Jump to content
Българският форум за музиканти

На Кремонка гайката


Recommended Posts

Ем, колеги, изпадна ми една Кремона, акустична, моделът не го знам, че да ви го кажа.

Инструментът е на 30+ години и дали от стоенето, дали щото тайа е изработван едно време струните му са болезнено далеч от грифа.

Решавам аз да врътна малко гайката на тръс рода, бъркам и - изненада - няма никой. Има парче дърво, залепено безбожно с една кофа лепило, което не знам дали си заслужава да разлепям, за да търся каквото не ми е работа.

 

Кажете сега, има ли шанс да намеря гайкатаили тия инструменти са правени идиотоустойчиви през соца и единствения шанс да смъкна малко струните е да пиля?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

,,На теслата дръжката,, ;)

Ам колега ако няма гайка интересно ще ни е как ще я намериш че да я врътнеш.Ти така си написал темата че човек трябва да е нещо повече от Шерлок Холмс че да вдене за какво точно става дума.Да беше се постарал поне да се подплътиш с малко снимков материал че да ни стане ясно а то сега само може да гадаем.А и ако наистина няма гайка както казваш което е и почти сигурно на една акустична кремона от преди 30 години единствения начин да я оправиш е да я занесеш на някой майстор лютиер да ти я оправи.Другия начин е много агресивен и не е за предпочитане :butcher:

 

Успех все пак с Кремоната!

Редактирано от Valeri_pj
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко снимков материал би улеснил точния отговор, в смисъл да видим точно за каква китара иде реч, НО едва ли и той би помогнал кой знае колко, защото ако не греша акустичните стари кремони и орфеи нямат тръсрод. При тях се разчита основно на това, че грифа е безбожно дебел и няма да се изметне. И всичките са много високи по дефолт. Почти същата работа и с електрическите китари от соца. Те поне имат тръсрод, но на някои екземпляри просто си няма нужда от него, грифа е толкова дебел, че може да го ползваш за кардан на ЗИЛ. Все пак ако имаш възможност тресни едно фото, най-вече на бриджа, защото ако съм прав може и да има сравнително лесно решение.

Друг начин за оправия на проблема е този, който е казал колегата - лютиер. За тази китара обаче не съм сигурен доколко е оправдано това решение от чисто финансова гледна точка.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма гайка.

Вероятно и тръсрод няма. Нищо необичайно.

 

Сваляш струните, взимаш една права летва или нещо друго, ама право, и го слагаш да легне на равнината на грифа. Така проверяваш ъгъла м/у грифа и горната дъска на тялото. Ако няма драстична кривина ще можеш да регулираш височината на струните с изстъргване на магаренцето от долната му страна (ако е подвижно) или смяна на горната пластмасова част с по-ниска (ако е неподвижно).

 

При много крив гриф се търси причината - отлепяне от тялото или измятане на дървото - и се действа според причината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.