Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

• Отговори 79
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

И пак обаче стигаме до същия казус, както в доста от темите тук - всичко е индивидуално, едно помага на някого, но на друг пречи и обратното. Така че, майката му е да експериментираш с каквото ядеш и пиеш, да наблюдаваш реакцията на гърлото си и да прецениш кое ти помага и кое не.

Отговорено

На мен лично много ми помага нещо студено преди пеене,например сладолед...особено ако трябва да пея нещо по-височко,или нещо сууупер ниско! Ама все пак, както каза CorvusCorax, всичко си е индивидуално. Обаче сладоледа действа само ако е изяден не повече от час преди пеене. Относно ядките и газираните напитки, и алкохола!!!, смятам, че са изключително вредни!!!

Иначе предполгам всички знаят,че е най-добре напитките да са на стайна температура,а за храните нищо не мога да кажа-не съм специалист...

Отговорено

Целта от сладоледа е не да подейства директно на гласовите ти възможности, а да кали гърлото ти, да го направи по-издръжливо на всякакъв вид натоварване, в това число и пеенето. В този ред на мисли, дали е изяден час преди пеене или не, няма особено значение. Истината е, че сладолед се препоръчва по малко, но често, при профилактика за хора, често страдащи от тонзилит и други заболявания гърлото. Така лигавицата "заяква" и става по-трудно податлива на инфекции. Това заякване, обаче, трябва да става системно.

Отговорено

Хехе, аз лично за 2-ри път засичам тази тема и мисля че е адски индивидуална зависимоста от всякакви храни и напидки! Аз не съм вокал, само ми се иска да бъда, но доста хора са ми казвали, че цигарите нямат нищо общо но това е само мнение, което прочетох и в предната такава тема. За алкохола също но в малки количества. Там пишеше и че 8 часа след като се събудиш, също нетрябва да се пее!!! Кажете още такива подробности!!!

Отговорено

Е чак пък осем часа след ставане... На мен ми стигат два-три, докато ми се посъбуди гърлото. Ако трябва да се пее от рано, гледам просто да се разпея по-леко и продължително и нямам проблем. Нямам проблем и с цигарите (когато не прекалявам), което обаче не значи, че те не оказват влияние върху лигавицата, а и дихателния капацитет - и все пак влияние преодолимо. Нямам проблем и след газирано, и след студено, и след топло... Май всъщност яденото и питото пречат само на параноиците, които си мерят влажността на въздуха, който дишат през десет минути, пият вода пак само с определена температура, не ядат еди кво си, не пият еди що си... А също и на хората, които и без това не могат да пеят. Абе, колеги, излишно е. Колкото повече се стягаш, лишаваш, внимаваш и чудиш "Това мога ли да ям, онова не ми ли цака гласа..." толкова повече ядове си слагате на глава. Изкуствено и то. А знайно е, че ядният и притеснен певец пее кофти. Лив йор лайф и да не ти дреме. ама пие ти се кола - ми пий, кво толкова. Ядат ти се фъстъчки - ами хапни си де! Жовота е твърде кратък, за да го запълваме с лишения и предпазливост, нали?

Отговорено

CorvusCorax, не си прав, братле. Ако искаш да си професионалист, трябва да знаеш кое как ти действа и да се съобразяваш с това. Не може довечера да имаш концерт, ама понеже ти се пие количка да изльокаш 2литра и после да не можеш и името да си кажеш. На теб ако нищо не ти влияе на гласа - завиждам ти, но има хора, при които не е така. Не давай такива съвети, че някой "зелен" още кандидат-певец, дето тия ограничения му се виждат тъпотии, ще вземе да си прее*е гласчето :)

Отговорено

Идеята беше, че прекаленото вманиячаване вреди. Това го казвам, защото го знам от личен опит. А специално грижата за гласа е идея, която идва след като си "строшиш главата", така че, може би е достатъчно възпитателно за "зелените", към които, смятам, се числя и аз все още:rolleyes: И все пак това е въпрос на личен избор, който е изконно право на всеки пеещ, нали?

Отговорено

By the way и аз си хапвам манов мед, но много радко. Прочетох някъде за чайчето, че не трябва да се слага мед в него, защото от високата температура му "умират" полезните съставки. Това го знам и за това изчаквам да изстине, или ако нямам време сипвам малко студено мляко и така много по-бързо се охлажда.

Отговорено

За меда в чайчето може да си прочела малко по-горе в тази тема в един мой мноооого дълъг поуст, Бени:blink: А иначе за мановия мед - той е най-силният от всички медове (по-силен дори от тютюневия), използва се само с лечебна цел - полезен е при сърдечни смущения, а както разбрех днес - и при бъбречни. Все пак с лекарства не бива да се прекалява, нали?

Отговорено

Както казаха някой по-горе всичко е строго индивидуално,но има някой научно доказани факти-млечните продукти,по месестите и хлебни плодове,месото,особенно пърженото-предизвикват отделянето на гъсти секрети от лигавицата,или така наречените храчки.

Водородната киселина в газираното дразни гърлото и го изсушава.

Цигарите първо изсушават лигавицата,второ предизвикват микроизгаряния заради по-високата температура на дима,и наслагват около 2000 токсични елемента върху гласните ви връзки,голяма част от които карцирогенни.

Червеното вино,тоест танина в него, както и бират,в която има и водородна киселина-карат гласните връзки да набъбнат,като по този начин губите подвижност на движенията-респективно галаса ви става тромав и на по-орнаментирани песни хем ще звучите недобре,хем ще претоварите гласа си.Да не говорим за почти отрязания нисък регистър.

Проблем за един певец са храчките,сухота на гърлото и гласни връзки с някакви отклонения от нормалната им форма...един стар певчески трик на американската школа за всички,имащи проблем с хрипове и храчки-минимум литър и половина вода за концерта и преди него(това важи за всички певци) и около час преди пеене към сока на един лимон добавяте една супена лъжица истински мед и една чаша минерална вода,разбърквате докато всичко се разтвори и пиете на малки глътки-това ще изчисти слузестия налеп,меда няма да позволи на киселинния характер на лимона да изсуши гърлото ви,ще го смекчи и успокои,а водата е да балансира ефекта от двете-пиите много вода.

Когато говорите правете го спокойно,дори малко по-ниско отколкото обикновенно-това много помага за гласа,старайте се да отпускате ларинкса си възможно най-много,като при прозявка докато пеете-това ще ви даде контрол върху плътността на тона и ще избегне напрежението в гласните връзки при по високи тонове.

Отговорено

Beyondvoice, липсваше ни тук:happy: Горното е много вярно и полезно, но аз даже си мисля, че лимоново-медовата напитка е полезна не само преди концерт. Но за говоренето искам да споделя какво прочетох преди време (писания на лекари от Великобритания, мисля) - безвредният и правилен начин на говорене е не да говориш силно, тихо, високо или ниско. Важно е да го правиш мелодично, тоест, говорейки да търсиш възможно най-богатата интонация, на която си способен, минавайки през най-ниското до най-високото от диапазона на гласа си. Освен това трябва да следиш за правилно дишане, все едно пееш.