше да се сетя сам. Породиха ми няколко въпроса- Какъв точно е въпросният лубрикант  и дали възелин ще свърши работа? Въпросните нътове grapetech има ли ги в България или от  ebay  да ги търся? В последното видео пичът предложи да си махна  металната частица ,която седи на 3 и 4 струна ,стрували си да се правя на майстор или няма смисъл ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пробвал съм струните да минават през  нътовете на главата, но първа и втора струна почват да разстройват много при бендове и постояно трябва да бутам ръчката... сега нямам такъв проблем, но просто не използвам нътовете.

Edited by zwero

Share this post


Link to post
Share on other sites

За лубрикант е добре да се използва графитна смазка ,тефлонова смазка(спрей) или най-елементарното решение -настърган на прах графит от молив ,примесен със машинно масло например.Нанася се пестеливо.

Относно нътове на Графтек мисля ,че представител за България е MusicDivision.

Във английският Й-Бей има почти всичко(Graphtech nut и String Retainer).

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

При страт китари, често държачите на 1-4 струна (тези неща "string trees" над горното магаре) често влошават доста нещата.

Вместо да ги ползвам, бих предпочел да сложа по-нископрофилни ключове (че все пак да има достатъчен ъгъл на огъване на струнава върху магарето) и да махна държачите.

 

Отделно от това, можеш да видиш дали отзад струните не задират в ръба на дупката, през която минава тремолото.

Струните трябва да са малко навити около ключовете(примерно 2-3 навивки) и двойно законтрени(и стърчащата от ключа част на струната да е законтрена около дупчицата.

Можеш да пробваш да смажеш местата където струните стъпват върху нещо (нът, бридж).

Можеш да калайдисаш с поялник струните долу-близо до главите и около тях, за да не се разплитат отдолу.

Можеш да смажеш местата, където пружините контактуват с останалите части, а и там, където тремолото контактува с винтовете/тялото.

Можеш да провериш дали отдолу на тремолото, ръба на дъното на плочката е прав и перпендикулярен на струните - ако не е, твърде е вероятно тремолото да се клати стрнанично, докато го ползваш. Поради същите причини можеш да провериш дали 6-те винта са точно в една линия, както и дали дупките за тях в тремолото са добре подредени в линия. Ако тремолото не стъпва върху всички винтове(особено ако стъпва само върху средните и един от крайните), може да се получава нежелано странично накланяне на тремолото при употреба, което да разстройва...

 

и т.н., и т.н.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By playman
   Здравейте, купих си китара на много добра оферта, но е с Floyd Rose, което абсолютно не го искам и знам, че има начини да се блокира, за да стане като нормално тремоло, т.е. да престане бриджът да се държи на струните, респективно настройването на една да не разстройва всички останали.
   Намерих да се предлага в чужбина следното. Знам, че ще кажете "Колега, това става и с трупче", но искам солидно решение, освен това посоченото е обратимо, позволява ръчката на тремолото все пак да се използва в едната посока (надолу) и, не на последно място, май че ще даде по-добър състейн от трупче. Някой виждал ли е такова в някой магазин България?
    
   P.S. Знам как да го поръчам от чужбина, просто ще отнеме безкрайно много време.


  • By canev
   Здравейте!
    
   Искам да сменя флойда на китарата си Ibanez RG 320 FM. Изработена е в Индонезия и въобще не съм доволен как се справя. Тя си е със заводското Edge Pro III bridge, но при него нямам опциата да повдигам / смъквам всяка струна по отделно, защото има два винта, които повдигат цялото тремоло. То колкото повече свири човек вижда недостатъците, така и аз........
   Идеята ми е да го заменя с ново, пак Ibanez, което да пасва ( незнам дали ще се дълбае малко, при новото) и съответно това тремоло да е от много по-висок клас - да речем около 200лв +.
    
   Ревю на китарата - тук.
    
   Мога ли да го заменя с някои от тези тремолата - тук.
    
   Благодаря Ви предварително!
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.