Jump to content
Българският форум за музиканти

Стържене на струните при отпускане


Rudy G

Recommended Posts

Здравейте,

 

Ами аз съм нов и сега се уча да свиря. До сега свирех на аксутична китара с найлонови струни. Онзи ден си взех Фендър с метални струни, до вчера имах проблем само с 5тата и 1вата струна ми стръжехе като ги отпусках, от днес вече и остналите от 1 до 5 са така. Може би това е много глупав въпрос но и аз съм много зелен в тази материя - от какво може да е това и как мога да го оправя :crying:

 

В реалност китарата ми я настроиха в магазина и след това стържеха така струните - вчера един приятле с тунерче я пипа и уж се оправи и нямах този проблем, но явно не е било точно така ;)

 

Моля за съдействие защото тоя звук ми бърка в мозъка и ми спира учебния процес :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От написаното си правя извод, че май имаш и проблем със звукоизвличането. Като минеш от найлонови на метални струни обикновено го има този проблем.

Ако слухът ти работи правилно с този онлайн тунер http://www.gieson.com/Library/projects/utilities/tuner/ ще си настроиш китарата. Дърпай нежно струната с върха на перцето. Дръж го нежно с два пръста. Най добре посети поне десетина урока да ти покаже учител основните неща за ел. китарата.

С търсачката потърси всичко за fret buzz, бръжден. Има методика за проверка на кривината на грифа и регулирането и Ако продължава да бръжди коригирай тръсрода и бриджа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам то е лесно да се търси ако знаеш какво би могло да бъде, пък и как мислиш намерих този форум :Р

 

Ами по принцип китарата не е електричекса, пак си е акустична. За настройването си изтеглих днеска една програма PC Tuner и в реалност имаше доста разминаване - моя познат е за бой. Малко се пооправиха нещата и вече не бръжди толкова. А аз исках просто насока, в която да търся защото както казах съм доста зелен. За което благодаря ще погледна материалите дето има в чичо Гугъл. Но вероятно до голяма степен е в мен проблема, защото когато не ползвам перцето ми бръжди само 3тата струна близо 2рия фрет. Та утре ще видя да си намеря някое по тънко перце или поне малко по-нежно да го държа това.

 

В крайна сметка така или иначе си търся учител ама нещо около мен не мога да си намеря такъв дето да иска събота и неделя, а с китара по рейсовете не мисля да се разхождам - стига ми преживяването 2та пъти като ги взимах до нас :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Колега, би ли споменеал поне от къде си (град, село, махала) та някой който има време и желание и е в района ти да мине да погледне, щото тия неща един прител на приятел на моя приятел дойде с едно нещо пипна тук и там и то стана мазало. Не всеки разбира! Има доста голяма разлика при класическа акустична, уестърн акустична и електрическа китара и не всеки тунер (убедил съм се хиляди пъти, таче не почвайте с доматито :) ) се справя, ако може така да го нарека! А и би ли споменал модела какъв е поне да знаем ...

 

Поздрави!

Герги

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз съм от Люлин 2, а китарата е Squier на Фенедр SA - 105, ако на някой му говор нещо. Бяха ми казали че тази не е лоша за начинаещ и ще мога да си я ползвам като понапредна.

В реалнсот май за сега няма много нужда, днеска пробах по нежно и с едно по тънко перце и въобще не бръжди, само дето след като я настройвах вчера с програмата е леко трудно за натискане 1 струна на 1 и 2 фрет.

 

Иначе ще се занимая и ще попрочета нещата във онази тема сигурен съм че ще ми бъдат полезни :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В реалнсот май за сега няма много нужда, днеска пробах по нежно и с едно по тънко перце и въобще не бръжди, само дето след като я настройвах вчера с програмата е леко трудно за натискане 1 струна на 1 и 2 фрет.

 

Това изречение не го разбрах еднозначно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами вчера си изтеглих една програма и я настроих според нея. И днеска взех малко по нежно е едно по- тънко перце да свиря и вади значително по хубав звук. Няма го бържденето по другите струни само малко на 2рата, но мисля да видя да отида на някой и друг урок и там ще го погледна.

А за другото след като натегнах първат струна, като хванан китарата и например да свиря D акорд и ми е доста трудно да я хвана със средния пръст, но предполагам е така защото още не съм свикнал с металните струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

a ве пич не че се заяждам ама като натягаш струните се променя и височината на тона. Та как аджеба си сигурен че Ре което свириш, звучи като Ре, като тонов състав. Не се разбира много от писанието

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами човек не знам просто, нямам такъв музикален слух в реалност се доверих на програмата че знае повече от мен. Ама колко е вярно там не мога да говоря - тя програмата е проста като всеки тунер - всириш струната и ти показва колко е изместен звука от това, което трябва да бъде, свириш акорда и ти ти показва в коя струна имаш разминаване...

 

Иначе както казах аз съм доста зелен, на старата китара съм си се учил сам и един приятел дето свири ми е обяснявал. Ма онази беше много стара и голямо дърво и въобще до настройка и такива неща не бях стигал за последните 3 месеца.

 

Та в крайна сметка вместо да се правя на разбирач и да върша глупости просто ще отида при някой дето разбира да ми даде няколко урока да ми обясни за какво иде реч :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^правилно.Иначе можеш да си дрънчиш любима песен с групата,която я изпълнява и се настройваш по тях.Тунера е т@шак,развивай си слуха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тунерът не е т@шак, просто недей да ползваш САМО тунер, а си ползвай и слуха. Поздрави!

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^как да не е бе,мен,единствената полза е в голям джангър като ти кажат - свали се с полутон да се настроиш без слушане - от практична гледна точка е необходим.

Но ко праим като ти избяга някоя струна по време на свирене?Ако нямаш уши да се настроиш в движение си за никъде..

С 2 приказки - научете се да настройвате по слух,пък тунера е полезен след това. :offtopic-001:

Да едитна - 3-та не е добре настоена само с тунер ,трябва да се пипне малко,нали?

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.