Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно „построяване“ на китара


Recommended Posts

^ Аз разбирам какво ми казваш, но нямам нито материалната база, т.е. различните машинарии за обработка на дърво, нито съм много сръчен с жичките (въпреки, че съм завършил техникум по телекомуникации, където предимно с това се занимавахме. Мерене, запояване и т.н.) А и както казах съм с много калпави ръце и ще я окепазя. Знам, че няма по-голямо удоволствие да направиш нещо и след това да си го ползваш, но ме е страх.

То когато има желание проблемите и пречките са незабележими , и постепенно всичко се получава и си идва на мястото. Естествено че може да направиш грешка но грешките не са лошо нещо ( е ако си отрежеш ръката със зеге е друг въпрос) но грешка по грешка и се учим :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 34
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

@Fallenblood това не е лицемерие, според мен. Просто е липса на финансиране и нямам средства и материали, за да карам на принципа опит-грешка

@hendrixxx Когато имам поне един дрънкащ инструмент в нас ще скачам в дълбоките води. Ще си намеря инструментариум, за да направя нещо, но сега просто нямам достатъчно пари за чисто нова китара или дори в някои случаи и за втора ръка, а Squier, HK, Harley Benton за сега не искам да взимам, защото по мое мнение дървото, използвано за тази китара е по-добро от тези, които се използват за евтините китари

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щукна ми идеята да попитам, дали има някой столичанин със свободно време и желание да сглоби това НЕЩО и да заприлича на нещо. Цената, която аз целя е да е под 300 лева. Това е цената, която онзи лютиер ми прати, но нещата, които ще ползвам ще ги купувам от тук и ще излезне по-малко. Но моята идея е ако някой може и иска да я лакира и да я боядиса в някакъв сънбърст, който ще измисля малко по-натам и по-точно, когато се стигне до боядисване

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ти помогна с един хъмбъкер.. не е нещо особено , но мисля че на теб ще ти свърши работа.

Беше на една китара с не особено известен произход, отзад някой му е залепил лепенка и пише "Yamaha" , но не съм сигурен какъв е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново, при по-обстойно оглеждане на китарата видях нещо, за което искам да попитам дали може да е пречка и колко горе-долу би струвала смяната на фрет-борд?

dsc06643o.th.jpg

 

dsc066440.th.jpg

 

dsc06645y.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

 

 

Извинявам се за много лошото качество на снимките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това доколкото виждам е откъртено дърво между нъта и нулевия праг.

Ако е така - то би представлявало проблем ако мислиш китарата да си остане с нулев праг след ремонта - тогава може да се наложи смяна. Ако няма да има такъв и монтираш директно нъта тоя проблем може и да се реши с по-малко главоболия. И двата варианта (със смяна на фингърборда или без) обаче искат намеса на професионалист. Има и един трети вариант, при който мястото да се изпили и да се подлепи ново парченце там (правил съм нещо подобно, но не съм сигурен че при тебе ще стане). Най-добре като я занесеш на лютиер той да ти обясни какви варианти има, кой колко ще ти струва, какви са им предимствата и недостатъците, пък ти си прецени кой ще се приложи на твоята китара (предполагам ще е този, който ти пасва най-много по джоба.

На второ четене забелязах още нещо - грифът ти е същата отврат като моя - бук (или поне така ми се струва). Това дърво има отвратителния навик да се измята както си иска, просто има много вътрешни напрежения в него. Така че не се знае дали при някоя по-сериозна интервенция като изтъняване или смяна на фретборда няма да стане нестабилен.

И пак казвам, че може и да имаш голям мерак, но финансите едва ли ще ти стигнат за да направиш от тая лопата свирка. Виждал съм и други подобни кремони - всичките звучат почти еднакво зле. Съмнява ме тялото да е от някакъв свестен материал. Всъщност така като гледам снимките ми се струва да е още едно от типичните соц кремонски изпълнения - чамово тяло с лепнати шперплатови топове отгоре. Просто няма какво хубаво да се очаква от това.

П.П.: Не съм тръгнал да те разубеждавам, напротив даже, ако ти се занимава и имаш пари за трошене - действай. Казвам ти всичко това, защото тоя път съм го вървял вече и все още продължавам да трамбовам по него. Все още си свиря на добрата стара баба креми и всеки път като се съберем с приятели на свирня като барна техните китари и ми иде моята да я подпаля. В момента под леглото ми стои една орфейка, за която съм потрошил толкова пари за части, че едва ли някога ще ги избия при евентуална продажба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на Mefistofel82 за изчерпателния отговор и колкото ми помогна два пъти по толкова въпроси повдигна в мен :)

 

Ще се опитам да карам поред

 

1. Откъртено не е парчето, просто е доста наранено и е само в тоя край и малко по-надолу по грифа има още едно такова отлюпване

2. Аз на лютиер ще я нося, но искам първо да събера частите, които ми трябват, защото съм с 2 леви ръце и не смея да седна да поя жички и потенциометри и т.н. не че не съм го правил в гимназията, ама друго си е да разчиташ на своите спойки

3. За бука единственото, което знам е, че е много яко дърво за огрев

4. Дървото ми се струва доста тежичко за чам, но не зная.

На мен ми е мерак да дрънна веднъж на собствена електричка да видя дали ми допада или не и за това с този проект смятам да мина колкото се може по-тънко и ако не ми хареса просто да го отчета в резюмето ми ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак казвам - ти най-добре си знаеш как да си харчиш парите. Китарният хардуер обаче никак не е евтин. Особено качествения. Там трудно ще слезеш под сто лева. После, както сам каза ти, искаш да я видиш рефретната и лакирана и тези неща ще ти ги прави лютиер, а там, вярвай, за да стане качествено пак под сто лева няма да падне цената. Освен това има още една камара, неща, които искат майсторска ръка, че почвам да си мисля дали сумата за лютиера не клони към двеста.

От другата страна на кантара имаш борсата на форума - тук съм виждал да изпадат страхотни китари на буквално мизерни цени (жалко, че винаги когато излезе нещо такова аз съм в моментна финансова криза ;) ).обмисли пак хубаво нещата, консултирай се предварително и с лютиер да ти каже конкретни цени за реставрацията на това нещо и тогава прецени струва ли си да се прави или ще е по-добре да се купи нещо наистина свирещо, при това сравнително добре.

А относно нараняването - най-много ме притеснява това, че може да се окаже дотолкова отслабено мястото, че да не може да държи прагчето достатъчно стабилно и по тази причина да се наложат интервенциите, които ти споменах.

 

Успех и :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз с лютиер, споменат в тази тема се свързах и той ми каза ето това:

 

Zdravejte, Aleksandyr,

 

Tova e njakakyv unikalen instrument.

Eto kakvo shte struvat otdelnite chasti i proceduri:

magare - 30 lv

adaptori - ot 60 (evtini) do 250 lv (skypi)

potenciometri i zhak - 25 lv

Kapache otzad - 10 lv

pozicii - 25 lv

kljuchove - ot 25 do 40 lv

za trud - 75 lv

lak + lakirane - 45 lv

 

Pozdravi,

Emilian

 

И за сега не гоня качество, а краен продукт. Ако я завърша тази ще подгоня качество (евентуално)

 

Забравих да кажа, че някои от нещата ще си ги взема от форума :)

Редактирано от PuppetMaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PuppetMaster аз лично се чудя кое му е толкова уникалното на този инструмент.Разбирам да е някоя стара цигулка изработена от някой майстор лютиер да е уникален.А това е както сам виждаш една Кремона изработена от някой дърводелец в Казанлък от най елементарни дървета.То е ясно че майсторите ще ти го изкарат Страдивари само и само да го дадеш на ремонт.Това последното не е много честно спрямо клиента.Все едно някой майстор по автомобилите да каже на клиент закарал му Жигула с разбит двигател че колата му е уникална и си струва да плати за ремонт 1000 лв при положение че колата е по ефтина.Ти сам няколко поста по нагоре си писал че пресмяташ да дадеш някаде под 300 лева.Че ти за тия пари можеш да си купиш съвсем прилична китара нова и дори някоя по хубава от съфорумец тук!Нямам представа за какво си се хванал като удавник за сламка за тая дъска.Извинявай че така ти го казвам,не искам да те засегна просто си премисли стратегията относно тази китара.Тоест заслужава ли си парите,които ще загробиш за нея.И разбери -нищо уникално няма в нея,освен че е чамова !!И ако все пак си решил да се хвърляш смело в боя тижелая успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така съм се хванал за тази китара, защо 300 лева нацяло нямама :hysterical: и доста време би ми отнело да ги събера, най-вече сега покрай тия празници. А така по 10, по 20 лева по-лесно се дават и отделят.

Естествено не се обиждам на нищо казано тук, все пак ако се обиждах лесно нямаше да пускам тема във форум с толкова много потребители, които могат да ми кажат всичко, което мислят :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние също нямаме за цел да те засегнем по никакъв начин.Просто се опитваме да ти кажем че по-добре както казваш полека лека да си събираш пари по 10 п 20 лева и ако набараш някой да му продадеш това тяло и гриф за някой друг лев и така да си събереш за нормална китара.Иначе ще даваш по майстори пари и накрая като погледнеш повярвай резултата няма да ти хареса и ще те е яд че си дал сума ти пари на вятъра.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.