Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за адаптер


antisocial

Recommended Posts

Здравейте!

 

Честита Коледа на всички!

 

Имам следният въпрос - как мога да различа адаптер за бас дали е за бас с активна електроника, или пасивна. Всъщност дали се различават специално адаптерите, или не? Питам, понеже приятел ми даде адаптер по негови думи свален от бас Ибанец, но не е ясно дали е пасивен, или активен. Адаптера е от този вид:

 

http://www.seymourduncan.com/support/wirin...matic=std_pbass

 

Въпроса ми е дали бих могъл да го сложа на моя Стаг (BC300N). Никъде нищо не пише по адаптера. Ако трябва, мога да го снимам и да пусна тук снимки. Благодаря предварително!

 

Весели празници!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ako e 1:1 с този от картинката като окабеляване значи е пасивен.

Снимка отдолу ще покаже по-конкретно за какво става дума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адаптерът определя в най-голяма степен звученето на един инструмент. Това изказване е опростенческо, но поне за начинаещ (какъвто предполагам си от въпросите ти) върши работа :)

 

Адаптерът от линка е тип "Пресижън". Най-често качествените версии са с магнити (кръглите метални точки на схемата) от сплав, наречена Алнико (комбинация от алуминий, никел, кобалт; примери за подобни можеш да видиш от Lindy Fralin, Nordstrand, Lollar, Seymour Duncan, Fender и др. ), евтините алтернативи са с феритни магнити (тъмносиви, залепени отдолу на адаптера) и метални магнитопроводи. Естествено, има и доста важни изключения - модерни адаптери, които предлагат качествен тон с помощта на други технически решения (примери са EMG, Bartolini, Delano и др.), но в твоя случай можеш да направиш първоначална преценка на качеството на адаптера по този критерии.

Сложи го на баса си и пробвай как ще звучи. С подобни адаптери е записана огромна част от съвременната музика - от фънк, соул и хард рок до метъл. Имай предвид, че дори и най-добрия адаптер няма да разкрие напълно качествата си монтиран на Стаг - акустиката на самия инструмент не го позволява. Важното е звукът да ти допада.

Ако имаш възможност запиши един и същ риф, мотив или песен с новия и стария адаптер - така ще ти е най-лесно да прецениш разликата, а ще можеш да разчиташ и на коментари от други музиканти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за доста изчерпателните разяснения! :lol:

Аз определено не съм начинаещ, но пък и не съм се занимавал никога професионално, нито пък съм "задълбавал" толкова в това на какъв принцип работят джаджите по китарата и кои са най-добрите решения. Малко съм... "задръстен" :lol: и не обръщам внимание на тези подробности (които са много важни, знам). Този адаптер определено е от качествените! И малко ще стане като известният лаф - "Да сложиш на свинче звънче", но като нямам възможност за по-качествен инструмент от добрият ми стар Стаг, поне бих могъл да пробвам да го "ъпгрейдна". ;) А пък както казва един колега - "Най-важно е задкитарното устройство." Имам в предвид, че дори и да не мога да изкарам перфектно звучене от стаг-а заради лошите му акустични свойства, поне е верен и поне съм се научил да свиря както искам аз на него и това ме кефи за момента. Ако му се подобри и звученето малко (а аз мисля, че ще се подобри осезаемо) ще съм щастлив! :) Доста добре познавам звученето на инструмента си и със сигурност ще усетя разликата! :) Още веднъж благодаря за помощта! Ето линк към едно наше парче, записано в репетиционната при Моцарт, разделил съм баса и китарата в двата канала и в десния добре се чува как звучи баса сега, после с новия адаптер ще видим! ;)

 

Шосето

 

Чао и весели празници на всички!!! :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се промени звученето, вероятно към по-добро.

 

Ако на интрото се обърнете един към друг мисля, че ще се сработите по-добре в тази част на парчето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хей, мерси пичове! То ние се гледаме като свирим по принцип, но като знаехме, че се снимаме и малко се сдухахме... като нямаш експириънс и те спуква сценичната треска, дори и само пред камера. Ще пиша като си сменя адаптера. Всичко добро!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.