Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Направо се навих да сменя струните, преди да започна да си играя с настройката на бриджа :)

Още веднъж благодаря за полезната информация.

Отговорено

аве , доколкото знам цялата работа с флажолетите е делене :godbless:

делиш на 2

на 12 прагче цепиш струната на две

на 6 пак си на две

на 3 още ведънж на две

от там гледаш след 12

на 24 прагче пак имаш

после гледаш по око от 24 до бриджа средата пак ти е флажолет после цепиш на две и така :)

и има логика да е така :godbless:

а иначе да си настроиваш бриджа трябжа всеки път като врутне болчето да настроива струната , шото иначе няма да има полза като се разстрой :godbless:

ако греша ни ма бийте само ме поправете :))

Отговорено

мисля че си малко в грешка :bravo:

натурален флажолет на 6-то прагче ... малко зор

виж за 5,7,12,19 и 24 съм съгласен

като на 5 и 24 са еднакви тонове (ми)

12 е (ми) ама една октава под предните

и 7 и 19 пак са еднакви тонове (си)

(това за първа струна имам предвид)

и за 3 ама от части :bravo: на първа струна трудничко ще направиш на 3 :bravo:

виж ако говорим за изкуствени флажолети нещата стоят

по доста по друг начин :)

Отговорено
аве , доколкото знам цялата работа с флажолетите е делене :bravo:

делиш на 2

на 12 прагче цепиш струната на две

на 6 пак си на две

на 3 още ведънж на две

от там гледаш след 12

на 24 прагче пак имаш

после гледаш по око от 24 до бриджа средата пак ти е флажолет после цепиш на две и така :bravo:

и има логика да е така :bravo:

а иначе да си настроиваш бриджа трябжа всеки път като врутне болчето да настроива струната , шото иначе няма да има полза като се разстрой :)

ако греша ни ма бийте само ме поправете :))

Бъркаш. разстоянието от 0 до 12-то прагче е половината дължина на струната, но от 0 до 6-то не е четвъртина :) защото прагчетата не са с равни дължини. Т.е. от 0 до 6 разстоянието не е колкото от 6 до 12 и т.н. Иначе е вярно, че се дели на две, но дължината на струната, не броя на прагчетата, освен това може да се дели и на 3 и на 4, и на 5, и т.н., това са хармониците, които съставят звука, с честоти 2, 3, 4, 5 и т.н. пъти по-големи от основната.

Отговорено
...това са хармониците, които съставят звука, с честоти 2, 3, 4, 5 и т.н. пъти по-големи от основната.

Ха, интересно. Това не го знаех. Благодаря за инфото, fluti! :bravo:

Отговорено (Редактирано)

интонацията на китарата....

аз все го занех като''да си настроя октавите на китарата'' или финна настройка :bravo: :bravo:

най е ушевадна нуждата от такива настройки когато удариш акорд с дисторжън направо те развинтва ако е фалшиво,освен това на поевтина китара ако не го направиш е просто малко не възможно да я настройш като хората и да звучи верно по целия гриф.

п.с.колкото до напипването на флажолета, много помага голяма доза дист+пресънс:bravo: на акустика е по завъртяно

Редактирано от jFog
Отговорено

Аз съм чувал, че фалшивее когато се свири след 12-та позиция. Но както и да е - задължително трябва да се сетне добре китарата, за да звучи приятно. :D

П.П. Дръпнах тъя книга на Сатч, утре ще чета. 1024х!!! :happy:

Отговорено
...това са хармониците, които съставят звука, с честоти 2, 3, 4, 5 и т.н. пъти по-големи от основната.

Ха, интересно. Това не го знаех. Благодаря за инфото, fluti! :headbang:

Аха, ами не случайно примeрно Си е доминантна на Ми и двете звучат добре заедно - просто Си е третият хармоник на Ми, с честота 3 пъти по-голяма от тази на Ми. А вторият хармоник (2 пъти по-голяма честота, затова 12-то прагче, където започва октавата е точно по средата) е същата нота с една октава по-високо - те пък си звучат най-добре заедно :headbang:

Отговорено
Аха, ами не случайно примeрно Си е доминантна на Ми и двете звучат добре заедно - просто Си е третият хармоник на Ми, с честота 3 пъти по-голяма от тази на Ми. А вторият хармоник (2 пъти по-голяма честота, затова 12-то прагче, където започва октавата е точно по средата) е същата нота с една октава по-високо - те пък си звучат най-добре заедно :headbang:

Само да добавя, че технически погледнато, само флажолета над 12-то прагче съвпада точно с тон от строя. Другите натурални флажолети са винаги out-of-tune, предвид характера на съвременния равномерно темпериран строй.