Jump to content
Българският форум за музиканти

Мнения За Fatar Vmk-176 Plus


rusnaka

Recommended Posts

Хоппала. След като продадох МОТИФа си, реших да си купя една клавиатура с тежки клавиши и още някакъв клавир, за който сега не става дума. От клавиатурите се спрях на този Фатар - http://www.thomann.de/gb/fatar_vmk176_plus.htm. Не съм слушал никакви отзиви за тази фирма, не ми е ясно и как са на пипане клавишите. От 2 месеца съм по кораби и не съм проучвал има ли клавиатури от тази серия в някои от музикалните магазини в София. Това което ми харесва като функции в клавиатурата, е че е 76 клавиша, а пък са тежки. В моя случай е безсмислена пълна пиано клавиатура, а 61 клавиша са ми малко - тази е идеална, а и клавишите са твърди. Малко ме дразни начинът, по който са реализирани пичбендърът и модулаторът, но като се има предвид, че ще се ползва предимно за пиано звуци - няма проблем. Другото, което не мога да разбера е защо няма изкарани примерно бутони от 1 до 16 (което е сякаш стандарт...) за бързо викане на блендите. Как да го правя това директно, без да ми се налага да въртя и да търся... Преди съм свирил на Roland A-33, която даже имаше бутони DUAL i LAYER, а сега не се правят вече такива клавиатури.

 

И другият въпрос, който ме терзае е: Добри семпли на акустично пиано за живо свирене. Искам да не са много големи - максимум 200-300 МБ, но в същото време да имат добра дължина на тона и да са на поне 3 зони. Няма значение в какъв формат са - въпросът е да звучат добре наживо с група: плътно, дебело и яко.

 

Сетих се и още нещо. Абе няма ли някое VST, което да вижда VST инструментите и да мога да си направя примерно 30 бленди (ползвайки няколко VSTi) подредени последователно и да ги викам от клавиатурата. Би било прекрасно да може да стане това.

 

Мерси предварително и поздрави!

Редактирано от rusnaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Сетих се и още нещо. Абе няма ли някое VST, което да вижда VST инструментите и да мога да си направя примерно 30 бленди (ползвайки няколко VSTi) подредени последователно и да ги викам от клавиатурата. Би било прекрасно да може да стане това.

 

 

 

Здравей! Аз ползвам Reason, като там съм си заредил семпли и ги извиквам със съответния предварително зададен контролер на свирката (това става като всичките семплери са мутнати на миксера,който се пада най-отгоре, а при натискане на контролера се пуска SOLO).... Но в тази прогарама мисля, че не се ползва VST....

Хубавото е, че се работи много лесно с този софтуер, а има и хубави, да не кажа и идеални семпли на пиана за него (reason pianos и др.)

Поздрави :Piano:

Редактирано от muzikanta_mari
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз преди няколко месеца реших да си купувам клавиатура с твърди клавиши, за употреба с лаптоп за живо свирене и правих доста рисърч. За Фатар четох смесени мнения за клавиатурите - понякога дават дефекти, иначе на допир има хора, които ги обичат и такива, които ги мразят. Аз съм пипал само един модел на Фатар SL-990XP, който обаче ползва същия модел клавиатура, каквито в модела от теб, както и съм имал Korg SP-200, който пак има същата клавиатура от Фатар, та усещането не е зле. Имах проблем с Корга, че не подаваше МИДИ стойности над 100, но не знам дали това е проблем на Корг или на контролерите на въпросните модели клавиатури на Фатар.

 

Но в крайна сметка си взех на старо Yamaha KX8, която е практически като чисто нова за 700лв, 88 клавиша, но пък е 14 кг, малко е големичка, но това е хубаво, защото става отгоре да се сложи лаптоп, но всъщност най-хубавото е, че е специално проектирана за употреба със Steinberg Cubase, и на самото пиано има клавиши за управление на Cubase, с които можеш да свършиш доста голяма част от това, което ти трябва. Например има клавиши за стрелки, с които можеш да се прехвърляш между траковете. Не съм пробвал, но предполагам, че практически можеш да си направиш отделни тракове с инструментите, които ти трябват и да се прехвърляш с тези стрелки от трак на трак. Отделно има Program Increase/Decrease, но за съжаление няма директни числови бутони. Има и 4 програмируеми врътки, като освен това в клавиатурата можеш да запаметяваш за кое VST какви настройки си дал за тези врътки и при смяна на VST-то, то автоматично сменя и съответните настройки. И накрая има и вкаран в самата клавиатура МИДИ арпежиатор, който подава някакъв готови неща на VST-тата, примерно ритми или рифове.

 

Иначе за неголямо пиано не се сещам... Но се сещам за един софтуер за 150 Евро Key Performer, който представлява едно VST, предназначено за кийбордисти - има различни клавирни звуци на семпли (три пиана по около 20 МБ всяко, които не звучат никак зле) + семплирани и моделирани електронни пиана и орган + аналогов синтезис. Не съм го пробвал, но като демо не изглежда зле, можеш да му хвърлиш едно око.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

И другият въпрос, който ме терзае е: Добри семпли на акустично пиано за живо свирене. Искам да не са много големи - максимум 200-300 МБ, но в същото време да имат добра дължина на тона и да са на поне 3 зони. Няма значение в какъв формат са - въпросът е да звучат добре наживо с група: плътно, дебело и яко.

 

 

Мисля, че идеалният избор в твоя случай е http://www.truepianos.com/videoteuscher.php

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свирих на този KeyPerformer и пианата определено не ми харесаха - звучат много блудкаво и размазано. Обаче Truepianos звучи интересно. Ще го погледна. Тук съм с един "Хитър Петър" (Yamaha PSR-S710), който между другото беше клавирът, който промени мнението ми за гадните звуци в този тип клавири. И орган секцията му е доста прилично направена, има добри семпли на брас, пиана и т.н., но аз за собствен кеф искам да си купя тежка клавиатура и да свиря с нея на добро пиано. А тази ямаха ОПРЕДЕЛЕНО не става за контролер. Вързвах я и към Motif XS Rаck и към лаптопа си, но не съм доволен. Има една много пинизчийска програма - Brаinspawn Forte, която позволява да се заредят ВСТ инструменти в нея и да се подредят по миди тракове - то ест от клавиатурата, чрез смяна на миди каналите можеш да имаш до 16 инструмента. Ама те са ми малко - трябват ми към 30 и затова питах дали някой не знае софтуер, който да е нещо подобно, но да не ги подрежда по миди канали, а все едно бленди - примерно като почне от 0 до 127. Ще погледна тази Ямаха. Основно този Фатар ме грабна с това, че не е толкова голям, колкото обикновените клавиатури с тежки клавиши. Трябва да се размърдам тук в Стокхолм до някой музикален магазин, ама са много далеч от пристанището...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е, че Yamaha KX8 са я спрели от производство 2010-та и ако намериш нещо, ще е вероятно последни бройки, иначе втора ръка. Сещам за една идея, която можеш да реализираш с всяка клавиатура почти: в съответната програма Cubase/Logic или там квото ще ползваш, си правиш много тракове с различните инструменти, така няма да имаш ограничение от 16. И в тази програма си програмираш някой от бутоните на кийборда, който изпраща контрол, да се ползва за превключване на трак - предполагам е възможно, виждал съм подобни неща. И просто ще си програмираш два бутона - нагоре и надолу по траковете. Не знам само лаптопа ти доколко би издържал на толкова много тракове.

 

П.П. Между другото хвърли поглед и на Pianoteq последната версия. Не е никак зле, но я няма по народните сайтове, ако това търсиш ;) Има олекотена версия, която струва 100 Евро. Това е най-реалистичното пиано от гледна точка на резонанси, "връзка пианист-пиано", но малко като звук на мен ми е металическо... Но пък не заема никаква памет, самата програма е само 20МБ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен ми е металическо. Слушах всички дема, свирил съм на версия 2.3 (ако не се лъжа). Вярно леко е, но някак си не се вписва в група. Пробвах и не се получи. Много по-сложна работа се оказа тази с лаптопите, отколкото си мисля... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.