AlFiA Публикувано Март 31, 2006 Публикувано Март 31, 2006 (Редактирано) ВОЛФГАНГ АМАДЕЙ МОЦАРТ (Mozart) (27. I. 1756, Залцбург - 5. XII. 1791, Виена) линк биография тук Оригиналното либрето на всяка на какъв език са писани ??! Хронологията на оперите: Митридат (1770), Идоменей, царь критски (1781), Отвличане от сарая (1782) Сватбата на Фигаро (1786) Дон-Жуан (1787) Така постъпват всички (1790) Милосърдието на Тита (1791) Вълшебната флейта (1791) Напишете ми моля, това би трябвало някои в консерваторията да са го учили.. П.С. И след това на какъв език всяка става най- популярна? Редактирано Март 31, 2006 от AlFiA Цитирай
AlFiA Отговорено Април 3, 2006 Автор Отговорено Април 3, 2006 (Редактирано) Аз просто се чудя как в такъв академичен раздел никой не пожела да ми отговори на въпроса... Тази година е годината на Моцарт! 250 години от раждането на Моцарт!!! Цялата забърквация при мен дойде от това, че в нета либретата на Моцарт ги намирам на френски и руски. Може би е следствие на това че най-много free музикален обмен има при тези националности?!?! Редактирано Април 3, 2006 от AlFiA Цитирай
Glacierise Отговорено Април 3, 2006 Отговорено Април 3, 2006 Би трябвало да са на италиански, такава е била традицията. Цитирай
AlFiA Отговорено Април 3, 2006 Автор Отговорено Април 3, 2006 (Редактирано) Би трябвало да са на италиански, такава е била традицията. Да такава е била традицията, немският се е смятал за груб и немелодичен. И че на немски са говорели само с конете си.. нали така го твърдеше и на Лайпцигския съд един българин? П.С. обаче знам, че някои неща ги е писал и на немски.. Редактирано Април 3, 2006 от AlFiA Цитирай
RockoBG Отговорено Април 3, 2006 Отговорено Април 3, 2006 Митридат (1770) - Идоменей, царь критски (1781) - немски Отвличане от сарая (1782) - немски Сватбата на Фигаро (1786) - Италиански (Л. Д'атанте - ако съм чул добре) Дон-Жуан (1787) - Италиански (Л. Д'атанте - ако съм чул добре) Така постъпват всички (1790) Милосърдието на Тита (1791) Вълшебната флейта (1791) - немски Не съм много сигурен. По телефона толкова запомних Цитирай
Glacierise Отговорено Април 3, 2006 Отговорено Април 3, 2006 И аз имам спомен, че вълшебната флейта е била на немски, заради претенцията на монарха Цитирай
Topsun Отговорено Април 3, 2006 Отговорено Април 3, 2006 гледайте филма за Моцарт!!!"Амадеус" - това е заглавието.така ще получите информацията на готово.пък и филма е зарибен Цитирай
Steppenwolf Отговорено Април 3, 2006 Отговорено Април 3, 2006 Да, тази е годината на любимеца и съзодийника ни с Топси. А точната дата поотмина. И аз запявам в унисон с Топсън - филмът е чудесен и завладяващ, силен, до виртуална реалност. A MUST SEE! Цитирай
Mandalay Отговорено Април 5, 2006 Отговорено Април 5, 2006 Ооо леле, тва ми е един от абсолютните фаворити в киното. Такъв филм не бива да се пропуска за нищо на света! Цитирай
AlFiA Отговорено Април 6, 2006 Автор Отговорено Април 6, 2006 (Редактирано) Ооо леле, тва ми е един от абсолютните фаворити в киното. Такъв филм не бива да се пропуска за нищо на света! Аааа филмът го гледах още когато излезе - на голям екран в НДК. 89-та май беше и в ролята на Моцарт актьорът направи своя личен пробив. Не знам дали сте забелязали обаче в този хубав сайт който открих http://belcanto.ru/mozart.html че филмът е само една от версиите за смъртта на Моцарт! )) Понеже ето на тази страничка в сайта тук ----> http://mozart.belcanto.ru/ относно Салиери твърди се че Пушкин е Главният Виновен за популяризирането на версията за седемте гряха на Салиери : "Давно и не нами замечено, что Пушкину для изготовления мифа о "светлом гении" нужен был некий набор фактов и имен. Вот он и воспользовался заурядной газетной уткой, в которой фигурировали имена Моцарта и Сальери, чтобы их устами рассказать (впервые по-русски!) историю про очередного Орфея в аду, а вернее - про борьбу златокудрого музыкального бога с музыкальным чертом-отравителем. К тому времени ни "ангела", ни "дьявола" в живых не было, сраму мифические персонажи не имут. Пушкинский Сальери демонстрирует публике не только все 7 смертных грехов, но в добавление к ним еще и удивительным образом совмещает полную творческую импотенцию с высшей квалификацией эксперта по шедеврам музыкального искусства и кровожадностью сказочного дракона. " Редактирано Април 6, 2006 от AlFiA Цитирай
AlFiA Отговорено Април 6, 2006 Автор Отговорено Април 6, 2006 Да, тази е годината на любимеца и съзодийника ни с Топси. А точната дата поотмина.И аз запявам в унисон с Топсън - филмът е чудесен и завладяващ, силен, до виртуална реалност. A MUST SEE! Мда. От филма ми остана най-силен спомен кикота на Моцарт. П.С. някъде към 22 май ще има някакво събитие в НДК посветено пак на годишнината на Моцарт но ще трябва да открия програмата да си спомня какво беше точно. :think: Ходи ми се още и на балета "Пинокио" в операта, там пък има серия балетни спектакли посветени пък на годишнината на Х.Кристиян Андерсен.... Цитирай
Ivan Отговорено Април 14, 2006 Отговорено Април 14, 2006 Дейвид Вайс - "Възвишено и земно",за да знаете повече за Моцарт :inlove: Цитирай
Recommended Posts