Tozi Публикувано Март 13, 2011 Публикувано Март 13, 2011 Имам проблем с ламповия си усилвател. Усилвателя е Fender Blues Deluxe Reissue. Ползвам го от около 5 години. Преди около месец включвайки го за поредното свирене усилвателят почна да бръмчи силно без дори да има включен кабел и без да е усилен т.е. - включвам усилвателя, чакам минута две и включвам стенд бай прекъсвача, без да е усилен мастера или който и да е друг потенциометър се появява много силен бръм. Помислих че имам проблем с лампите и ги смених - всичките - отначало крайните (изходни) а после и предусилвателните. Проблема не изчезна. При включен инструмент се чува звук от китарата само че като че ли изкривен + силният бръм. Отворих ампа и проверих визуално за разхлабени връзки, лоши спойки и нагорели места - не открих нищо - всичко изглежда нормално. Попадал ли е някой на подобен проблем? Някакви предположениия? Предварително благодаря. П.п.: моля въздържайте се от коментари от рода на - занеси го на майстор. Цитирай
keeper Отговорено Март 13, 2011 Отговорено Март 13, 2011 А като не искаш да го носиш на майстор - имаш ли инструменти за диагностика? Щом си сменил всички лампи значи вече си изхарчил парите за майстор - без успех. Запиши брума да го чуем - така може да се спести време. Цитирай
liquid_death Отговорено Март 13, 2011 Отговорено Март 13, 2011 Па да метнем един боб Аз току що метнах и боба казва следно : "Козата си сака пръч." Цитирай
Tozi Отговорено Март 13, 2011 Автор Отговорено Март 13, 2011 (Редактирано) Ето. Включвам и изключвам стендбай 2 пъти и после изсвирвам няколко тона на китарата. Шум Редактирано Март 13, 2011 от Tozi Цитирай
bratmito Отговорено Март 13, 2011 Отговорено Март 13, 2011 Може да е от много неща.Едното което ми идва на ум е проблем с филтриращ кондензатор в захранването. Другото което бих предложил е в противоречие с послеписа ти... Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 13, 2011 Отговорено Март 13, 2011 Течната_Смрът го каза ... "Козата си сека пръч" в превод ... "Води го на генеколог" Цитирай
Tozi Отговорено Март 13, 2011 Автор Отговорено Март 13, 2011 (Редактирано) Схема 1 Схема 2 Редактирано Март 13, 2011 от Tozi Цитирай
metalhammer Отговорено Март 13, 2011 Отговорено Март 13, 2011 Схемаат е ясна http://support.fender.com/schematics/guitar_amplifiers/Blues_Deluxe_schematic Отваряш ампа и с мултицет проверяваш напреженеията: - Отопление - Анодно - Преднапрежение Ако нямаш необходимата квалификация и знания не прави това сам - напрежението е от сорта на 427 волта ! Добро начало е да се отдели преамп и краен амп за да се локализира проблема. Цитирай
L.K. Отговорено Март 13, 2011 Отговорено Март 13, 2011 Глупаво е опитен китарист да го треска тока като млад жичкаджия. Огледай за откачена жица и до там. Нататък - пръч, гинеколог, каквото козата сака. Цитирай
Tozi Отговорено Март 13, 2011 Автор Отговорено Март 13, 2011 М дааа.... засега нещата клонят май към преждевременно раждане..... Визуално няма никакви признаци нещо да не е наред. Никъде нищо нагоряло - няма промяна в цвета на елементите, няма разхлабени спойки, даже миризма няма на нищо. Цитирай
TONY Отговорено Март 14, 2011 Отговорено Март 14, 2011 (Редактирано) Tozi, голям музикант и китарист си, но....как да го кажа... как да се въздържим от коментари?!!! Запомни внимателно - 400 волта могат да убият човек. Не си заслужава. Никой да рискува. С най-добри чувства ти казвам, че много е вероятно да ти се наложи да го погледне специалист. Какво ти, би могъл да направиш. Ампа ти има пауър амп ин , приемп аут. Предполагам не си в България. Ако имаш покрай теб приятел или само колега китарист, вземи неговото кубе (може и приемп). Сигнал от приемпа влиза в пауър ин(на твоето кубе). Така ще разбереш , дали крайното стъпало е наред. От приемп аут на твоят усилвател подай сигнал към крайното на другият и така ще установиш, дали е в ред, приемпът му. Обикновено повредите се случват в крайното. Процентно поне повечето са там. Но, няма гаранция. Па ако е станала по сериозна беля, може да е и по двете. Ако си в чужбина и няма кой да го погледне и не се справиш сам - продай го и се отърви. Но като направиш тези две проби, ще ориентираш специалистите тук, които могат да ти помогнат. Редактирано Март 14, 2011 от TONY Цитирай
liquid_death Отговорено Март 14, 2011 Отговорено Март 14, 2011 ^Прав си, че първо се локализира проблема и хубаво си му обяснил как.Ама и да го направи човека, малко се съмнявам че ще може да стане дистанционно оправяне на ампа. Та или както си написал да го продава или на техник, където е или в бг.Sad but true(как мразя металкика...) Цитирай
Tozi Отговорено Март 14, 2011 Автор Отговорено Март 14, 2011 Благодаря на всички за коментарите. Открих нагаряне (леко са се разтопили от висока температура) на клемите (така ли се казва?) свързващи кабелите от трансформатора към платката. То е ясно че ще го занеса на майстор в крайна сметка. Явно проблема е доста по-сериозен отколкото си мислех и си иска специалист да провери всичко цялостно. Благодаря още веднъж. Цитирай
liquid_death Отговорено Март 14, 2011 Отговорено Март 14, 2011 Успех с ремонта и дано е нещо малко. После , с цел информативност(нали това е целта на всеки форум) може да споделиш какво се е случило. Успех! Цитирай
Tozi Отговорено Май 7, 2011 Автор Отговорено Май 7, 2011 (Редактирано) Днеска ми донесоха усилвателя. Бях го дал на един познат който изяви желание да помогне. Та той смени големите кондензатори (500V) и въпросния шум изчезна. Като го включихме тук обаче, изведнъж се появи много силен високочестотен шум и драйв канала пращеше и пукаше при превключване от чист на драйв. След дълго разглеждане се сетих да сменя някоя от чисто-новите предусилвателни лампи с някоя от старите - и воала - проблемите свършиха - сега и двата канала работят перфектно. Не знам какво точно е станало - дали от магазина са ми дали кофти лампа или в процеса на "поправка" лампата се е повредила. В крайна сметка всичко е добре когато свършва добре! Редактирано Май 7, 2011 от Tozi Цитирай
Recommended Posts