Valeri_pj Отговорено Януари 3, 2011 Отговорено Януари 3, 2011 Излизаме малко в офтопик,но не мога да се съглася с Mefistofel82 относно външния вид на тези китари за да не съм голословен ето клип в който китарата хич не изглежда зле - примера със Стив Вай е много точен.От клипа - наистина става ясно че доста го радва въпросния Джем.Нещо повече!Доколкото ми разбира главата от английски той споменава че го е изненадал състейна,който се получава при такава китара(истински темперирана).И в крайна сметка ми се струва че може би си струва един голям музикант да притежава такава китара ако държи на точния звук. Цитирай
Mefistofel82 Отговорено Януари 3, 2011 Отговорено Януари 3, 2011 Няма лошо в това, че на теб ти харесват. Мен лично ме дразни визията от типа "бях пиян като си набивах прагчетата". Иначе всичко останало си е като на всяка една китара - тяло, гриф, адаптри (за електрическите). Понеже стана въпрос конкретно за джем - винаги ми е харесвала визията на тази китара (в моите ръце би стояла грозно и това е една допълнителна причина да не си я купя дори и да имам необходимите парици, но все пак ми допада). Като я видя обаче с тези прагчета в стил "ток налази лютиера, мамо" правя крачка назад. Ай наздраве от мене! Цитирай
Георги Тотев Отговорено Януари 3, 2011 Отговорено Януари 3, 2011 ^ Някои търсят визия, други търсят тон! Като гледам половината китари на Вай, той със сигурност не търси толкоз визията. Всеки с разбиранията си "Разни хора, разни идеали" е казал поетО! Здраве и наздраве Герги Цитирай
Bobolin Отговорено Януари 3, 2011 Отговорено Януари 3, 2011 (Редактирано) ^ А трети пък преиграват ... И да съм съвсем off topic - линка към изпълненито на "Now We Are Free" от "Гладиатор" с темперираната китара ми напълни душата. Адски велик филм със зверски добър саундтрак! А относно прагчетата - толкова е грозно, че думата "грозно" е прекалено красива за използване в случая. Герги (сори за обръщението ама гледам така се подписваш), ти колко пъти си свирил на такъв инструмент? А относно Вай ... освен изключителен музикант човека обича много силно и яркото сценично присъствие и определено търси визията в много от инструментите си. Лично мое мнение е, но все ми се струва, че JEM-овете определено са може би най-кичознoто (да ме извинявате за думата) отроче от рожбите на Ibanez. Редактирано Януари 3, 2011 от Bobolin Цитирай
Георги Тотев Отговорено Януари 3, 2011 Отговорено Януари 3, 2011 (Редактирано) ^ За съжаление, не съм свирил на такъв инструмент, за сега не ми се и налага, тъй като все още го опознавам! Визирам допотопна китара разбира се. Примера с Вай беше просто, защото неговото творчество го познавам най-добре, а и най-си ми харесва! За JEM-овете единственото, което не ми харесва е "ръкохватката" , но както казах, че е казал поетО - "Разни хора, разни идеали". Всеки търси нещо, и аз все още търся визията на инструментите, след време (недай марио магдалено) си харесам някое "теле" ....... ПАК ОПЛЕСКАХМЕ ТЕМАТА Ся по темата: Тия криви прагчета не са идея на архитекти, дизайнери и хора със странна сексуална ориентираност. Направени (изчислени) за да може всяка струна да бъде вярна по цялата си дължина (да дава точно определени честоти на трептене, което аджеба са тоновете). И за всяка мензура, вид на китарата, дори и цвят (това последното май само Свилен шъ го разбере) се изработват различни по вид "криви" прагчета. Дет се вика, кой не му се занимава с ЕТМ има си ГУГЛЕ! Айде и със наЗдраве Герги Редактирано Януари 3, 2011 от Георги Тотев Цитирай
L.K. Отговорено Януари 3, 2011 Отговорено Януари 3, 2011 Тези криви прагчета реализират равномерно темперирания строй. Обикновенната китара се настройва на неравномерния строй, получен от квинтовия кръг. В една друга тема бях писал за тези разлики. Тук е теорията по въпроса на който му се чете. Цитирай
Георги Тотев Отговорено Януари 3, 2011 Отговорено Януари 3, 2011 Квинтов и квартов кръг на тоналностите Цитирай
voodoochild Отговорено Януари 4, 2011 Отговорено Януари 4, 2011 Колеги благодаря за изчерпателните отговори и за офтопиците Просто реших на една стара орфейка да и сложа шиш в грифа,и и отлепих фредборда. Та ще тря да направя нов. Колкото до кривите прагове,няма да се ангажирам с това дали са красиви или грозни...Чудя се само, дали като бендваш, няма да изфълшивява? Наздраве и от мен! Пак благодаря на всички. Цитирай
voodoochild Отговорено Януари 12, 2011 Отговорено Януари 12, 2011 Тъй като темата май задълба, ще пусна снимков матерял по моя въпрос. Наздраве!!!! Цитирай
Recommended Posts