Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

^Той спора е пак в духа на темата, но с неправилен тон, модераторите да трият! В този ред на мисли бих добавил, че съвременната музика изисква поне 5-струнен бас, пък да казва кой каквото ще... другото е въпрос на вкус, както казало кучето, след като се облизало под опашката. Нямам нищо против всеки да харесва каквито иска басове, но без да се опитва да си налага мнението.

• Отговори 57
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

^ Напълно съгласен, може и ниско настроен 4 струнен, ако толкова ще бройкаме. Тия дето бягат в китарния регистър не ми ги хвалете. Ако ще е 6 струнен, да е с горните 6 струни от 7 струнен комплект.

По темата - това има ли нещо общо с произхода?

За неговия произход не намерих много, ама бих си взел едно да бая на гаджето под джама...

• 2 weeks later...
Отговорено

Tова не го разбирам. Кое в "съвременната" (каквото и да значи съвременна музика) изисква използването на инструмент с определен диапазон. Звучи ми несериозно, все едно някой да каже, че съвременната музика изисква 7-струнна китара, или синтезатор с 88 клавиша, или комплект ударни с две каси, или... Не съм сигурен какво се има предвид под "съвременна" музика, но според мен единственото нещо, което се изисква, освен умения като музикант е оригинално мислене.

Отговорено (Редактирано)

Поздравче, относно 5-тата струна и за който се чувства поздравен ;)

http://www.youtube.com/watch?v=TEW2gk74TpQ

Не, че интрото на около 1.00мин, дето остава само басът не може да се изсвири на 4-струнен бас, но не съм сигурен, че бих го понесъл :huh:

Редактирано от Свилен Бас
Отговорено

^ Що т'ва не е ли поздрав!

... впрочем, и на 6-струнна бас-китара може да бъде изсвирено поздравчето ... както и с някакъв синтезатор.

Отговорено

^ Ми, поздрав е де ;)

(Стори ми се, че си написал, че и на 5 струнен бас не може да се изсвири)

В оригинал (студиото имам предвид) ми звучи някак си октава надолу - дали е така или не чувам правилно?

...щото по принцип мисля 7 струнния (може и на 7-струнен да се изсвири, заедно с пиано-партията :huh: ) да го мина октава надолу целия и така хем ще покривам 4-струнния, хем ще ходя в едни регистри, непознати за (повечето от) нашите приятели с 4-те струни и ще си говорим пак за модерна музика и история/развитие на бас китарата :)

...но да се върна на темата - дадох пример за "модерна" музика, която е немислимо да се изсвири с 4 струнен бас, в стандартна настройка.

Отговорено

Свилен Бас, относно твоите нискооктавни въжделения, позволявам си тук да споделя по памет част от един мой разговор с johniebgood:

Контекста - обсъждаме 7-струнния HK на johniebgood:

...

MaPuHcKu: А за 8-9 струнен мислил ли си?

johniebgood: Да :headbang:

MaPuHcKu: А по-тънки или по-дебели струни ще си добавиш :)

johniebgood: По-тънки, разбира се! Няма да свиря на хлебарките!

...

;)