Jump to content
Българският форум за музиканти

Първи ступки в пеенето


fresh

Recommended Posts

Отдавна искам да пропея, но колкото и да се опитвам да се самоубочавам, не се получава особенно!!! Има нещо което ми се струва много странно, фалцета ми или е колкото височината на гласа ми, или просто незнам как да го исползвам!!! Тва за дишането с диафрагмата го знам, но успявам горе долу да го получа само когато съм седнал или легнал, не и когато съм прав, тогава си дишам с гърди, или успявам да я раздвижа диафрагмата, но със смеши количества въадух!!! Пея вярно(в повечето случеи) но определено имам нужда от тазширяване на горната граница на гласа си!!! Ясно ми е това, че повечето от вас ще кажат че трябва да тръгна на уроци по пеене, ама и тука има спорове, щото съм говорил с много хора посещаващи такива и всички са се опитвали да ме убедят как техният преподавател е най-добрия и другите неструват!!!! В един момент останах доста объркан и в интерес на истината ми се искаше някой да ми обесни някои по основни и елементарни неща, които да мога да правя сам, за да не отида и да си плащам на учител за Аи Б!!! Мисля че има неща в които не е нужна учителската намеса, но е възможно и да греша. Не ми даваите съвета с лягането и слагането на книги в/у диафрагмата, щото едно време бях Валдхорнис и съм ги правил доста, но без ефект!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даже си спомням че ходих 3-4 пъти на уроци при един Жоро от Младост 3, които ми каза че много малко ми трябвало и ме заби да пея Стинг, беше ми високо и неможах да го изпея добре. Та този Жоро ми каза, че съм имал някъква дрезгавина в гласа си, която било нещо много ценно и беше решил да я равива, но се случи така, че заминах за Португалия и прекъснах уроците си. Сега съм си тук вече и имам желанието да се занимавам сериозно с занаята, та чустваите се свободни за критики и съвети от всякакво естество!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз започнах със самоубочение. Пеех ужасно (и все пак имаше по-зле от мен) и постепено се понаучих. Тогава не знаех как да дишам правилно и гласът ми излизаше слаб и немощен, а това да задържа прав тон за повече от секунда си беше постижение. В последствие започнах да се дера по парчетата си и наистина постигнах някакъв резултат. Понаучих се да се дера, малко и да пея. После почнах да ходя на уроци и бързо дръпнах напред.

Поуката от моята история е, че няма смисъл да се пънеш като идиот сам, за да научиш (по всяка вероятност грешно) нещо, което е отдавна измислено. С две думи: тъпо е да откриваш колелото. Ти сам си дал чудесен пример за "това с дишането". Изобщо не е толкова лесно, колкото звучи. Хвани си един даскал за ушите и почни да ходиш при него. Ясно е, че всеки ще ти раздува неговия. Според мен няма начин да избереш даскал преди да си почнал да ходиш при него. В крайна сметка, ако не сте от една порода, то ще си покаже. Но в никакъв случай не слушай съветите на разни "певци", колкото и да са добри. Отивай на даскал и това е! Ако не можеш по някаква причина - лошо. В крайна сметка и сам би могъл да се научиш, но не мисля, че това е добра идея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-основното в пеенето е самоубочението. Един певец винаги се учи сам от себе си, опитвайки нещо ново. Но мисля, че в никакъв случай не може да се мине без уроци, или поне консултация с педагог. Все пак пеенето е нищо повече от техника и обиграност на гърлото, които се придобиват с много практика, наречи го ако искаш тренировка. Но убезателно ти трябва добър тенор.

 

В крайна сметка и сам би могъл да се научиш, но не мисля, че това е добра идея.

 

Това е много правилно, така че ти го казвам и аз, за да ти се набие в главата. Намери си даскал, тук има няколко - поразгледай форума и ще разбереш кои са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уроци, самоубочение, дисциплина и ежедневно посвещаване!

Нещата са толкова прости написани, а всъщност... :no::P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Странно, познавам певици, които са ми казвали че никак не е задължително всеки ден да отделяш време за да се разпяваш, а аз съм си мислел че това е повече от задължително, за да можеш да потдуржаш това което вече си постигнал в една добра форма!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като постигнеш добра форма няма да ти е нужно да пееш всеки ден, но това не означава, че ще те освободи съвсем от занимания:P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Буон диа!

 

Това с книгата на корема ако си правил без ефект, значи не си го правил както трябва :)

 

Относно редовното пеене истината е, че за да поддържаш техника, по-скоро е важно колко често оставяш гласа да си почива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като заговорихме за метода с книгата (който не че няма ефект, просто ефектът идва бавно...), някой може ли да сподели ефикасни упражнения за дишане?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

абе то има и една приказка че на човек му идва и от ватре като има дарба да пее.има хора кадето абе вариги печиги не могат да пеят даже като говорят говорят фьлшиво.:D))

но се пак като изкаш нещо си касаш задника за да го постигнеш.и не трябва да се отказваш независимо колко време ще ти струва.аз лично пея започнах вав кащи като се вьзхищавах на пеенето на Chuck Billy-TestamenT.бях вав 8 клас.е не оспях да пропея толкова яко колкото него ама не се отказах станах бек вокал вьв групата ми. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

СпатиЙти шти га дам на литшно супштений. Баааа, къ ми са пий бира...

 

И за да се върнем на темата, вижте какво пише тук : http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=2126 - това отговаря на питането ми за дишането, видях го наскоро. Може някой да го е пропуснал, така че да е от полза да напомня за съществуването и на тази тема. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.