Jump to content
Българският форум за музиканти

Skala

новаци
  • Мнения

    15
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Previous Fields

  • Инструмент
    китара, вокал

Contact Methods

  • Website URL
    https://www.youtube.com/channel/UChrjF_HlSbWofiTv-NVmc4Q

Profile Information

  • Gender
    Male

Skala's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

7

Обществена Репутация

  1. Skala

    YouTube канали

    Ето и моят канал: https://www.youtube.com/channel/UChrjF_HlSbWofiTv-NVmc4Q
  2. Под двойно аз имам предвид грамажа на сухото кафе на входа - 8 г. единично, 16 г. двойно. После вече някой си го пускат по-късо - ристрето, други по-дълго и т.н. Аз на 16-18 г. сухо кафе пускам 50 гр. напитка. В повечето заведения например от 8 гр. правят 100 гр. блудкаж в голяма чаша...
  3. Пия по две двойни на ден - ни повече, ни по-малко!
  4. Да се похваля, че благодарение на EspressoH се сдобих с Gaggia Classic, модел преди 2015, настроена на 9,5 бара. Първи впечатления и директно сравнение със Saeco Poemia: Без да променям настройките на мелачката още първото кафе стана страхотно. 16-17 g зърна, двойна цедка, умерен tamp, получиха се 50-60 g за 30 s.: При гаджията струята е равномерна, напитката тече плавно, за разлика от саекото, където често изтичаше с прекъсване или само от едната страна. Отдавам го на по-ниското налягане и по-голямата глава и цедка. Самата ръкохватка е масивна и тежка, дава увереност. Цялата машина и ръкохватката се загряват, което според мен допринася за температурната стабилност. И двете машини са с малък бойлер/термоблок и лампичката се случва да гасне по време на екстракция, но гаджията е с по-мощни нагреватели и много по-бързо се възстановява. При саекото имах напоследък ранно изсветляване при някои кафета, с класика засега цветът е по-добър. Тестваното кафе - Espresso Vivace - на вкус е малко по-добро при гаджията, ще видим и с други сортове. Най-важното за мен е, че очаквам с гаджията да имам много голямо постоянство в качеството, което с досега нямаше как да стане.
  5. Супер, чакаме сводките. Да донеса и аз. За първи път взех от Домани - като за начало блендове Еспресо Виваче и Домани. Не са лоши...засега обаче няма да изместят Етиопия сидамо на Колумбус като фаворит, балансирано без горчивина или изявена киселинност, но достатъчно изразително на вкус, т.е не е блудкаво. Установих, че единичните сортове ми харесват повече от блендовете. Планирам следващия път да взема Хондурас на Домани.
  6. Какво мислите за Lelit, например Lelit-PL41EM ?
  7. След като натрупах опит с кафемелачката (Rancilio Rocky) дойде време да сменя кафе машината. В момента със Saeco Poemia еспресото ми се получава, но ме дразни нестабилната температура. Затова си търся машинка с бойлер и 58 мм филтър. За нова машина вариантите май са два: Rancilio Silvia, която ми идва скъпа, или Gaggia Classic - за нея не съм сигурен дали е със старото качество...Склонен съм да взема и употребявана, но вече рециклирана машина, защото не ми се занимава да я поправям. Препоръчайте към какво да се насоча? Освен в Комбина бар, знаете ли къде в София мога да огледам?
  8. Тези дни си взех да пробвам от Columbus Етиопия, средно към тъмно печено. Хората там ми го препоръчаха като най-малко кисело. Мога да кажа, че съм много доволен - в момента експериментирам с едрината на смилане, но като цяло вкусът е доста балансиран и плътен, изобщо не киселее, а ароматът е много наситен и по-скоро сладникав.
  9. Мм даа, От сайта на Дъбов: "И ако сте приготвили всичко така, както трябва и пак ви се струва, че кафето е кисело, дали не трябва да калибрирате вкусовите си рецептори?" Това не ме устройва, ще търся друго кафе. Назад в темата много се хвалеше кафето на Домани. Някой може ли да даде мнение относно киселинността на различните им продукти? По принцип търся кафе с тежък и наситен вкус на шоколад, карамел, бадем, по-скоро сладко-горчиво, отколкото кисело.
  10. Друзья, имам друг въпрос. Тези дни за първи път взех прясно изпечено кафе от Dabov. Дадоха ми и няколко мостри и пробвах 3 различни сорта 100% арабика - Бразилия, Етиопия и бленд Vertigo. Всичките Medium Roast. Част от кафето е печено на 22 август, а друга - миналата седмица. Но и трите сорта имат страшно кисел, направо тръпчив начален вкус и изсветляват прекалено бързо. Въпросът ми е нормално ли е това за по-прясно кафе? Дори настроих мелачката на по-фино, същата работа. Досега с много добър успех съм правил Starbucks Medium Roast 100% Arabica Ethiopia и Caffe Renoir арабика. И при двете вкусът винаги е бил много балансиран. Във форумите съм чел, че прясното кафе по принцип е по-кисело, но все пак това не е печено вчера! Някакви идеи?
  11. Yves, честито за придобивката! Аз изхабих поне половин кило кафе докато уцеля настройката. Затова съветът ми е да почнеш пробите с Рокито на степен 7 (при калибрирана нула). Иначе по отношение на единичната доза след още няколко теста се убедих, че не става, независимо от едрината на смилане и ръкохватката. Явно ще си пия двойно еспресо!
  12. Coffee, благодаря за линка. За съжаление аз самият не мога да направя такава модификация на машинката. Иначе напитката излиза твърде бързо. Днес пробвах и с оригиналната ръкохватка на машинката. При нея има клапани, които се отварят точно на 9 бара. Така се избягват променливите налягане и tamping, остава да наглася смилането при доза 7 г. Първият опит не се получи, но ще се опитам да настроя мелачката.
  13. Колега, Рокито е напълно компетентна мелачка за еспресо. Разбира се, ако си решил да скочиш на Еурика няма да сгрешиш, но все пак разликата в цената е доста голяма. Относно doserless, помисли добре. Проблемът с doserless кафемелачките по принцип е, че ако мелиш направо в цедката много цапат и след всяко кафе трябва да почистваш около тях. Аз съм си решил въпроса, като смилам в чашка или друг съд, който не позволява кафето да се разпръсква навсякъде. Тогава обаче трябва предварително да претеглиш кафето, за да знаеш каква доза слагаш. За целта отмервам зърната върху кухненска везна и слагам в мелачката само точната доза, т.е. не я пълня произволно.
  14. Според мен бучките не са проблем, поне не съм усетил разлика след като ги разбия. Имам обаче друг въпрос: С моята Rancilio Rocky SD, настроена примерно на степен 7 или 8, смилам 16-17 грама кафе и в двойната цедка получавам прекрасно еспресо. Когато обаче смеля единична доза кафе (около 7-8 грама) не мога да получа хубава напитка нито с единичната, нито с двойната цедка. Пробвал съм да смеля по-фино, стигал съм до 3 (което е много, много ситно), както и по-едро...не става! Предполагам, че проблемът е в цедката - в двойната попада прекалено много вода, която пробива кафето, а единичната е стеснена отдолу и със съвсем различни отвори. Та, кафеджии, имате ли такъв проблем и как сте го решили? Кафе машината е Saeco Poemia, цедките са обикновени, без крема диск.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.