dreamfool Публикувано Декември 30, 2010 Share Публикувано Декември 30, 2010 Здравейте, колеги! В нета трудно успях да намера съвет за правилно съхранение на класическа китара. Навсякъде има теми са почистването на грифа и тялото, температурните промени и влажността на въздуха. Как е хубаво да се съхранява китарата, когато не се свири на нея - на стенд или в куфар? Стенда да е за тялото и за грифа или да е само за тялото ? Предишната ми класическа китара беше с пъпка за колан на дъното и я оставях така в ъгъла на стаята. Нито ми се изкривил грифа нито тялото. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kkch Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 Ми в куфар би трябвало да е по-добре ако е хубав куфара,т.е. да не пропуска влага и да е здрав.Иначе и на стенд не е лоша идея.Аз моята кухарка я даржа на едно старо канапе до мен и само я забърсвам от време на време от праха.Хубаво е да я държиш в стая в която кондензацията е минимална (за зимния сезон),защото влагата е огромен враг на сухата дървесина. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
EvilMaster Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 А как стои въпросът с електрическите китари? Иска ми се да е на стойка, но е с по-особена форма (V) и май най-добрият вариант е да я окача на стената с нещо такова ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 За китарата няма значение дали ще е легнала по гръб или настрани или ще виси с главатажнагоре или надолу. Тя е подложена на доста по-сериозни натоварвания се справя с лекота със собственото си тегло. Класическата китара се чувства оптимално при температура 22-28 градуса без резки промени и влажност 40-50%. За скъпите инструменти има специални кейсове, които поддържат оптимални условия за съхранение. За повредите от лошо съхранение нека по-добре говорят майсторите, които ги отстраняват. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
golfabitch Отговорено Декември 30, 2010 Share Отговорено Декември 30, 2010 Пари я от влага,че имам тук една кухарка която има супер криф гриф и тялото и е като пътен "легнал" полицай . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
jordantcho Отговорено Януари 2, 2011 Share Отговорено Януари 2, 2011 в куфар на земята ДАЛЕЧ от радиатори печки и тн Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gueorgues Отговорено Януари 3, 2011 Share Отговорено Януари 3, 2011 По принцип правилата са следните - легнала хоризонтално - за предпочитане в куфар. При температура от около 20-25 градуса и влажност на въздуха около 45% - това горе-долу са идеалните условия за суха дървесина. (Печките и радиаторите изсушават въздуха, а и греят близо до тях). Това разбира се, е по принцип. Вече, когато става въпрос за много скъпи инструменти има още детайли, но си е вманиачаване. Има също и едно друго правило, с две думи: ако живееш в Швеция - не си поръчвай китара от Испания - при всички положения ще претърпи промени (в най-добрия случай може да са само визуални), тъй като дървото е съхнало при друг климат и разликата е доста съществена. При всички положения - ако спазваш условията по-горе - няма да имаш никакви проблеми. Аз например, моите китари ги съхранявам в малко по-хладна стая (парното работи съвсем слабо за да не суши въздуха) и затова винаги след свирене малко отпускам струните (от студеното напрежението в струните се увеличава - това важи и за електрическите и за акустичните). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
dreamfool Отговорено Януари 3, 2011 Автор Share Отговорено Януари 3, 2011 ......Аз например, моите китари ги съхранявам в малко по-хладна стая (парното работи съвсем слабо за да не суши въздуха) и затова винаги след свирене малко отпускам струните (от студеното напрежението в струните се увеличава - това важи и за електрическите и за акустичните). Добре де, а в куфар ли ги съхраняваш или на стойка? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gueorgues Отговорено Януари 3, 2011 Share Отговорено Януари 3, 2011 в куфари, разбира се - както съм и препоръчал. Е, имам един Епифон, който предимно седи на стойка или в мек калъф, но това е Епифон, не е скъпа китара. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
dreamfool Отговорено Януари 3, 2011 Автор Share Отговорено Януари 3, 2011 в куфари, разбира се - както съм и препоръчал. Е, имам един Епифон, който предимно седи на стойка или в мек калъф, но това е Епифон, не е скъпа китара. Да, явно така е най-добре. Ами аз съм пуснал обява в купува, гледам и в продава, дано се намери нещо, ако не в магазина. Благодаря за отговорите на всички. Ако някой има нещо да добави нека не се притеснява да се включи. На мен тази тема ми стана интересна. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts