johniebgood Отговорено Януари 13, 2011 Отговорено Януари 13, 2011 ^Той спора е пак в духа на темата, но с неправилен тон, модераторите да трият! В този ред на мисли бих добавил, че съвременната музика изисква поне 5-струнен бас, пък да казва кой каквото ще... другото е въпрос на вкус, както казало кучето, след като се облизало под опашката. Нямам нищо против всеки да харесва каквито иска басове, но без да се опитва да си налага мнението. Цитирай
kmfb Отговорено Януари 13, 2011 Отговорено Януари 13, 2011 ^ Напълно съгласен, може и ниско настроен 4 струнен, ако толкова ще бройкаме. Тия дето бягат в китарния регистър не ми ги хвалете. Ако ще е 6 струнен, да е с горните 6 струни от 7 струнен комплект. По темата - това има ли нещо общо с произхода? За неговия произход не намерих много, ама бих си взел едно да бая на гаджето под джама... Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Януари 25, 2011 Отговорено Януари 25, 2011 johniebgood: В този ред на мисли бих добавил, че съвременната музика изисква поне 5-струнен бас, пък да казва кой каквото ще... +1 Цитирай
blr Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 Tова не го разбирам. Кое в "съвременната" (каквото и да значи съвременна музика) изисква използването на инструмент с определен диапазон. Звучи ми несериозно, все едно някой да каже, че съвременната музика изисква 7-струнна китара, или синтезатор с 88 клавиша, или комплект ударни с две каси, или... Не съм сигурен какво се има предвид под "съвременна" музика, но според мен единственото нещо, което се изисква, освен умения като музикант е оригинално мислене. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 26, 2011 Автор Отговорено Януари 26, 2011 (Редактирано) Поздравче, относно 5-тата струна и за който се чувства поздравен http://www.youtube.com/watch?v=TEW2gk74TpQ Не, че интрото на около 1.00мин, дето остава само басът не може да се изсвири на 4-струнен бас, но не съм сигурен, че бих го понесъл Редактирано Януари 26, 2011 от Свилен Бас Цитирай
docc Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 ^ То и на 5-струнен бас може да се изсвири! Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 26, 2011 Автор Отговорено Януари 26, 2011 (Редактирано) ^ Значи, да разбирам, че си се почувствал поздравен ли Редактирано Януари 26, 2011 от Свилен Бас Цитирай
docc Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 ^ Що т'ва не е ли поздрав! ... впрочем, и на 6-струнна бас-китара може да бъде изсвирено поздравчето ... както и с някакъв синтезатор. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 26, 2011 Автор Отговорено Януари 26, 2011 ^ Ми, поздрав е де (Стори ми се, че си написал, че и на 5 струнен бас не може да се изсвири) В оригинал (студиото имам предвид) ми звучи някак си октава надолу - дали е така или не чувам правилно? ...щото по принцип мисля 7 струнния (може и на 7-струнен да се изсвири, заедно с пиано-партията ) да го мина октава надолу целия и така хем ще покривам 4-струнния, хем ще ходя в едни регистри, непознати за (повечето от) нашите приятели с 4-те струни и ще си говорим пак за модерна музика и история/развитие на бас китарата ...но да се върна на темата - дадох пример за "модерна" музика, която е немислимо да се изсвири с 4 струнен бас, в стандартна настройка. Цитирай
docc Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 В песента свири контрабас (Ron Carter). Цитирай
Свилен Бас Отговорено Януари 26, 2011 Автор Отговорено Януари 26, 2011 Да, може да е с Це-екстеншън но въпреки това си остава в същата октава... Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Януари 26, 2011 Отговорено Януари 26, 2011 Свилен Бас, относно твоите нискооктавни въжделения, позволявам си тук да споделя по памет част от един мой разговор с johniebgood: Контекста - обсъждаме 7-струнния HK на johniebgood: ... MaPuHcKu: А за 8-9 струнен мислил ли си? johniebgood: Да MaPuHcKu: А по-тънки или по-дебели струни ще си добавиш johniebgood: По-тънки, разбира се! Няма да свиря на хлебарките! ... Цитирай
Recommended Posts