Jump to content
Българският форум за музиканти

Педали за китара!


Mafiozo

Recommended Posts

Искам да науча малко повече за тези педали с ефектите ( нов съм и не знам точно как се наричат ). Та значи днес ходих до магазина на Дина Корд в Пловдив и видях едни педали с дисторшън и с друфи ефекти. Та значи въпроса ми е такъв- дали може ако си купя един такъв педал с дисторшън например и като си вуржа китарата към него а педала към компа ( просто да ползвам тонколоните на компа) и дали ще изкарва звук (нормален като за дисторшъна). Щото нямам кубе, а пък и програмите за ефекти не се разбират с саунд картата на комомпа. Дали е вузможно такъв педал да замени софтуера. Китара>педал>Комп.( компа ще го ползвам само като усилвател за тонколона без никакви добавено ефекти софтуерно).

 

Съжалявам за глупавият вупрос обаче съм нов и доста неща не са ми ясни и все от някъде трябжа да ги науча и се надявам да ги науча точно от вас.

 

Благодаря на всички!

Редактирано от Mafiozo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Дали е вузможно такъв педал да замени софтуера

все съм си мислел че софтуера заменя педала а не педала софтуера :)

сори за офф-а

просто ми стана смешно

а програмите ти как не се връзват с пс-то

ползваш ли асио драйвери?

може затова да не издава звук...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако просто джитнеш диста в саунд картата ще е пръдня. ще се чува там нещо джррр/джишшшшш/грррррр ама не. не е яко. ако говориш за аналогови камиончета де. иначе процесорите нямат такъв проблем (май).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-общо казано - не няма да стане добре. Ако вземеш един нормален овърдрайв или дисторшън и го свържеш директно към лайн-ин на каквото и да е устройство - компютър, домашна хай-фи система и т.н. ефекта ще е доста неприятен - т.е. ще чуваш едно жужен, бръмчене и т.н в звука. Тези неприятни звуци не биха се чували с китарен усилвател/кубе, защото там честотната характеристика е такава, че тази част от спектъра не се чува.

 

За да се чува добре, ще ти трябва симулация на говорители (speaker simulation). Тя ще направи така, че звукът да е нормален и да е подобен на това, което би се чувало ако свириш през китарен усилвател.

 

Ето и един кратък пример с не особено харесваният босс метал зоне 2:

 

Със спийкър симулация:

 

Boss MT2 + Speaker Simulation

 

Без спийкър симулация - директно в лайн ин:

 

Boss MT2 - Pure

 

Повечето процесори имат вградена спийкър симулация и затова звучат прилично. Има и някои камиончета/педалчета (както щете ги наричайте) които също имат вградена симулация, но педалчетата на Босс, както и техните копия (например на Берингер) нямат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наздраве,

честно казано си падам по Zoom ефектите(въпреки, че има много по-добри)

Ако искаш можеш да се поровиш в нета за повече информация.

От Zoom сериите най-яки са според мен от GFX-1 до GFX-8...

 

ей туй са си машинки...

 

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да разбера какво толкова не му харесвате на този Metal Zone...Ефектът си е много приличен и ако си поиграеш малко с него можеш да изкараш мнооого различни звуци. И може би хората не го харесват точно заради това - че не можеш лесно да изкараш от него желания звук, защото е много "чувствителен", малки врътвания водят до големи промени, но когато го уцелиш...кърти мивки. :D

 

Така, сега по темата ;) Аз съм с built-in звукова карта, на която по-"качествените" програми също не обичат да тръгват, но си имам една много хубава програмка за ефекти която за размера и "сложността" си е трепач. Sample-чета мога да пратя по пощата, защото нямам къде да ги кача, който иска да чуе - ЛС :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да разбера какво толкова не му харесвате на този Metal Zone...

Целта на темата е да помогнем в разбирането на проблема с директното свързване, а не да коментираме този или онзи ефект.

 

Споменах Босс и дадох пример с такъв ефект, защото авторът на темата е гледал в Динакорд, а там се продават основно ефекти на Берингер, които са копия на ефектите на Босс. Ясно, че има ефекти с вградени спийкър симулации, но тези на Босс не са сред тях.

 

Ако става на въпрос за копия на Босс, бих предпочел копието на Digitech. Хората са вкарали Boss DS1 и Boss Metal Zone 2, както и други култови ефектчета (Ibanez Tube Screamer, DOD Overdrive Preamp, Pro Co Rat, Digitech Metel Master и EH Big Muff) в едно единствено педалче.

 

Digitech са осигурили както изход със спийкър симулация, така и изход без. Последното е особено важно, защото ефект със спийкър симулация вкаран в китарен усилвател звучи меко казано отвратително.

 

Ефектчето се казва Dist Factory DF7 и можете да го разгледате на този адрес: http://www.digitech.com/products/DF7/DF7.htm.

 

Аз лично предпочитам оригиналите на Boss, най-малкото защото имам съмнения за всичките тези копия/фалшификати, че не са аналогови, а са някаква форма на цифрова симулация.

 

Преди да започна да посещавам този форум и на мен не ми бяха ясни тези неща и се чудех, защо дисторшънът ми звучи ужасно като го включа към уредбата или компютъра, а звучи що годе прилично с глупавото ми кубе Дейв Лариос. Целта ни тук е да споделим каквото знаем, колкото и малко да е то.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Получих запитване как е направен звукът на първият семпъл, затова ще обясня до колкото мога подробно.

 

Значи схемата на свързване е изключително проста:

 

Kитара (Yamaha RGX420, включена на бридж адаптер - Seymour Duncan JB)

Дисторшън (Boss Metal Zone MT2)

ДИ Бокс със спийкър симулация на 4 x 12" говорители (Behringer GI100 Ultra G)

Микрофонен предусилвател (канал от миксер Yamaha MG 12/4)

Линеен вход на звукова карта(Audiophile 192)

 

Настройките на метал зона са следните:

 

mt2-settings.jpg

 

За тези които не са наясно с DI Box-овете, накратко това е нещо което позволява да се вкара директно китарата в микрофонен предусилвател. За повече информация потърсете из форума, доста сме я дъвкали тази тема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

по добре е да си пазаруваш някой процесор за тия пари,може и на старо,като за начало ще ти е достатъчно удобно и практично.Най малкото ако исакш да се запишеш с компа и да чуеш за кво иде реч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.