Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Ами аз съм нов и сега се уча да свиря. До сега свирех на аксутична китара с найлонови струни. Онзи ден си взех Фендър с метални струни, до вчера имах проблем само с 5тата и 1вата струна ми стръжехе като ги отпусках, от днес вече и остналите от 1 до 5 са така. Може би това е много глупав въпрос но и аз съм много зелен в тази материя - от какво може да е това и как мога да го оправя :crying:

В реалност китарата ми я настроиха в магазина и след това стържеха така струните - вчера един приятле с тунерче я пипа и уж се оправи и нямах този проблем, но явно не е било точно така ;)

Моля за съдействие защото тоя звук ми бърка в мозъка и ми спира учебния процес :D

Отговорено

От написаното си правя извод, че май имаш и проблем със звукоизвличането. Като минеш от найлонови на метални струни обикновено го има този проблем.

Ако слухът ти работи правилно с този онлайн тунер http://www.gieson.com/Library/projects/utilities/tuner/ ще си настроиш китарата. Дърпай нежно струната с върха на перцето. Дръж го нежно с два пръста. Най добре посети поне десетина урока да ти покаже учител основните неща за ел. китарата.

С търсачката потърси всичко за fret buzz, бръжден. Има методика за проверка на кривината на грифа и регулирането и Ако продължава да бръжди коригирай тръсрода и бриджа.

Отговорено

Дам то е лесно да се търси ако знаеш какво би могло да бъде, пък и как мислиш намерих този форум :Р

Ами по принцип китарата не е електричекса, пак си е акустична. За настройването си изтеглих днеска една програма PC Tuner и в реалност имаше доста разминаване - моя познат е за бой. Малко се пооправиха нещата и вече не бръжди толкова. А аз исках просто насока, в която да търся защото както казах съм доста зелен. За което благодаря ще погледна материалите дето има в чичо Гугъл. Но вероятно до голяма степен е в мен проблема, защото когато не ползвам перцето ми бръжди само 3тата струна близо 2рия фрет. Та утре ще видя да си намеря някое по тънко перце или поне малко по-нежно да го държа това.

В крайна сметка така или иначе си търся учител ама нещо около мен не мога да си намеря такъв дето да иска събота и неделя, а с китара по рейсовете не мисля да се разхождам - стига ми преживяването 2та пъти като ги взимах до нас :)

Отговорено (Редактирано)

^ Колега, би ли споменеал поне от къде си (град, село, махала) та някой който има време и желание и е в района ти да мине да погледне, щото тия неща един прител на приятел на моя приятел дойде с едно нещо пипна тук и там и то стана мазало. Не всеки разбира! Има доста голяма разлика при класическа акустична, уестърн акустична и електрическа китара и не всеки тунер (убедил съм се хиляди пъти, таче не почвайте с доматито :) ) се справя, ако може така да го нарека! А и би ли споменал модела какъв е поне да знаем ...

Поздрави!

Герги

Редактирано от Георги Тотев
Отговорено

Ами аз съм от Люлин 2, а китарата е Squier на Фенедр SA - 105, ако на някой му говор нещо. Бяха ми казали че тази не е лоша за начинаещ и ще мога да си я ползвам като понапредна.

В реалнсот май за сега няма много нужда, днеска пробах по нежно и с едно по тънко перце и въобще не бръжди, само дето след като я настройвах вчера с програмата е леко трудно за натискане 1 струна на 1 и 2 фрет.

Иначе ще се занимая и ще попрочета нещата във онази тема сигурен съм че ще ми бъдат полезни :)

Отговорено
В реалнсот май за сега няма много нужда, днеска пробах по нежно и с едно по тънко перце и въобще не бръжди, само дето след като я настройвах вчера с програмата е леко трудно за натискане 1 струна на 1 и 2 фрет.

Това изречение не го разбрах еднозначно. :)

Отговорено

Ами вчера си изтеглих една програма и я настроих според нея. И днеска взех малко по нежно е едно по- тънко перце да свиря и вади значително по хубав звук. Няма го бържденето по другите струни само малко на 2рата, но мисля да видя да отида на някой и друг урок и там ще го погледна.

А за другото след като натегнах първат струна, като хванан китарата и например да свиря D акорд и ми е доста трудно да я хвана със средния пръст, но предполагам е така защото още не съм свикнал с металните струни.

Отговорено

a ве пич не че се заяждам ама като натягаш струните се променя и височината на тона. Та как аджеба си сигурен че Ре което свириш, звучи като Ре, като тонов състав. Не се разбира много от писанието

Отговорено

Ами човек не знам просто, нямам такъв музикален слух в реалност се доверих на програмата че знае повече от мен. Ама колко е вярно там не мога да говоря - тя програмата е проста като всеки тунер - всириш струната и ти показва колко е изместен звука от това, което трябва да бъде, свириш акорда и ти ти показва в коя струна имаш разминаване...

Иначе както казах аз съм доста зелен, на старата китара съм си се учил сам и един приятел дето свири ми е обяснявал. Ма онази беше много стара и голямо дърво и въобще до настройка и такива неща не бях стигал за последните 3 месеца.

Та в крайна сметка вместо да се правя на разбирач и да върша глупости просто ще отида при някой дето разбира да ми даде няколко урока да ми обясни за какво иде реч :)

Отговорено

^правилно.Иначе можеш да си дрънчиш любима песен с групата,която я изпълнява и се настройваш по тях.Тунера е т@шак,развивай си слуха.

Отговорено (Редактирано)

Тунерът не е т@шак, просто недей да ползваш САМО тунер, а си ползвай и слуха. Поздрави!

Редактирано от Vasil Pavlov
Отговорено (Редактирано)

^как да не е бе,мен,единствената полза е в голям джангър като ти кажат - свали се с полутон да се настроиш без слушане - от практична гледна точка е необходим.

Но ко праим като ти избяга някоя струна по време на свирене?Ако нямаш уши да се настроиш в движение си за никъде..

С 2 приказки - научете се да настройвате по слух,пък тунера е полезен след това. :offtopic-001:

Да едитна - 3-та не е добре настоена само с тунер ,трябва да се пипне малко,нали?

Редактирано от Hillbilly