Martinez Публикувано Март 14, 2005 Публикувано Март 14, 2005 Здравейте колеги, От доста време насам съм се насочил към вокалните изяви (аматьорски разбира се ), но усещам че не дишам както трябва. Моля споделете с мен вашия опит и съвети за това как да си регулирам дишането и да успея да го впрегна за каузата на доброто и правилно пеене. Уроци, техники и всичко друго ще ми бъде от полза. Мерси Цитирай
bulby Отговорено Март 14, 2005 Отговорено Март 14, 2005 Ами трябва да дишаш първо през корема си. За това дали дишаш пробвай следното - застани пред огледалото и си поеми дълбоко въздух. Ако рамената ти се повдигнат, значи не дишаш правилно. И не забравяй да си поемеш достатъчно въздух преди по-дългите фрази ! Цитирай
Martinez Отговорено Март 14, 2005 Автор Отговорено Март 14, 2005 Aма дори и съвсем леко ли не трябва да се повдигат? Цитирай
bulby Отговорено Март 14, 2005 Отговорено Март 14, 2005 Ами това може чак най-накрая, след като си изпълнил целия търбух с въздух и пълниш и гърдите си, ако трябва да изпееш някоя наистина дълга или трудоемка фраза. Принципно при нормалните и по-лекичките вдишвания не трябва да ти мърдат раменете. Опитвай се да дишаш изцяло през корема, много е важно... Цитирай
MAUGLY Отговорено Март 14, 2005 Отговорено Март 14, 2005 Здравейте колеги,От доста време насам съм се насочил към вокалните изяви (аматьорски разбира се ), но усещам че не дишам както трябва. Моля споделете с мен вашия опит и съвети за това как да си регулирам дишането и да успея да го впрегна за каузата на доброто и правилно пеене. Уроци, техники и всичко друго ще ми бъде от полза. Мерси От доброто дишане зависи голяма част от долрото пеене. Като най-ефективно се определя коремно-ребреното дишанеТо помага да се създаде необходимата опора за да може да се интонира точно. Когато вдишваштрябва да усешташ че с въздух се изпъва цялата поясна област, включително и плаващите ребра откъм гърба. Цитирай
ronia Отговорено Март 15, 2005 Отговорено Март 15, 2005 нали си виждал как дишат кучетата? опитай се да го докараш и много добре ще усетиш за какво става дума (как да поемаш въздух). това обаче е плитко дишане, за пеене ти трябва дълбоката му версия. за включването на зоната на плаващите ребра упражнението е следното: сядаш на земята по турски и се навеждаш максимално напред. слагаш ръце на кръста и поемаш въздух. така ще усетиш какво още трябва да участва във вдишването. после трябва тези работи да ти станат напълно естествени в изправено положение. ама то не е само как вдишваш, а и как издишваш с пеене или говорене. ако оприличим гръдния кош на цилиндър, диафрагмата е нещо като бутало в него. целта е това бутало да можеш да го държиш/притискаш максимално надолу, докато изкарваш звук. (опората, за която споменава MAUGLY). за това са необходими упражнения, както за развиването на всеки друг мускул. (по-знаещите да побързат да ме поправят, ако открият нещо нередно в горното) Цитирай
Martinez Отговорено Март 15, 2005 Автор Отговорено Март 15, 2005 Много благодаря Започнах да правя едни упражнения, но ще пробвам и тези които вие споменавате. Мисля, че съм успял да докарам 'плиткото' дишане. Дано да успея - явно ще трябват доста упражнения. Смятате ли, че е постижимо в домашни условия със самостоятелно занимаване (т.е. без преподавател) ? Цитирай
Ivan Отговорено Март 15, 2005 Отговорено Март 15, 2005 Добре е някой да те наблюдава и съветва :read: Ако няма такъв можеш да се записваш когато пееш и след това да анализираш в изпятото кое ти харесва и кое не и разбира се да се опитваш да внасяш някакви корекции...и още много други варианти които сам трябва да откриеш и така да си изградиш някакъв индивидуален начин за работа.Тогава ще ти бъде най лесно да усвояваш и възпроизвеждаш усвоеното. И много пеене трябва...като карането на колело,падаш ставаш и в един момент караш кат за световно..даже и на задна гума Късмет ти желая..давай смело и подпирай с баса :guitar: Цитирай
Mandalay Отговорено Март 15, 2005 Отговорено Март 15, 2005 Може на някой да му прозвучи тъпо, обаче моя съвет е да попрегледаш каквото намериш като литература относно йога и медитация. И по-специално там където пише за правилното дишане. Там ще намериш и още упражнения. Индийците определено знаят какво е най-добро за тялото, а и всичките им учения, медитации и техники за здравословен начин на живот казват колко е важно правилното дишане. Ако имаш желание, потърси си подходяща литература, може и да не си харесаш нищо от съветите там, но може пък и да ти помогнат. Цитирай
MAUGLY Отговорено Март 15, 2005 Отговорено Март 15, 2005 нали си виждал как дишат кучетата? опитай се да го докараш и много добре ще усетиш за какво става дума (как да поемаш въздух). това обаче е плитко дишане, за пеене ти трябва дълбоката му версия. Упвражнението кучешко дишане е незаменимо...... Помага да се развие правилна атака на тона-не от гърло и гърди, а коремно. Може да се прави с акцент на първия път - на 2,3,4.. пъти Трябва да се практикува ритмично.В бързо темпо помага за ,добро вибрато. През цялото време трябва да има стабилна опора. Упражнението е изморително-изсъшава гърлото :read: Цитирай
Martinez Отговорено Март 15, 2005 Автор Отговорено Март 15, 2005 Добре е някой да те наблюдава и съветва :read: Ако няма такъв можеш да се записваш когато пееш и след това да анализираш в изпятото кое ти харесва и кое не и разбира се да се опитваш да внасяш някакви корекции...и още много други варианти които сам трябва да откриеш и така да си изградиш някакъв индивидуален начин за работа.Тогава ще ти бъде най лесно да усвояваш и възпроизвеждаш усвоеното. И много пеене трябва...като карането на колело,падаш ставаш и в един момент караш кат за световно..даже и на задна гума Късмет ти желая..давай смело и подпирай с баса :guitar: А това с баса наистина е много добра комбинация Цитирай
Martinez Отговорено Март 15, 2005 Автор Отговорено Март 15, 2005 Усещам, че като правя упражненията за дишане с диафрагма и корема ми се издува. Предполоагам е нормално след като въздуха отива направо там? Цитирай
MAUGLY Отговорено Март 15, 2005 Отговорено Март 15, 2005 Усещам, че като правя упражненията за дишане с диафрагма и корема ми се издува. Предполоагам е нормално след като въздуха отива направо там? Диафрагмата/пите са сложна проблематика!!! Ванката поше трактат по тоя проблем Цитирай
Ivan Отговорено Март 15, 2005 Отговорено Март 15, 2005 (Редактирано) Ами диафрагми са ..щото са няколко,а това че само гръдно коремната изнасилваме е друг въпрос И не ме издавай така де..ще те съдя за авторски права За горния пост(Martinez)...не може да отива"направо там" защото ще умреш от обезкислородяване Една част остава в гърдите(дробовете).Въздушният поток трябва да се разпредели рационално,а рационалното при всеки e индивидуално. Накрая простете за дългите постове и Long Live Редактирано Март 15, 2005 от Ivan Цитирай
MAUGLY Отговорено Март 15, 2005 Отговорено Март 15, 2005 Усещам, че като правя упражненията за дишане с диафрагма и корема ми се издува. Предполоагам е нормално след като въздуха отива направо там? Диафрагмата/пите са сложна проблематика!!! Ванката поше трактат по тоя проблем Цитирай
Recommended Posts