Jump to content
Българският форум за музиканти

Борис Виан


CorvusCorax

Recommended Posts

На вчерашната форумна среща стана дума за любимия ми автор - Борис Виан. Оказа се, че много хора дори не са го чували. Така че, обещах да пусна линк към един сайт, който открих съвсем наскоро - посветен на Виан - пистеля, поета, музиканта. За жалост за момента няма да можете да чуете някоя от песните му, но ще може да прочетете доста от стиховете му ( преведени невероятно, по мое мнение), наколко от разказите му (включително и любимия ми - "Пътуване до Коностров" ), както и биографични данни...

 

При всяка творба на Виан е достатъчно да прочетете 3 – 4 реда за да кажете веднага: “Това е Виан !”.

Но кой е всъщност Борис Виан?

 

По образование той е инженер, има две патентовани технически изобретения. Освен това е и музикант – инструменталист, певец, композитор, автор на текстове за песни, както и един от привържениците на автентичния джаз. Артист, режисьор, драматург – това е пък връзката му с театъра. И накрая – публицист, поет и писател. Той е автор на 17 книги, над 400 песни и стихотворения, 24 джазови композиции, 80 статии. От тази равносметка лесно можем да си представим интензивността на неговите дни. Защото всичко това е създадено само за 15 години, а през всичкото това време обществото се възмущава от бохемските му подвизи. Явно почти не е спал. И този трескав начин на живот сигурно е допринесъл за сбъдването на собственото му пророчество – че няма да доживее до 40 годишна възраст. Той наистина умира на 39 години.

Всичките му книги са експедиция до една и съща страна – “ВИАНИЯ”.

Това е "ВИАНИЯ".

Тя не съществува единствено благодарение на сравнението с нашия свят. При Виан няма нужда от сравнение, защото светът му съществува сам за себе си и читателят може или да го приеме такъв, какъвто си е, или изцяло да го отхвърли.

ВИАН не търпи умереност !

 

 

http://vian.hit.bg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:godbless::godbless::godbless::godbless::godbless:

Евала,гарване!Един от най-добрите ми приятели(също музикант)ме зариби по Виан преди години и до ден днешен съм му благодарен-доста просветляващ момент.Всичко почна със сборника разкази "Човекът-вълк" и след това нямаше насищане!

 

 

Владо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Большое Тенкю! Обожавам Виан.

Преди няколко години братовчедка ми ме запали по него и сега съм голям фен и винаги се радвам когато разбера, че има и други които му се кефят много. :godbless::godbless: :read: :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има, има, а най-готиното е, че никога не знаеш откъде ще изскочи фен на Виан :cheers: Радвам се от сърце, че има още хора, които споделят тази ми страст. Аз самият се зарибих от "Сърца за изтръгване" - стоеше си в домашната библиотека, а аз вече бях изчел всичката фантастика и фентъзи на майка ми (тя е фен), та реших да се прехвърля на половината на баща ми - хипар франкофон. Единствено това заглавие ми хвана окото, но честно казано очаквах коренно различно нещо. Принципно докато чета ям - е това беше първата книга, която не можах да придружа с хранене! Който вече е чел Виан знае за какво говоря...

В момента издирвам и превод на драматургията му - пуснал съм всички връзки. Официално обещавам, че щом намеря нещо ще го споделя - виждам че сте фенове (ей, все повече почвате да ме кефите, колеги!!!).

Радвам се, че така съм ви зарадвал с този намерен от мен сайт. В момента зарибявам и модераторите, така че да не се очудите, ако почнат да трият темите и да ги пращат в мръсното езеро, откъдето някой шитлистед да ги вади само с уста ;) И ако намерите още нещо за великия Виан или от великия Виан - обаждайте!!! Много искам да чуя и музиката на човека (признавам си, това още не съм сторил), така че... Знаете!

Хайде, че много се разписах нещо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уф. Като бях млад четях безразборно каквото ми попадне. Веднъж случих на "Човекът вълк" и беше ебаси-големия-шок, честно. Що никой не ме предупреди, че тези неща не бива да се четат преди една определена възраст (поне над 12). Дълго време Виан ми беше отвратителен, но после като попрочетох малко оттук-оттам пак ми стана интересен и вече виждам доста неща, които съм пропуснал или недоразбрал навремето. Благодаря че ми напомни! :cheers:

 

Едит: Правопис + + ;)

Редактирано от Mu3epHuK
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм фен на Виан. Имам мп3 една негова пиеса,но май само част от нея:godbless:. Знаете ли, че има един сборник с разкази, посветен на музиканти? Мисля,че се казва "Пази се от оркестъра" - трябва да погледна.

 

Влад

 

п.с. От "Човека-вълк" - Пътуването с оня, дето не е от най-приказливите и онова за човекът, който събирал пощенски марки.

В.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушах преди време един французин, който забиваше на електрическа арфа и той свиреше няколко неща на Виан. Името на арфиста е Жаке Франсоа. Не знам дали може да се намери, щото гледах някакъв апокрифен запис от концерт.

 

 

П.П. Така и не разбрах защо книгата "Есен в Пекин" носи това име :no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
п.с. От "Човека-вълк" - Пътуването с оня, дето не е от най-приказливите

Тоест "Пътуване до Коностров", любимият ми разказ :)

 

Така и не разбрах защо книгата "Есен в Пекин" носи това име

Ми то май това е идеята - да не се разбира... :think:

Редактирано от CorvusCorax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

п.с. От "Човека-вълк" - Пътуването с оня, дето не е от най-приказливите

Тоест "Пътуване до Коностров", любимият ми разказ :blink:

 

Така и не разбрах защо книгата "Есен в Пекин" носи това име

Ми то май това е идеята - да не се разбира... :think:

Подозирам че това е идеята, но също така и допускам че може да съм тъп :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.