Jump to content
Българският форум за музиканти

Fender RockPro 700 - съвет, евент. помощ за по-плавно усилване


Recommended Posts

Здравейте,

имам Fender RocPro 700, който харесвам - проблемът при него е, че при много силно уж намален звук - на 1,5-2 volume потенциометър - силата на звука е страховита. Усилването става много рязко - от ниво почти никакъв звук, при леко помръдване на потенциометъра, силата нараства много - почти е невъзможно за се регулира плавно и да се постигнат някакви средни нива на звук - или много слабо, при от 0 до 1 на потенциометъра или ужасно силно още при 1.5 - на 2 вече ще събори стените!

С много фини докосвания някак се оправям, но е досадно и трудно - дали има някакъв начин това да се овладее и усилването да става по-плавно? С подмяна на нещо или с монтаж на нещо допълнително...

Ще бъда благодарен да ме посъветвате - видял съм, че има страхотни специалисти в този форум (не се подмазвам, просто така мисля ... :-)

Съответно да кажете кой би могъл да го направи, ако ви идва наум такъв конкретен специалист.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам Preformer 1000 което си е по-старата версия на RocPro и при него нещата са точно по същия начин. Просто така са направени. Усилваш на 1 и е супер слабо, между 1 и 2 вече става много силно, аз свиря на концерти на 3, по мой наблюдения от 5 до 10 няма разлика във нивото - става въпрос за драйв канала, но и при чистия нещата стоят по подобен начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали няма общо с типа на потенциометъра за усилване? Поне при волюма на китарата, ако е линеен, усилва бързо (0-4 да речем) и натам не чуваш разлика; ако е логаритмичен, усилва плавно от 0 до 10; било свързано с начина, по който работи човешкото ухо. Незнам при усилвателите дали е така де...

Редактирано от n1k0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вероятно има общо -аз точно това си мислех - евент, ако е възможно дали има смисъл да се сменя потенциометъра (еветн с логаритмичен, както казваш) или евент да се монтира втори потенциометър след първия - като втори volume контрол - и при баланс между двата да се получат нещата.Не знам, не съм специалист, идват ми лаишки идеи само....

Иначе като се играе с потенциометъра на китарата или на някой ефект стават донякъде нещата с баланса на силата, но пък се променя звука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах Fender FM65 и беше същата работа, т.е. пълен ужас. Дано може да се смени потенциометъра, че иначе е доста нефункционално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва волюма потенциометъра да се смени с логаритмичен(Audio) такъв. Повечето бюджетни усилватели ги правят с линейни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма никаква разлика в цената на линейни и логаритмични потенциометри от една серия на даден производител.

Аз го има същия проблем с друг Фендер усилвател. Потенциометърът управлява DSP и не е повреден. Просто не са предвидени за толкова тихо свирене, на ушенце. На моя мислех да му сложа някакъв прост атенюатор на изхода, ама засега не съм се наканил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с глава Fender FM100H и там работата е същата. Към него връзвам процесо, от който регулирам нивото и няма никакви ядове. Та решението е да го регулираш преди усилватела а той да си е усилен до някаква степен постоянно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E, така правя всъщност, но това донякъде ограничава - не може да се ползва директно усилвателя за репетиции на по-тихо , а той си е с хубав звук и самостоятелно - хубав овърдрайв, хубав клийн ... та затова питах. Явно ще трябва да потърся някой спец да се опита да смени потенциометъра или да сложи нещо на изхода, както казват колегите ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен решението ти е атенюатор. Всички фендери, до които съм се докосвал са така - от 1 до към 3-4 огромна разлика, натам не толкова. Да свириш тихо е почти невъзможно. Не се занимавай да го чупиш, вземи си атенюатор и си свири на воля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре - ама от думите ти личи, че май ги има отделно, така ли .... не знаех :-) знам, че има усилватели с такива, даже имам една Бугера с такъв, но не мислех, че ги има самостоятелно като модул.

Аз сега ще потърся в нета, но ти ако знаеш откъде може да се вземе и т.н. - моля напиши

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе аз гледах, гледах, но много не разбрах ... намерих неща, наречени атенюатори в нета, но дали е това, което е нужно и къде и как се слага не е ясно - повечето приличат на ключ за лампа с един или два потенциометри.

Май ще си се обърна към специалист директно - явно лесно нема, а и този свят щеше да е по-хубав, ако всеки си гледаше и вършеше своята работа :-)

Благодаря на всички!

Ако се сещате за конкпретен майстор в София, който да ми препоръчате и към който да се обърна - ще бъда благодарен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@viksps: Parni Valijak произвежда атенюатори :) Тези, които си видял са за озвучителни инсталации за стаи :) - не стават!

@n1k0: омръзнало му е сигурно от глупости

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.