johniebgood Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 ^ Хаха, бях го забравил този разговор... така, но след като имам ниска струна Си. Цитирай
blr Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 Всеки е свободен да свири на каквото си иска, но ПОВТАРЯМ, да се твърди, че съвременната/модерната (или както искате там я наречете) музика ИЗИСКВАЛА определен брой струни или въобще диапазон е смешно. Писал съм го и преди, за мен многострунните басове в България са по-скоро мода, която нямаше да съществува ако не се бяха появили евтини, азиатски инструменти от този тип. Ако най-евтиният, 6-струнен бас струваше примерно 3000-4000 лв, повечето хора щяха да реват, че това е супер безмислица (на принципа на киселото грозде). Цитирай
docc Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 (Редактирано) Да, може да е с Це-екстеншън но въпреки това си остава в същата октава... Точно така (за екстензията)! Или с настройване на квинти (C G D A). А относно октавата - същата си е! Характерността (усещането за конкретния нискочестотен звук) е темброва. Редактирано Януари 26, 2011 от docc Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 26, 2011 Автор Отговорено Януари 26, 2011 ^ Специално за това парче отдавна се дивя и аз смятах, че причината е темброва, но до преди да чуя записи от сайта на Гари Гудмен на струни от субконтра октава и октавата под нея (под 16 Хц), при които ясно се чува предимно "бръмчене" (сякаш е нискооборотна машина/двигател) - та, в случая, със студийния запис, трептенията на струната също могат да се преброят, т.е. все още, силно подозирам, че говорим за по-ниската октава, тъй като на стандратното До от 5-струнен бас /контрабас/контрабас с разширение на Ми струна те не се чуват... Цитирай
docc Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 ^ Смятам, че е темброво. ... И е характерно за контрабас. При бас-китарата е невъзможно да се постигне натурално толкова интензивно присъствие на субхармонични компоненти. За целта се използват "спомагателни" (електронни) методи - способи и видове детектиране; активна еквилизация; конструкция на озвучително/излъчвателно тяло ... , но тогава проявленията на транзиентите са с друго естество/характер и усещането за контрабасова тембърност е обикновено в доста ограничен диапазон (ако изобщо присъства), а и не съвсем убедително. Цитирай
johniebgood Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 Всеки е свободен да свири на каквото си иска, но ПОВТАРЯМ, да се твърди, че съвременната/модерната (или както искате там я наречете) музика ИЗИСКВАЛА определен брой струни или въобще диапазон е смешно. Така, не ми се влиза в спор с теб, защото ако сам не си се убедил, че трябва, аз няма да те убедя, а и не искам. Имам достатъчно стаж зад гърба си (свиря на бас от '80), за да твърдя това, което вече писах.За пръв път се сблъсках с казуса с едно парче на "Флойд" от далечната '79 - "Another brick in the wall"...'А изсвири го на 4 струнен, без специалния ключ дроп Ре!Друго такова е "Sledge hammer" на П.Гейбриъл - Eb...Примери бол! И моля те, не ме наричай смешник, не налагам мнение на никой, само изказвам такова, но не наричам никого смешник! 'Ай със здраве! Цитирай
blr Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 Аз също не наричам никого смешник, не приемай нещата толкова персонално и не ми изкривявай думите. Твойте потребности са си ТВОИ, както и опитът ти. Аз също не съм хванал баса вчера и аз като теб изказвам мнение, което спокойно може да се струва смешно на мнозина, нали затова е форум. Въобще не става дума за това някой да убеждава някого, на нашата възраст това става трудно. Внасяш многострунни басове и съвсем нормално е да ги харесваш и използваш, това само доказва, че внимателно си подбрал това, което продаваш. Това е правилен подход. Въпросът ми беше КОЕ в съвременната музика НАЛАГА използването на такива инструменти и ако някой не използва такива, значи ли, че не прави такава музика. Примери за всякаква музика изсвирена с всякакви инструменти и строеве има хиляди, няма смисъл да се замеряме с тях. Темата е доста безмислена, да не говорим, че сме 300% оff topic. Цитирай
johniebgood Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 (Редактирано) ^Още преди няколко страници написах, че е въпрос на вкус. Внасям басове от 1 година, а първият ми 5 струнен го купих '93, 6 струнен '96, та едното няма общо с другото. За последен път казвам - аз изказвам мнение, а ти твърдиш, че е смешно, мое право е да казвам каквото си искам и да нося отговорност за думите си, без да твърдя, че твоето мнение е смешно, имаш право на него. Схващаш ли разликата? Редактирано Януари 26, 2011 от johniebgood Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 (Редактирано) ^^Понеже малко по-горе цитирах въпросното мнение на johniebgood си позволявам да се включа по въпроса. Причината да се съглася с него т.е. да съм съгласна въпреки че нито продавам/внасям каквито и да е инструменти, нито пък имам бас с повече от 4 струни( по чисто физически причини) е че в скромния ми опит със съвременна музика като хип хоп и дъб винаги ми е липсвалo ниското Си - дали е техника на продуциране и от там начина по който ние като слушатели сме свикнали и очакваме да звучи тази музика(защото не винаги записващите използват 4+ басове) не знам... Факт е обаче, че басистите в различни по известност банди в тези стилове за лайв предпочитат 5 струнни басове... Не знам дали в България е мода... Аз лично страшно си обичам 4струнния P-bass, но ако можех да си намеря 5струнен бас с удобен за мен гриф щях да го направя по горепосочената причина., не защото било мода или не знам кво... Редактирано Януари 26, 2011 от Viara Ivanova Цитирай
Wicked Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 (Редактирано) По повод -а - 5струнните басове не са ми удобни (4 струни ми идват много, камо ли 5-6) и известно време свирех на 4 струнния ми бас със струни 065, 085, 105, 125,(съответно D, A, E, а от отскоро си реших проблема с най-стандартния строй и + pitch shifter-a на процесора ми - можеш да свалиш до октава надолу и може да звучи като стар измъчен ЗИЛ само с натискане на един бутон. Вяра, ето ти варианти да бичиш дъб и хип хоп, че дори и джазиран дарк суб-готик А за произхода на бас китарата - аре пишете повечко по темата, стига с това мерене на пишки - дошли сме да споделяме опит и инфо, я! Редактирано Януари 26, 2011 от Wicked Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 26, 2011 Автор Отговорено Януари 26, 2011 ^Темата тръгна от там, че контрабасът е бил с три струни Цитирай
bgmttt Отговорено Януари 27, 2011 Отговорено Януари 27, 2011 Нали всички сме съгласни, че басът е с божествен произход и човекът е създаден да свири на него? Цитирай
johniebgood Отговорено Януари 27, 2011 Отговорено Януари 27, 2011 ^ Е тва е истината, а колкото до темата, тя отдавна се изчерпи, трябваше да се отвори нова - за и против многострунните басове... Цитирай
Recommended Posts