Jump to content
Българският форум за музиканти

Фундаменталин въпрос за MIDI


bate

Recommended Posts

Народе!

 

 

Взех си Micro KORG, също така MIDI-USB кабел , имам инсталирани 7-8 виртуални синта на Корг.

 

Искам microKorg-d  да го използвам като Midiконтролер.

 

Въпрос - драйвър на кабела казва , че с Windows 7 не работи.

 

Какво да правя, мога ли да прескоча проблема, и въобще как да ги вържа нещата?

 

 

Ще бъда АБСОЛЮТНО благодарен за компетентен отговор - бирата е от мен!

 

поздрави!

Редактирано от bate
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкарах  - всичко свири - но сега се появи друг проблем - някои клавиши на екрана остават натиснати и след като си отпуснал същата нота на контролера - и продължава да звучи - това как да се оправи?!?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По проблема може само и единствено да се гадае според мен. Възможно е  да е от самия контролер, ако имаш приятел да ти заеме за малко друг - пробвай с него, ако имаш компютър с друга операционна система за която драйвъра има поддръжкка официално, пробвай и там как ще се държи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен кабела е бошлаф, понякога прави контакт, понякога не ти пуска note off, и синта продължава да си държи нотата.

Пробвай с друг кабел. Какъв е този MIDI-USB кабел? Това да не са едни китайски MIDI интерфейси за 7 долара?

 

Ако с клавиатурата всичко е наред, т.е. синта работи както трябва, но софтуера забива, пробвай друг кабел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

Здравейте колеги! Здравей bate!

Какво стана с кабела USB to MIDI интерфейс. Успя ли да откриеш от къде идва проблема с оставането на натиснатите клавиши, защото и при мен има абсолютно същия проблем и аз не мога да открия от къде идва това задържане на звуците  и оставане на клавишите натиснати.

Ако някой използва такъв кабел, бих искал да го помоля да сподели, дали има някакъв проблем при използването на този вид кабел или тези USB to MIDI кабели за нищо не стават. Също го моля да сподели, каква маршрутизация на сигнала на input и output бусовете задава в случай, че клавирът играе роля само на миди контролер и с VST инструменти се записва в някоя DAW програма. Моля някой да сподели, защото това оставане на клавишите натиснати, както е описал и колегата bate и оставането на звуците задържани е направо ужасяващо!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Открих откъде идва проблемът, за да се получават задържани звуци и задържани клавиши в записа, дори след като клавишът е пуснат. Кабелът USB to MIDI интерфейс си работи отлично. Проблемът се оказа, че не в кабела. Просто DAW програмата, в случая "Cubase 5.1" по подразбиране избира първи канал за приемане на Midi съобщения. На клавира, който играе ролята на Midi контролер, също трябва да се зададе първи канал за Upper 1, за изпращане на Midi съобщения. (Разбира се, ако с Upper 1 работим в момента.)  При мен на клавира на Upper 1 беше зададен по подразбиране друг канал и от там нещата се объркваха тотално. Просто трябва да се синхронизират  DAW програмата и клавира да приемат и изпращат Midi съобщения на един и същи канал. Надявам се, това да е полезно за тези, които се сблъскват с подобен проблем. Проблемът със задържаните тонове и задържаните клавиши изчезна. Сега всичко си работи, както трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се ,че си се справил с проблема, но верният начин е следния - 

в синтезаторът (който ползваш за миди контролер) търсиш настройката Local control OFF - задължително, след това си работи като стандартен миди контролер.

figure2.jpg  figure1.jpg

 

Ето и материал за четене 

 

http://willshare.com/willeyrk/creative/papers/programmable/article.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти много за помощта VSTi ! Благодаря ти и за линка с информацията. Всъщност, аз преди бях спазил това Local control да е на OFF, но проблемът със задържаните клавиши и звуци си оставаше и не се оправяше. Сега, когато поставих Upper 1 на клавира на първи канал и го синхронизирах с първи канал на програмата Cubase, нещата си дойдоха на мястото. Остана само едно малко нещо, което не е добре. Това е Pitch Bend-a. Изглежда, той не може да се синхронизира, когато midi сигналът върви по първи канал. Когато натисна Pitch Bend на клавира, вместо да изкривява звуците, както обикновено, той сякаш си обърква мозъка и предизвиква издаване на някакви многобройни хаотични, разбъркани звуци и не може да изкривява звука нормално и правилно. Изглежда, че и него трябва да синхронизирам по някакъв начин. Все още не мога да открия по кой канал Pitch Bend-a изпраща midi съобщения. В книгата на клавира ми пише, че Pitch Bend е на разположение на Upper 1, Upper 2 и Manual Drums parts. Вероятно всяко едно от тези неща ще трябва да ги пренасоча към отделен канал за да се оправи действието на Pitch Bend-a. Keyboard-a ми е Roland E-68.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Виж, не бъркай локалните функции за управление (на Роланда) и системните функции за контрол към МИДИ софтуера извън синтезатора. НАй лесно е за погледнеш в лист едитора (миди редактора) какво се променя. Пичбенда е канално съобщение, а не системно. Вероятно има още нещо, като настройка в роланда, вероятно още нещо трябва да изключиш, или да върнеш като настройка, пробвай първо RESET в миди секциите, и след това LOCAL OFF

Също така виж дали в Кюбейса нямаш миди ехо зададено.

поздрави

Редактирано от VSTi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Два дни вече се въртя, но не успях да оправя Pitch Bend-a да работи правилно. Всъщност midi съобщенията на Pitch Bend-a изискват ли насочване по отделен канал или си вървят по същия канал където е насочен Upper 1 да изпаща midi съобщения. В случая при мен върви всичко на първи канал. Вие как насочвате Pitch Bend-a по кой канал да върви? Задавате ли му някакви специални настройки? Кoгато Pitch Bend-a ми e на OFF, нямам никакви проблеми. Всичко си работи идеално. Когато го дам на ON обаче, не работи нормално и създава проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.