balombi Публикувано Февруари 4, 2011 Share Публикувано Февруари 4, 2011 Здравейте! Май ми изгоря ампа.... Вчера се прибирам и гледам сестра ми да си играе с жака при пуснат усилвател...проблемът дойде когато тя извади от някъде едно от онези неща , които се слагат в запалките(не знам как се казват - май му викаха пиезо кристал) и го преближи до моно жака на кабела , стисна нещото , чу се едно "пук" и вече няма амп.... Сега като пускам усилвателя се чува лек шум но нищо друго - когато свържа китарата към кабела няма звук , няма нищо...Това ме кара да мисля че усилвателя е изгорял... Знам ,че това което написах горе звучи тъпо и странно , но това е самата истина! Според вас какво му е станало изгорял ли е или какво... Забравих да спомена , че свиря с фендер фронтмен 15г... Моля ви пишете - всяко предположение е добре дошло! Благодаря ! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Февруари 4, 2011 Share Отговорено Февруари 4, 2011 Схемата на Фронтмен 15Г Вероятно е прецакан първия ОУ - 4560 Подай сигнал на драйв ключето и ако се усилва ще сменяш заподозреният ОУ. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Февруари 4, 2011 Автор Share Отговорено Февруари 4, 2011 Това щеше да бъде вариянт ако предишният собственик не беше изкъртил копчето за драйв заедно с драйв пота... Има ли друг вариянт да разбера какъв е проблема... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Февруари 4, 2011 Share Отговорено Февруари 4, 2011 Нищо странно няма. Подал си няколко киловолта на входа. От това ти е изпукал входа. Трябва да се види кое точно е изпукало и да се смени. После ще работи нормално. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Февруари 4, 2011 Автор Share Отговорено Февруари 4, 2011 (Редактирано) Как да разбера кое е изпукало... Като гледам схемата май е първият резистор на входа 15к Възможно ли е ... Редактирано Февруари 4, 2011 от balombi Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Февруари 4, 2011 Share Отговорено Февруари 4, 2011 Проверяваш дали напреженията са наред. Подаваш синусуидален сигнал на входа. Гледаш едно по едно от входа към изхода къде имаш сигнал. След който елемент нямаш, значи той е изгорял. Това е в общи линии. Едва ли, но нищо не пречи да го премериш. Говорих за активните елементи най-вече. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Февруари 4, 2011 Share Отговорено Февруари 4, 2011 (Редактирано) Понеже balombi най-вероятно не е оборудван с измерителна техника, ще си позволя да предложа друг начин. След като има достъп до платката с елементите, да включи усилвателя, да хване една отвертка за металната част и да обходи последователно следните точки: (всеки път, като докосва определена точка, да усилва мастера и да го връща , за да не гръмне и високоговорителя !) 1. крак 6 на U3B 2. крак 3 на U1А, при включен чист канал. 3. крак 5 на U2B, при включен Drive канал. 4. крак 5 на U1B Ако се чува брум във говорителя при докосване на посочените крачета, след тях се предполага, че всичко е наред, Ако от някое краче не се чува брум, значи ИС на което е то, е повредена. Лесно, и без апаратура. Но пак повтарям, да се внимава с нивото на звука в говорителя! ПП.Чакам резултат ! Редактирано Февруари 4, 2011 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Февруари 4, 2011 Автор Share Отговорено Февруари 4, 2011 Благодаря ви за мненията! До колкото разбрах най-вероятно е в интегралните... След два - три опита на тока да ме направи на препържен картоф се зарекох вече да не си играя с тока... За това реших , че най -безопастно е да ида до някой магазин аз ел части и да взема всичките интегралки (дано не са някви мега скъпи , че тогава май няма да стане)и да ги сменя всичките... Дано само проблема не е някъде другъде... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fallenblood Отговорено Февруари 4, 2011 Share Отговорено Февруари 4, 2011 крайното стъпало е реализирано с чип tda2050, който се захранва на +25 и -25 волта. ти си на земята, т.е. потенциал 0 волта. тия 25 волта и да минат през теб, няма да умреш, най-много да се прекръстиш пък и то си е кръщаване в занаята един вид, не че мене ме е тресло, да чукна на дърво, но затова пък с поялника колко съм си горил ръцете... иначе, ако се стигне до смяна, tda-то може да е няколко лева, но tl072 е стандартен двоен ОУ, струва под левче. пробвай да го смениш примерно с ne5532, може би ще ти звукне по-хубаво. виж, 4560 (който пък работи на +/-18V) може да намериш, може да не намериш, ама ти като казваш, че го няма драйв канала, може и 4560-цата да я няма... всъщност интересно какво имаш предвид. и друг път си го споменавал това кубе - като го отвориш, пусни една-две снимки на платката, ако имаш възможност. на схемата самият драйв канал ти е пътят от r7 до r25, през u2. дали опитните ръце на хирурга, отстранили драйв канала, не са отнесли с него и половината преамп барабар с 4560-цата не зная. та 4560 мисля, че също може да се замени с tl072 или ne5532, както и още няколко лесни за намиране чипа, така че нямаш грижи, всичко е въпрос на вкус. успех и внимателно с поялника Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Февруари 4, 2011 Share Отговорено Февруари 4, 2011 На втора страница на ПДФ-а със схемата е разположението на чарковете върху печатната платка, поглед откъм елементите. Ориентирай се кое къде е и как се броят крачетата на ИС. Току виж си открил и драйва, защото няма разумна причина някой да отпои частите му от платката. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Февруари 5, 2011 Автор Share Отговорено Февруари 5, 2011 Намерих драйва - странното е че ключето липсва и май предичният собственик просто е оставил драйва да си виси във въздуха... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Февруари 5, 2011 Share Отговорено Февруари 5, 2011 Покрай настоящия ремонт можеш да го възстановиш, като добавиш едно двупозиционно ЦК ключе с жички към платката. Отдолу вероятно предния майстор е сложил мостчета - ще трябва да ги махнеш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Февруари 5, 2011 Автор Share Отговорено Февруари 5, 2011 Добре всички интегралки са купени, започвам с подмяната на тда2050- дано се получи само със смяната на тази интегралка..Ако проработи ще мисля за драйва... По-късно ще пиша дали има некъв резултат! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Февруари 5, 2011 Share Отговорено Февруари 5, 2011 Не почвай с нея преди да си сигурен, че е повредена, защото: 1. Не се знае какъв боклук си купил. 2. Не е сигурно как ще я запоиш и дали няма да прецакаш нещо. 3. Ако нещо работи не го разваляй. Ползвай метода, описан от Парни Валяк. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Февруари 5, 2011 Автор Share Отговорено Февруари 5, 2011 (Редактирано) Смених ТДА-то, затворих и тествах - работи , но има и голям брум.... Мисля , че некой електролитен кондензатор си е отишъл - прав ли съм или приказвам глупости Редактирано Февруари 5, 2011 от balombi Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts