Jump to content
Българският форум за музиканти

Фретборд


Recommended Posts

Излизаме малко в офтопик,но не мога да се съглася с Mefistofel82 относно външния вид на тези китари за да не съм голословен ето клип в който китарата хич не изглежда зле -

примера със Стив Вай е много точен.От клипа -
наистина става ясно че доста го радва въпросния Джем.Нещо повече!Доколкото ми разбира главата от английски той споменава че го е изненадал състейна,който се получава при такава китара(истински темперирана).И в крайна сметка ми се струва че може би си струва един голям музикант да притежава такава китара ако държи на точния звук.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 38
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Няма лошо в това, че на теб ти харесват. Мен лично ме дразни визията от типа "бях пиян като си набивах прагчетата". Иначе всичко останало си е като на всяка една китара - тяло, гриф, адаптри (за електрическите). Понеже стана въпрос конкретно за джем - винаги ми е харесвала визията на тази китара (в моите ръце би стояла грозно и това е една допълнителна причина да не си я купя дори и да имам необходимите парици, но все пак ми допада). Като я видя обаче с тези прагчета в стил "ток налази лютиера, мамо" правя крачка назад.

Ай наздраве от мене!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Някои търсят визия, други търсят тон! Като гледам половината китари на Вай, той със сигурност не търси толкоз визията. Всеки с разбиранията си :)

 

"Разни хора, разни идеали" е казал поетО!

 

Здраве и наздраве :thumbs_up:

Герги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ А трети пък преиграват ...

 

И да съм съвсем off topic - линка към изпълненито на "Now We Are Free" от "Гладиатор" с темперираната китара ми напълни душата. Адски велик филм със зверски добър саундтрак! А относно прагчетата - толкова е грозно, че думата "грозно" е прекалено красива за използване в случая.

 

Герги (сори за обръщението ама гледам така се подписваш), ти колко пъти си свирил на такъв инструмент? А относно Вай ... освен изключителен музикант човека обича много силно и яркото сценично присъствие и определено търси визията в много от инструментите си. Лично мое мнение е, но все ми се струва, че JEM-овете определено са може би най-кичознoто (да ме извинявате за думата) отроче от рожбите на Ibanez.

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ За съжаление, не съм свирил на такъв инструмент, за сега не ми се и налага, тъй като все още го опознавам! Визирам допотопна китара разбира се.

Примера с Вай беше просто, защото неговото творчество го познавам най-добре, а и най-си ми харесва! За JEM-овете единственото, което не ми харесва е "ръкохватката" , но както казах, че е казал поетО - "Разни хора, разни идеали". Всеки търси нещо, и аз все още търся визията на инструментите, след време (недай марио магдалено) си харесам някое "теле" ....... ПАК ОПЛЕСКАХМЕ ТЕМАТА

 

Ся по темата: Тия криви прагчета не са идея на архитекти, дизайнери и хора със странна сексуална ориентираност. Направени (изчислени) за да може всяка струна да бъде вярна по цялата си дължина (да дава точно определени честоти на трептене, което аджеба са тоновете). И за всяка мензура, вид на китарата, дори и цвят (това последното май само Свилен шъ го разбере) се изработват различни по вид "криви" прагчета. Дет се вика, кой не му се занимава с ЕТМ има си ГУГЛЕ!

 

Айде и със наЗдраве :)

Герги

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези криви прагчета реализират равномерно темперирания строй. Обикновенната китара се настройва на неравномерния строй, получен от квинтовия кръг. В една друга тема бях писал за тези разлики.

Тук е теорията по въпроса на който му се чете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги благодаря за изчерпателните отговори и за офтопиците :greenangel:

Просто реших на една стара орфейка да и сложа шиш в грифа,и и отлепих фредборда. Та ще тря да направя нов.

Колкото до кривите прагове,няма да се ангажирам с това дали са красиви или грозни...Чудя се само, дали като бендваш, няма да изфълшивява?

 

Наздраве и от мен!

Пак благодаря на всички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.