Station Публикувано Декември 22, 2010 Share Публикувано Декември 22, 2010 Ем, колеги, изпадна ми една Кремона, акустична, моделът не го знам, че да ви го кажа. Инструментът е на 30+ години и дали от стоенето, дали щото тайа е изработван едно време струните му са болезнено далеч от грифа. Решавам аз да врътна малко гайката на тръс рода, бъркам и - изненада - няма никой. Има парче дърво, залепено безбожно с една кофа лепило, което не знам дали си заслужава да разлепям, за да търся каквото не ми е работа. Кажете сега, има ли шанс да намеря гайкатаили тия инструменти са правени идиотоустойчиви през соца и единствения шанс да смъкна малко струните е да пиля? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Valeri_pj Отговорено Декември 22, 2010 Share Отговорено Декември 22, 2010 (Редактирано) ,,На теслата дръжката,, Ам колега ако няма гайка интересно ще ни е как ще я намериш че да я врътнеш.Ти така си написал темата че човек трябва да е нещо повече от Шерлок Холмс че да вдене за какво точно става дума.Да беше се постарал поне да се подплътиш с малко снимков материал че да ни стане ясно а то сега само може да гадаем.А и ако наистина няма гайка както казваш което е и почти сигурно на една акустична кремона от преди 30 години единствения начин да я оправиш е да я занесеш на някой майстор лютиер да ти я оправи.Другия начин е много агресивен и не е за предпочитане Успех все пак с Кремоната! Редактирано Декември 22, 2010 от Valeri_pj Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mefistofel82 Отговорено Декември 22, 2010 Share Отговорено Декември 22, 2010 Малко снимков материал би улеснил точния отговор, в смисъл да видим точно за каква китара иде реч, НО едва ли и той би помогнал кой знае колко, защото ако не греша акустичните стари кремони и орфеи нямат тръсрод. При тях се разчита основно на това, че грифа е безбожно дебел и няма да се изметне. И всичките са много високи по дефолт. Почти същата работа и с електрическите китари от соца. Те поне имат тръсрод, но на някои екземпляри просто си няма нужда от него, грифа е толкова дебел, че може да го ползваш за кардан на ЗИЛ. Все пак ако имаш възможност тресни едно фото, най-вече на бриджа, защото ако съм прав може и да има сравнително лесно решение. Друг начин за оправия на проблема е този, който е казал колегата - лютиер. За тази китара обаче не съм сигурен доколко е оправдано това решение от чисто финансова гледна точка. Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
voodoochild Отговорено Декември 29, 2010 Share Отговорено Декември 29, 2010 Няма гайка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Декември 29, 2010 Share Отговорено Декември 29, 2010 Няма гайка. Вероятно и тръсрод няма. Нищо необичайно. Сваляш струните, взимаш една права летва или нещо друго, ама право, и го слагаш да легне на равнината на грифа. Така проверяваш ъгъла м/у грифа и горната дъска на тялото. Ако няма драстична кривина ще можеш да регулираш височината на струните с изстъргване на магаренцето от долната му страна (ако е подвижно) или смяна на горната пластмасова част с по-ниска (ако е неподвижно). При много крив гриф се търси причината - отлепяне от тялото или измятане на дървото - и се действа според причината. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts