capri Публикувано Ноември 19, 2010 Share Публикувано Ноември 19, 2010 Здравейте, интересуват ме две неща, едното е с какво може да бъде измерен само шума в даден сигнал до какви стойности стига и второто нещо е как да разбера точно колко шум вкарава саунд картата ми в сигнала? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
presly Отговорено Ноември 19, 2010 Share Отговорено Ноември 19, 2010 (Редактирано) "Вътре" в сигнала не знам, как може да измериш шум. При липса на входен сигнал, напр. микрофона е включен на работно ниво, но никой не пее, говори и т.н. - записваш и гледаш нивата. SNR (Signa-to-Noise Ratio) или съотношението сигнал-шум си го има в спецификациите на самия аудио интерфейс. Редактирано Ноември 19, 2010 от presly Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Ноември 19, 2010 Share Отговорено Ноември 19, 2010 С каквото мериш нивото на сигнала с такова мериш и нивото на шума. Друг е въпросът как ще интерпретираш измерените резултати. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Ноември 19, 2010 Share Отговорено Ноември 19, 2010 Посоченото в горните два поста е вярно, но непълно. Съществуват компоненти в сигнала, които са динамично зависими и при статично положение (липса на сигнал примерно) не съществуват. Въпросът за измерването е, как да кажа, много разтеглив. Това "С каквото мериш нивото на сигнала с такова мериш и нивото на шума" е частен случай с много условности. Какво се мери? Ефективна стойност? Върхова стойност? Кратки случайни избухвания? Колко кратки импулси могат да се забележат? С каква грешка ще се определи шумовия сигнал? И много още. Най-напред трябва да се дефинира какво се разбира под шум, имайки предвид, че музиката също е шум по определение. Има начини да се анализира спектралния състав на сигнала и да се определят различните компоненти със сложна апаратура и тежки математични методи. Това обаче е нещо, което нито може да се позволи финансово, нито пък има смисъл, съобразявайки се с "ценността" на предполагаемия музикален продукт. Въпросът е прекалено сложен за да се елементаризира, затова по-полезно ще бъде да се обясни каква е същността на въпроса и неговата скрита цел.. Пак ще се върна на вида шум - защото често неправилно се определя като шум съвсем друго. Например брум, съскане, пищене, "дишане" (амлитудна кодулация на някакъв компонент от сигнала), дали има повторяемост - т.е. дефинируемост в математически смисъл, защото има случаен (недетерминиран), повторяем (детерминиран) и псевдо-случаен, с автокорелационна функция близо до или равна на 1. Няма да отегчавам повече, идеята ми беше да хвърля малко светлина, или да забуля още повече въпроса за шума. Предлагам да се даде по-обширно и точно определение на въпроса, за да се стеснят възможните отговори. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Ноември 19, 2010 Share Отговорено Ноември 19, 2010 Предполагам, че колегата чува някакъв фонов шум, който после се усилва заедно с полезния сигнал. Дали е бял, розов или друг "цвят" е без значение засега. С един осцилоскоп, мисля, ще може да се хване характера на шума и поне да се сравни с шума от друга карта. За по-детайлни търсения трябват и повече знания. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
capri Отговорено Ноември 19, 2010 Автор Share Отговорено Ноември 19, 2010 Става въпрос за сигнал, който има фонов шум, така си зададох въпроса, защото като изискване към записа, който правя има допустимо ниво на шум -5дб. Затова попитах как мога да го измеря, за да видя колко е нивото на шум в моя сигнал. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Ноември 19, 2010 Share Отговорено Ноември 19, 2010 (Редактирано) Би ли обяснил, какво разбираш под ниво на шум -5dB? Защото честно казано е лишено смисъл? P.S. L.K. Твърдо не може да се определи "характера" на шума с осзилоскоп. Той може да хване само Time domain, докато характера на сигнал, било то и шум е комплексен, и включва още доста неща, едно от които е поведението във честотната област... Редактирано Ноември 19, 2010 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Свилен Бас Отговорено Ноември 19, 2010 Share Отговорено Ноември 19, 2010 (Редактирано) ^^Цитирай точно какво си прочел, понеже "допустимо ниво на шум -5дб" малко ме стресира?! редакция: Изпреварен съм Редактирано Ноември 19, 2010 от Свилен Бас Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
capri Отговорено Ноември 19, 2010 Автор Share Отговорено Ноември 19, 2010 Да и аз не бях чувал такова нещо и затова реших да попитам. Цитирам изискванията към сигнала: - WAV - 44KHz - 16bit - noise level up to -5db А самият сигнал представлява запис на глас за GPS, елементарно нещо като изключим последното тъпо тире ... което грам не вдявам за какво иде реч Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Ноември 20, 2010 Share Отговорено Ноември 20, 2010 Когато става въпрос за комуникации, на първо място е проблемът с разбираемостта на съобщението. Понеже целта на GPS съобщението е да се отличи спрямо околния шум, нивото му трябва да е 5-6 dB по-високо от целокупния шум - околен, от запис, от смущения, от комуникационния канал и т.н. Предполагам, че с тези съображения са посочени -5dB (спрямо нивото на полезния сигнал). Всеки запис, който не е нескопосан, може да отговори на тези изисквания. Друг е въпросът, ако предположението ми се базира на неправилно подадена информация. Ако се подаде по-подробно задание, може да се коментира повече. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts