Tozi Публикувано Февруари 12, 2011 Публикувано Февруари 12, 2011 Едно леко фънк-блусче във фа минор. Enjoy! Плейбек Моя опит 4 Цитирай
emo_tion1 Отговорено Февруари 13, 2011 Отговорено Февруари 13, 2011 Хубаво е да, че има места за джемене в този форум, въпреки че откакто сложиха новия дизайн на форума забелязвам един интересен факт. Всяка втора тема е купувам или продавам. Изумително колко голям бизнес се върти с музикални инструменти което значи че има и музиканти зад тях, а не се видят където се свири Та да не забравя защо съм тук http://www.4shared.com/audio/ifJPHr0q/MrSuper_Hip_-_improvisation.html 1 Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 13, 2011 Автор Отговорено Февруари 13, 2011 @emo_tion1 екстра е. Пробвай върху Fm7 и Bbm7 да свириш съответно фа и си бемол дорийски а върху C7 и Bb7 да свириш съответно до и си бемол миксолидийски ладове. Хармонията: /Fm7/%/%/%/ /Bbm7/%/Fm7/%/ /C7/Bb7/C7/Bb7/ Цитирай
ciriljhonson Отговорено Февруари 13, 2011 Отговорено Февруари 13, 2011 Tozi, имаш "вредния" навик да пускаш неща които ме карат да хващам китарата. Благодаря ти ! Ето и моето включване, без претенции за професионализъм, но с чуство и от сърце. Mr.Super Hip 1 Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 13, 2011 Автор Отговорено Февруари 13, 2011 Ахаа видя ли какъв съм вредител? Чудесна начална фраза с развитие! Кефи! Цитирай
emo_tion1 Отговорено Февруари 13, 2011 Отговорено Февруари 13, 2011 @emo_tion1 екстра е. Пробвай върху Fm7 и Bbm7 да свириш съответно фа и си бемол дорийски а върху C7 и Bb7 да свириш съответно до и си бемол миксолидийски ладове. Хармонията: /Fm7/%/%/%/ /Bbm7/%/Fm7/%/ /C7/Bb7/C7/Bb7/ Мерси за навигацията Наистина е много по-лесно за свирене в тези ладове http://www.4shared.com/account/audio/F-_1Abhp/Mr_super_hip_improvisation_2.html Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 13, 2011 Автор Отговорено Февруари 13, 2011 А така. За да се опрости още повече мисленето може да се мисли само за три различни гами отнесени към основата фа - фа натурален минор, фа дорийски и фа натурален мажор, като върху Fm7 се използва фа дорийски, Bbm7 - фа натурален минор, C7 - фа мажор, Bb7 - фа дорийски. Цитирай
emo_tion1 Отговорено Февруари 13, 2011 Отговорено Февруари 13, 2011 Така става още по-лесно за мислене да А за свирене отвънка какви ладове ще препоръчаш. Примерно върху Фа минор 7 -f лидийски , До7 - c диминищед (незнам как е на български но е тон полутон гамата ). Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 13, 2011 Автор Отговорено Февруари 13, 2011 Като начало не бих препоръчал "свирене отвънка" докато не се отработи добре свиренето "вътре". Умалената гама (diminished scale) върху доминантовите акорди (C7, Bb7) не е свирене отвънка а по - скоро дава различен цвят акцентирайки алтерациите на акордите (b9,#9, b5,13). По-скоро бих препоръчал да се види какво може да се направи с нещата които са "вътре" в гамите - диатонични интервали (терци,кварти,квинти,сексти,септими); диатонични тризвучия и четиризвучия; диатонични минорни пентатоники. Цитирай
emo_tion1 Отговорено Февруари 13, 2011 Отговорено Февруари 13, 2011 Интересното свирене според мен в джаза се получава когато постоянно сменяш ритмиката на тоновете и се стараеш да мислиш на грази ( да си правиш мелодийки ). Забелязал съм повечето от големите джазмени дори не използват толкова много ладове, а по скоро знаят къде какво да изсвирят и как да го изсвирят, а и мисля че динамиката играе също основна роля в това.Проблемът е там, че както всяко нещо и това се изисква постоянно да се упражняваш за да се свикне. Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 13, 2011 Автор Отговорено Февруари 13, 2011 Не е задължително ритмиката да се сменя постоянно. По-скоро трябва да има баланс във всичко. Ако се свири само "разнообразно" това се превръща в еднообразие. Освен в ладове "големите джазмени" мислят вертикално - описват хармонията. Не би трябвало упражняването да е проблем. Постепенно то си става - малко по млако. Цитирай
emo_tion1 Отговорено Февруари 13, 2011 Отговорено Февруари 13, 2011 Тука си много прав Ще стигнем до основното нещо което ни липсва на днещната младеж "ТЪРПЕНИЕ" Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 13, 2011 Отговорено Февруари 13, 2011 Кратко включване и от мен. След втората минута стана доста зле и ви го спестявам http://soundcloud.com/user9552137/funk-blues-jam Цитирай
Tozi Отговорено Февруари 14, 2011 Автор Отговорено Февруари 14, 2011 Ultra браво - супер блузи. Много добро развитие на първоначалния мотив и фразиране. Хитро използване на ре минор пентатоника върху до - пробвай също и ла минорна пентатоника там. Приятно ме изненада с C7sus4 арпежа (1:06). Цитирай
SviStyle Отговорено Февруари 14, 2011 Отговорено Февруари 14, 2011 (Редактирано) Трака ми сцепи фонтанелата и накара педалборда ми да светне като коледно дръвче посред лято в горски пожар.Та без да му мисля, изцепих едно бързо и непохватно. http://w0qa0.esnips....bc5d/funkyblues Редактирано Февруари 14, 2011 от SviStyle Цитирай
Recommended Posts