Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Става дума за звукоизолация на таванско помещение, което смятаме да използваме за репетиционна. Въпроса е какво да направим, за да не чуват съседите отдолу (съседите са само отдолу, другите страни са външни). Дали ще може да изолираме само пода и едната страна, която е към асансьорната шахта, или ще трябва да изолираме всичко? Какво да използваме за изолацията? Четох тук http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/5551-oeoiiecieaoeey/page__hl__%E8%E7%EE%EB%E0%F6%E8%FF__st__15 за минералната вата и гибсокартон. Гибсокартона няма ли да резонира гадно? Как ще стане ватата за пода? Няма ли да потъва? Ще се чува ли отдолу? Има ли смисъл да се инвестира в това помещение?

Снимки от помещението:

http://img689.imageshack.us/g/dsc0081ns.jpg/ :) тхкс

Сега видях за тоя Ауралекс http://www.auralex.com/sound_isolation_sheetblok/sound_isolation_sheetblok.asp

Той колко ще излезе за 15тина квадрата някъде?

Редактирано от Hendrix94
Отговорено

Ako ще се свири с акустични барабани, няма смиисъл да се опитва според мен. Ще хвърлите доста пари, а ефектът ще само частичен, т.е. пак ще дразните съседите. Особено под се звукоизолира трудно.

Отговорено

Не искам да те обезкуражавам, но кънтежа от репетираща рокбанда не може да се спре по никакъв начин.(има един начин, ама полиция едва ли ви е нужна).Вибрацията от баса и тупаните винаги ще пречи няколко етажа надоло.

Отговорено

колегите са прави.

Аз се опитах преди време да звуко-изолирам едно помещение ( с малък бюджет )... и естественно нищо не постигнах.

Пробвах с каменна вата и гипсокартон,ефекта беше поразително кошмарен :) :) :).Акустичните барабани и баса продължавха да си звучат със същата Мощ :)

За да постигнете ефект ще трябва да се изръсите няколко хилядарки,защото материалите са доста скъпи.

Ако пробвате с електронни барабани смятам,че ще се получи.Така поне ще може да си ригулирате нивото на звука. :)

Отговорено

едва ли е възможно...предполагам, ще търсим друго помещение. ако имате идеи, споделете

Възможно е, на мен ми струваше към $2500 (може би малко повече, но защото преди тва изливах бетон и се наложи да закърпвам стените на шибания гараж, строен през 60-те). Строежът беше цяло лято общо взето. Ако намериш 2-3 човека да ти помагат всеки ден, може и за 1 месец да се оправите. Финалният резултат надмина всякви очаквания. Пълна изолация, с изключение на някви ултра ниски честоти (примерно на някой гъзар напомпания subwoofer в Hummer-a) минават от време на време, но за по няколко секунди. Single car гараж, разделен на две помещения - mixing room и vocal booth (която в момента се ползва за склад на инструменти). Ще погледна за снимки в работен вариант, може да са ти полезни.

Нали не става въпрос за multi-million dollar студио, но нещо което върши по-добра работа от гадните панели, дето всеки ги има в спалнята.

Отговорено

Наистина най-добре или гараж или маза някаква. ако намериш зала в офис сграда където не живеят хора е най-добре

Един колега си направи репетиционна в някаква изоставена фабрика на края на града ... :)

Отговорено

Става въпрос за помещение, в което да можем да свирим постоянно с брат ми (и други хора, като(ако) намерим) без да пречим на съседите. Лошото е, че си нямам идея нито от изолация, нито от акустично третиране нито от каквото и да било в областта. И никакъв опит. Само желание. :D Не знам как стои въпроса с гаражите, защото май външните клетки нямат ток. А в офис сградите няма ли да е същия проблем изолацията? Иначе ако имаш някво инфо, как се прави това със стая в стаята, метни насам.

• 6 months later...
Отговорено

Няма невазможни неща аз преди време също имах подобен проблем с едно таванско в Люлин, но стана учудващо добре. Доверих се на една фирма на която персонала и са професионалисти в сферата на звукоизолацията. Ако все още искаш да свирите и да не пречите на хората кажи ще ти дам кординатите на фирмата.

Отговорено (Редактирано)

^^ Не се вкарвай в тоя филм за стая в стаята. Ефектът наистина е поразителен, но инвестицията и проектирането са умопомрачителни. Основният принцип на такъв строеж е, че се игражда стая от сглобяеми панели вътре в самото помещение. Всички опорни точки трябва да са гъвкави и с минимална площ. Германците, например го правят с пирамидални носачи с гумен връх и основа, ама на под от 30 квадрата, ако са сложени през 50см, това са около 150 носача + стените и става мазало. И не на последно място, звукоизолирането на въздуховодите и вратите... Абе няма как да стане бюджетно и максимално ефективно...

А иначе - таванът е най-неподходящото помещение за репетиционна - просто защото му липсва естествено звукопоглъщане както е при мазето, например. Проблемът винаги си остава в ниските честоти, които няма как да се заглушат. Просто дължината на вълната е голяма и вибрациите се пренасят по конструкцията на сградата. Там хората търсят максимален брой пречупвания на звуковата вълна през различни по свойства материали. Имаше тук една тема с коефициенти на звукопоглъщане на различни материали - хвърли един поглед там...

Редактирано от patient
  • 1 month later...
Отговорено

Да така е, аз се интересувах много от този вид "изолация" и ходих специално да питам няколко инженера и всички бяха категорични че няма смисъл да се хвърлят толкова пари. А цифрата която ми съобщиха беше с много нули, които аз нямам :Д