Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Начи... имам следния проблем. Един приятел иска да му помогна да си изнесе гласа напред, така че да е звучен, да не глъхне, да се чува добре това, което говори. Става въпрос за актьор, не за певец. Сега гласа му е като глътнат.

Предполагам, че първо трябва да подпре диафрагмата, ама после? Как да му помогна? Някакви упражнения да споделите... Много ще съм ви благодарен.

Отговорено

Така... Първо- да се опитва цялата сила, с която говори (или респективно пее ) да идва от коремните мускули и диафрагмата, т.е. да полва силата на въздуха! Второ- при изкарването му (въздуха де) да се старае устата да му е отваорена в зависимост от гласните, които изговаря и то по начин, по който би следвало, а не както му е удобно! Има много упражнения за дишане. Ще видя какво мога да намеря!

Отговорено

Ето тук има много полезни неща: >ТУК<

Ако ми попадне нещо друго ще напиша. Принципно всичките упражнения са с една и съща цел- контрол над въздуха, а от него и сила, динамика и др. А замисълът им пак е един и същ- дълбоко поемане на въздух и издишване на интервали, без участие на гърдите! Може съвсем спокойно да се импровизира в упражненията стига да се правят правилно! Успех!

Отговорено

Много благодаря :ph34r:

Ако се видим в петък имаш бира от мен :ph34r:

Ако някой друг има мнение, нека го сподели. :unsure:

Отговорено

Ами и аз да кажа нещо от опита си :)

Не знам дали сте забелязали, но повечето оперни певци

имат невероятно изнесен говорен глас.

И така. След като заработи диафрагмата идва следващото нещо,

което е много важно за изнасянето на гласа. Мисълта за извеждането на звука

до резонаторните места. При пеене се включват и гърдите, но при говора те не

са необходими, така че лицето остава опорната точка. Изпълнителят трябва

да има усещането, че гласът се удря в зъбките

(най-точно във венеца под нослето), скулите, челото. В интерес на

истината процесът е дълъг. Kакто за всяко нещо и за това е необходимо време.

Но ако се работи в правилната посока, идва моментът, в който човек започва

да говори на маска (както се казва в нашите среди).

И вече гласът е изнесен :D

Това е от мен. Дано да съм била полезна ;)

И успех в овладяването на звука :D

Хайде,

много здраве ;)

Chubbchubb

Отговорено

Даам, @Chubbchubb, благодаря за допълването! Това, което тя казва е от чисто техническата част и е за това как трябва да се извърши самия процес на дишане! Успех! :)

Отговорено

@Chubbchubb

Благодаря за инфото. Ще те помоля, обаче, ако това не те затруднява, да ми кажеш и някакви упражнения за това как да си усети човека гласа в лицевите резонатори. Може би някакви подходящи срички с които да се упражнява или нещо такова. Знам ли и аз какво. :cheers:

Отговорено

Вокална фонология на Иван Максимов е книгата с която мойе да си помогне сам в някаква степен. Ина4е то4на формула няма - пеенето е наи-трудния инструмент.

Белканто му е маиката!!!

Отговорено
Мислех, че актьорите учат как да си изнесат гласа? ;)

Белканто му е маиката!!!

:P:P:P Много добре казано!

Така е, но се оказва, че времето с което разполагаме за някои не е достатъчно и са нужни и странични занимания.

Отговорено

Срамно е да призная, ама и в другите изкуства е така... Танцьорите повече пием кафета и пушим цигари, отколкото танцуваме... :P

А сега по темата. Хрумна ми нещо. То всъщност не е моя хрумка, ами пособ, ползван от някои от най-добрите актьори. Идеята е въпросния човек да посети няколко урока при вокален педагог, за да се научи как да изнася гласа си при пеене. Оттам естествено ще му дойде и правилната техника за изнасяне на гласа и при говор.