Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!Въпросът ми е на кой кларинет по-лесно може да се науча да свиря.

На 15 години съм,мога ли да се науча или съм минал възрастта?

Благодаря предварително! :lol:

Отговорено
Май тук много хора не влизат?

Влизат те, ами ти кажи какво имаш в предвид сол и пълен бьом. Вярно, че съм на години, но доколкото си спомням кларинетите са в B и A строй, а пълен бьом е една допълнителна клапа с дупка, с която вземаш ми бемол.

Отговорено
Няма лесни неща. Вземи си по-малкият на снимката, поне е стандартен.

А такъв кларинет гори долу за колко мога да си намеря?

Има 2-3 обяви във форума - потърси. Ако не греша, бяха обявени за около 300 лева.

Отговорено

Търси Bb /си бемол/ кларинет. Ако е "на старо", хубаво е да го види предварително музикант-кларинетист. С практика. Защото от състоянието на предлагания инструмент, марката и броя на клапите ще се формира цената. Дори дали е с мундщук и какъв е той има значение. Иначе може да платиш много, за нищо!

А дали ще се научиш да свириш на него зависи от много неща: упоритост, време за подготовка, правилна постановка, музикалност, късмет. Хубаво е било да започнеш да се занимаваш с музика малко по-рано, но ако някой те насочи правилно още от начало, имаш шанс. Но това не е лесно. Иска се постоянство. И то години напред. Всеотдайност и т.н.

Успех!

Отговорено (Редактирано)

Малко късничко си се сетил, но както каза колегата, всичко зависи от теб най-вече. Аз съм кларинетист и преди 10 години започнах да свиря... Тогава бях на 13 години и ме приеха с кларинет в Музикалното у-ще в Плевен (по принцип съм от там). За да свириш на съвременен духов инструмент се иска много труд, воля, търпение (защото нещата не винаги се получават от първия път...) и разбира се талант в чисто музикално отношение. Ако смяташ, че имаш всичко това, няма лошо да се пробваш, но ако ти е "стъпил слон на ухото" или не си достатъчно търпелив и упорит, по-добре не карай родителите ти да отделят средства за инструмент в тези трудни времена.

Инструментът (особено при начинаещите) е може би най-важният елемент в цялата система на обучение. Мога още много неща и полезни съвети да ти кажа по този въпрос...

Преди няколко дни продадох личния си инструмент, защото от 1 година имам много хубав, професионален инструмент.

Помисли си върху това, което ти писах и не прибързвай с решението. Ако изявиш желание и имаш средства, мога да ти дам частни уроци.

Редактирано от Мартин87