Jump to content
Българският форум за музиканти

Skala

newbies
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

7 Neutral

About Skala

 • Rank
  Ослушващ се

Previous Fields

 • Инструмент
  китара, вокал

Contact Methods

 • Website URL
  https://www.youtube.com/channel/UChrjF_HlSbWofiTv-NVmc4Q

Profile Information

 • Gender
  Male
 1. Skala

  Youtube канали

  Ето и моят канал: https://www.youtube.com/channel/UChrjF_HlSbWofiTv-NVmc4Q
 2. Skala

  Кафеджии има ли?

  Под двойно аз имам предвид грамажа на сухото кафе на входа - 8 г. единично, 16 г. двойно. После вече някой си го пускат по-късо - ристрето, други по-дълго и т.н. Аз на 16-18 г. сухо кафе пускам 50 гр. напитка. В повечето заведения например от 8 гр. правят 100 гр. блудкаж в голяма чаша...
 3. Skala

  Кафеджии има ли?

  Пия по две двойни на ден - ни повече, ни по-малко!
 4. Skala

  Кафеджии има ли?

  Да се похваля, че благодарение на EspressoH се сдобих с Gaggia Classic, модел преди 2015, настроена на 9,5 бара. Първи впечатления и директно сравнение със Saeco Poemia: Без да променям настройките на мелачката още първото кафе стана страхотно. 16-17 g зърна, двойна цедка, умерен tamp, получиха се 50-60 g за 30 s.: При гаджията струята е равномерна, напитката тече плавно, за разлика от саекото, където често изтичаше с прекъсване или само от едната страна. Отдавам го на по-ниското налягане и по-голямата глава и цедка. Самата ръкохватка е масивна и тежка, дава увереност. Цялата машина и ръкохватката се загряват, което според мен допринася за температурната стабилност. И двете машини са с малък бойлер/термоблок и лампичката се случва да гасне по време на екстракция, но гаджията е с по-мощни нагреватели и много по-бързо се възстановява. При саекото имах напоследък ранно изсветляване при някои кафета, с класика засега цветът е по-добър. Тестваното кафе - Espresso Vivace - на вкус е малко по-добро при гаджията, ще видим и с други сортове. Най-важното за мен е, че очаквам с гаджията да имам много голямо постоянство в качеството, което с досега нямаше как да стане.
 5. Skala

  Кафеджии има ли?

  Супер, чакаме сводките. Да донеса и аз. За първи път взех от Домани - като за начало блендове Еспресо Виваче и Домани. Не са лоши...засега обаче няма да изместят Етиопия сидамо на Колумбус като фаворит, балансирано без горчивина или изявена киселинност, но достатъчно изразително на вкус, т.е не е блудкаво. Установих, че единичните сортове ми харесват повече от блендовете. Планирам следващия път да взема Хондурас на Домани.
 6. Skala

  Кафеджии има ли?

  Какво мислите за Lelit, например Lelit-PL41EM ?
 7. Skala

  Кафеджии има ли?

  След като натрупах опит с кафемелачката (Rancilio Rocky) дойде време да сменя кафе машината. В момента със Saeco Poemia еспресото ми се получава, но ме дразни нестабилната температура. Затова си търся машинка с бойлер и 58 мм филтър. За нова машина вариантите май са два: Rancilio Silvia, която ми идва скъпа, или Gaggia Classic - за нея не съм сигурен дали е със старото качество...Склонен съм да взема и употребявана, но вече рециклирана машина, защото не ми се занимава да я поправям. Препоръчайте към какво да се насоча? Освен в Комбина бар, знаете ли къде в София мога да огледам?
 8. Skala

  Кафеджии има ли?

  Тези дни си взех да пробвам от Columbus Етиопия, средно към тъмно печено. Хората там ми го препоръчаха като най-малко кисело. Мога да кажа, че съм много доволен - в момента експериментирам с едрината на смилане, но като цяло вкусът е доста балансиран и плътен, изобщо не киселее, а ароматът е много наситен и по-скоро сладникав.
 9. Skala

  Класическа музика

  Да се присъединя и аз в темата. Класическа музика слушам рядко, но с удоволствие. Изключително много харесвам Шопен - етюди, валсове и ноктюрни, но в подбрани от мен интерпретации. Например етюдите, записани от Браунинг: Обърнете внимание на изпълнението на Etude Op.10 No.9 in F minor (минута 17:26)! Обичам да слушам и тенорни партии от различни опери, пак подбрани. Преди време даже вземах малко уроци по оперно пеене, за собствено удоволствие. Чуйте например това изпълнение на Ди Стефано...Какво диминуендо от 1:43 !!! https://www.youtube.com/watch?v=y468Lvp27CA
 10. Skala

  Кафеджии има ли?

  Мм даа, От сайта на Дъбов: "И ако сте приготвили всичко така, както трябва и пак ви се струва, че кафето е кисело, дали не трябва да калибрирате вкусовите си рецептори?" Това не ме устройва, ще търся друго кафе. Назад в темата много се хвалеше кафето на Домани. Някой може ли да даде мнение относно киселинността на различните им продукти? По принцип търся кафе с тежък и наситен вкус на шоколад, карамел, бадем, по-скоро сладко-горчиво, отколкото кисело.
 11. Skala

  Кафеджии има ли?

  Друзья, имам друг въпрос. Тези дни за първи път взех прясно изпечено кафе от Dabov. Дадоха ми и няколко мостри и пробвах 3 различни сорта 100% арабика - Бразилия, Етиопия и бленд Vertigo. Всичките Medium Roast. Част от кафето е печено на 22 август, а друга - миналата седмица. Но и трите сорта имат страшно кисел, направо тръпчив начален вкус и изсветляват прекалено бързо. Въпросът ми е нормално ли е това за по-прясно кафе? Дори настроих мелачката на по-фино, същата работа. Досега с много добър успех съм правил Starbucks Medium Roast 100% Arabica Ethiopia и Caffe Renoir арабика. И при двете вкусът винаги е бил много балансиран. Във форумите съм чел, че прясното кафе по принцип е по-кисело, но все пак това не е печено вчера! Някакви идеи?
 12. Skala

  Кафеджии има ли?

  Yves, честито за придобивката! Аз изхабих поне половин кило кафе докато уцеля настройката. Затова съветът ми е да почнеш пробите с Рокито на степен 7 (при калибрирана нула). Иначе по отношение на единичната доза след още няколко теста се убедих, че не става, независимо от едрината на смилане и ръкохватката. Явно ще си пия двойно еспресо!
 13. Skala

  Кафеджии има ли?

  Coffee, благодаря за линка. За съжаление аз самият не мога да направя такава модификация на машинката. Иначе напитката излиза твърде бързо. Днес пробвах и с оригиналната ръкохватка на машинката. При нея има клапани, които се отварят точно на 9 бара. Така се избягват променливите налягане и tamping, остава да наглася смилането при доза 7 г. Първият опит не се получи, но ще се опитам да настроя мелачката.
 14. Skala

  Кафеджии има ли?

  Колега, Рокито е напълно компетентна мелачка за еспресо. Разбира се, ако си решил да скочиш на Еурика няма да сгрешиш, но все пак разликата в цената е доста голяма. Относно doserless, помисли добре. Проблемът с doserless кафемелачките по принцип е, че ако мелиш направо в цедката много цапат и след всяко кафе трябва да почистваш около тях. Аз съм си решил въпроса, като смилам в чашка или друг съд, който не позволява кафето да се разпръсква навсякъде. Тогава обаче трябва предварително да претеглиш кафето, за да знаеш каква доза слагаш. За целта отмервам зърната върху кухненска везна и слагам в мелачката само точната доза, т.е. не я пълня произволно.
 15. Skala

  Кафеджии има ли?

  Според мен бучките не са проблем, поне не съм усетил разлика след като ги разбия. Имам обаче друг въпрос: С моята Rancilio Rocky SD, настроена примерно на степен 7 или 8, смилам 16-17 грама кафе и в двойната цедка получавам прекрасно еспресо. Когато обаче смеля единична доза кафе (около 7-8 грама) не мога да получа хубава напитка нито с единичната, нито с двойната цедка. Пробвал съм да смеля по-фино, стигал съм до 3 (което е много, много ситно), както и по-едро...не става! Предполагам, че проблемът е в цедката - в двойната попада прекалено много вода, която пробива кафето, а единичната е стеснена отдолу и със съвсем различни отвори. Та, кафеджии, имате ли такъв проблем и как сте го решили? Кафе машината е Saeco Poemia, цедките са обикновени, без крема диск.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.