Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ

Recommended Posts

Здравейте!

Май ми изгоря ампа....

Вчера се прибирам и гледам сестра ми да си играе с жака при пуснат усилвател...проблемът дойде когато тя извади от някъде едно от онези неща , които се слагат в запалките(не знам как се казват - май му викаха пиезо кристал) и го преближи до моно жака на кабела , стисна нещото , чу се едно "пук" и вече няма амп....

Сега като пускам усилвателя се чува лек шум но нищо друго - когато свържа китарата към кабела няма звук , няма нищо...Това ме кара да мисля че усилвателя е изгорял...

Знам ,че това което написах горе звучи тъпо и странно , но това е самата истина!

Според вас какво му е станало изгорял ли е или какво...

Забравих да спомена , че свиря с фендер фронтмен 15г...

Моля ви пишете - всяко предположение е добре дошло!

Благодаря !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 32
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Схемата на Фронтмен 15Г

Вероятно е прецакан първия ОУ - 4560

Подай сигнал на драйв ключето и ако се усилва ще сменяш заподозреният ОУ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това щеше да бъде вариянт ако предишният собственик не беше изкъртил копчето за драйв заедно с драйв пота...

Има ли друг вариянт да разбера какъв е проблема...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо странно няма. Подал си няколко киловолта на входа. От това ти е изпукал входа. Трябва да се види кое точно е изпукало и да се смени. После ще работи нормално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как да разбера кое е изпукало...

Като гледам схемата май е първият резистор на входа 15к

Възможно ли е ...

Редактирано от balombi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проверяваш дали напреженията са наред.

Подаваш синусуидален сигнал на входа.

Гледаш едно по едно от входа към изхода къде имаш сигнал. След който елемент нямаш, значи той е изгорял. Това е в общи линии.

Едва ли, но нищо не пречи да го премериш.

Говорих за активните елементи най-вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже balombi най-вероятно не е оборудван с измерителна техника, ще си позволя да предложа друг начин.

След като има достъп до платката с елементите, да включи усилвателя, да хване една отвертка за металната част и да обходи последователно следните точки:

(всеки път, като докосва определена точка, да усилва мастера и да го връща , за да не гръмне и високоговорителя :)!)

1. крак 6 на U3B

2. крак 3 на U1А, при включен чист канал.

3. крак 5 на U2B, при включен Drive канал.

4. крак 5 на U1B

Ако се чува брум във говорителя при докосване на посочените крачета, след тях се предполага, че всичко е наред, Ако от някое краче не се чува брум, значи ИС на което е то, е повредена.

Лесно, и без апаратура. Но пак повтарям, да се внимава с нивото на звука в говорителя!

ПП.Чакам резултат :D!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за мненията!

До колкото разбрах най-вероятно е в интегралните...

След два - три опита на тока да ме направи на препържен картоф се зарекох вече да не си играя с тока...

За това реших , че най -безопастно е да ида до някой магазин аз ел части и да взема всичките интегралки (дано не са някви мега скъпи , че тогава май няма да стане)и да ги сменя всичките...

Дано само проблема не е някъде другъде...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

крайното стъпало е реализирано с чип tda2050, който се захранва на +25 и -25 волта. ти си на земята, т.е. потенциал 0 волта. тия 25 волта и да минат през теб, няма да умреш, най-много да се прекръстиш :D пък и то си е кръщаване в занаята един вид, не че мене ме е тресло, да чукна на дърво, но затова пък с поялника колко съм си горил ръцете...

иначе, ако се стигне до смяна, tda-то може да е няколко лева, но tl072 е стандартен двоен ОУ, струва под левче. пробвай да го смениш примерно с ne5532, може би ще ти звукне по-хубаво. виж, 4560 (който пък работи на +/-18V) може да намериш, може да не намериш, ама ти като казваш, че го няма драйв канала, може и 4560-цата да я няма... всъщност интересно какво имаш предвид. и друг път си го споменавал това кубе - като го отвориш, пусни една-две снимки на платката, ако имаш възможност. на схемата самият драйв канал ти е пътят от r7 до r25, през u2. дали опитните ръце на хирурга, отстранили драйв канала, не са отнесли с него и половината преамп барабар с 4560-цата не зная.

та 4560 мисля, че също може да се замени с tl072 или ne5532, както и още няколко лесни за намиране чипа, така че нямаш грижи, всичко е въпрос на вкус.

успех и внимателно с поялника :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На втора страница на ПДФ-а със схемата е разположението на чарковете върху печатната платка, поглед откъм елементите. Ориентирай се кое къде е и как се броят крачетата на ИС. Току виж си открил и драйва, защото няма разумна причина някой да отпои частите му от платката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих драйва - странното е че ключето липсва и май предичният собственик просто е оставил драйва да си виси във въздуха...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Покрай настоящия ремонт можеш да го възстановиш, като добавиш едно двупозиционно ЦК ключе с жички към платката. Отдолу вероятно предния майстор е сложил мостчета - ще трябва да ги махнеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре всички интегралки са купени, започвам с подмяната на тда2050- дано се получи само със смяната на тази интегралка..Ако проработи ще мисля за драйва...

По-късно ще пиша дали има некъв резултат!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не почвай с нея преди да си сигурен, че е повредена, защото:

1. Не се знае какъв боклук си купил.

2. Не е сигурно как ще я запоиш и дали няма да прецакаш нещо.

3. Ако нещо работи не го разваляй.

Ползвай метода, описан от Парни Валяк.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смених ТДА-то, затворих и тествах - работи , но има и голям брум....

Мисля , че некой електролитен кондензатор си е отишъл - прав ли съм или приказвам глупости ;)

Редактирано от balombi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове