antisocial Публикувано Декември 25, 2010 Share Публикувано Декември 25, 2010 Здравейте! Честита Коледа на всички! Имам следният въпрос - как мога да различа адаптер за бас дали е за бас с активна електроника, или пасивна. Всъщност дали се различават специално адаптерите, или не? Питам, понеже приятел ми даде адаптер по негови думи свален от бас Ибанец, но не е ясно дали е пасивен, или активен. Адаптера е от този вид: http://www.seymourduncan.com/support/wirin...matic=std_pbass Въпроса ми е дали бих могъл да го сложа на моя Стаг (BC300N). Никъде нищо не пише по адаптера. Ако трябва, мога да го снимам и да пусна тук снимки. Благодаря предварително! Весели празници! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 25, 2010 Share Отговорено Декември 25, 2010 Ako e 1:1 с този от картинката като окабеляване значи е пасивен. Снимка отдолу ще покаже по-конкретно за какво става дума. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antisocial Отговорено Декември 25, 2010 Автор Share Отговорено Декември 25, 2010 Погледнат отдолу е 1:1 с този от схемата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
разбойник Отговорено Декември 25, 2010 Share Отговорено Декември 25, 2010 Адаптерът определя в най-голяма степен звученето на един инструмент. Това изказване е опростенческо, но поне за начинаещ (какъвто предполагам си от въпросите ти) върши работа Адаптерът от линка е тип "Пресижън". Най-често качествените версии са с магнити (кръглите метални точки на схемата) от сплав, наречена Алнико (комбинация от алуминий, никел, кобалт; примери за подобни можеш да видиш от Lindy Fralin, Nordstrand, Lollar, Seymour Duncan, Fender и др. ), евтините алтернативи са с феритни магнити (тъмносиви, залепени отдолу на адаптера) и метални магнитопроводи. Естествено, има и доста важни изключения - модерни адаптери, които предлагат качествен тон с помощта на други технически решения (примери са EMG, Bartolini, Delano и др.), но в твоя случай можеш да направиш първоначална преценка на качеството на адаптера по този критерии. Сложи го на баса си и пробвай как ще звучи. С подобни адаптери е записана огромна част от съвременната музика - от фънк, соул и хард рок до метъл. Имай предвид, че дори и най-добрия адаптер няма да разкрие напълно качествата си монтиран на Стаг - акустиката на самия инструмент не го позволява. Важното е звукът да ти допада. Ако имаш възможност запиши един и същ риф, мотив или песен с новия и стария адаптер - така ще ти е най-лесно да прецениш разликата, а ще можеш да разчиташ и на коментари от други музиканти. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antisocial Отговорено Декември 25, 2010 Автор Share Отговорено Декември 25, 2010 Благодаря за доста изчерпателните разяснения! Аз определено не съм начинаещ, но пък и не съм се занимавал никога професионално, нито пък съм "задълбавал" толкова в това на какъв принцип работят джаджите по китарата и кои са най-добрите решения. Малко съм... "задръстен" и не обръщам внимание на тези подробности (които са много важни, знам). Този адаптер определено е от качествените! И малко ще стане като известният лаф - "Да сложиш на свинче звънче", но като нямам възможност за по-качествен инструмент от добрият ми стар Стаг, поне бих могъл да пробвам да го "ъпгрейдна". А пък както казва един колега - "Най-важно е задкитарното устройство." Имам в предвид, че дори и да не мога да изкарам перфектно звучене от стаг-а заради лошите му акустични свойства, поне е верен и поне съм се научил да свиря както искам аз на него и това ме кефи за момента. Ако му се подобри и звученето малко (а аз мисля, че ще се подобри осезаемо) ще съм щастлив! Доста добре познавам звученето на инструмента си и със сигурност ще усетя разликата! Още веднъж благодаря за помощта! Ето линк към едно наше парче, записано в репетиционната при Моцарт, разделил съм баса и китарата в двата канала и в десния добре се чува как звучи баса сега, после с новия адаптер ще видим! Шосето Чао и весели празници на всички!!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
разбойник Отговорено Декември 26, 2010 Share Отговорено Декември 26, 2010 Добре забиваш Пиши какъв е резултата от смяната след като се случи. Весели празници! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 26, 2010 Share Отговорено Декември 26, 2010 Ще се промени звученето, вероятно към по-добро. Ако на интрото се обърнете един към друг мисля, че ще се сработите по-добре в тази част на парчето. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
antisocial Отговорено Декември 26, 2010 Автор Share Отговорено Декември 26, 2010 Хей, мерси пичове! То ние се гледаме като свирим по принцип, но като знаехме, че се снимаме и малко се сдухахме... като нямаш експириънс и те спуква сценичната треска, дори и само пред камера. Ще пиша като си сменя адаптера. Всичко добро! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
temerut Отговорено Декември 28, 2010 Share Отговорено Декември 28, 2010 най вероятно ще трябва да смениш и задния адаптер на фона на дънкана няма да се чува хич Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts