a_panov Публикувано Октомври 5, 2010 Share Публикувано Октомври 5, 2010 Здравейте Имам работещо радио VEF-RADIO-65 - http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/rx_vef_radio_65.html Ето тука му е принципната схема: http://www.kn34pc.com/sch/sch_rx/rx_vef_ra...adio_r5_66.djvu Въпроса ми е на 7 крак на лампа обозначена като Л1 6Н2П през какъв кондензатор, колко нано/микрофарада да е и колко килоомов потенциометър да подам сигнал? Предварително благодаря за отговорите! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ninja Отговорено Октомври 5, 2010 Share Отговорено Октомври 5, 2010 22 нанофарада . Трябва да му направиш и китарен предусилвател-там е само тон коректор с крайно стъпало... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bir4o Отговорено Октомври 5, 2010 Share Отговорено Октомври 5, 2010 На този потенциометър/ който си е на схемата/ какво не му харесваш? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
a_panov Отговорено Октомври 5, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 5, 2010 На този потенциометър/ който си е на схемата/ какво не му харесваш?Някакво странно вързване с тонкорекции... Не ми харесва! 22 нанофарада и след него колко килоома потенциометър да сложа? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ninja Отговорено Октомври 5, 2010 Share Отговорено Октомври 5, 2010 На този потенциометър/ който си е на схемата/ какво не му харесваш? Някакво странно вързване с тонкорекции... Не ми харесва! 22 нанофарада и след него колко килоома потенциометър да сложа? Ми то си пише там -470 килоома . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
a_panov Отговорено Октомври 7, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 7, 2010 В захранването на крайния усилванел има три електролита - 40, 40, 10 микрофарада. Въпроса ми е дали може да се сложат по-големи капацитети или трябва да са със същата стойност? Филтъра е 40 микро, 470 ома, 40 микро, 22 килоома, 10 микро. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Октомври 7, 2010 Share Отговорено Октомври 7, 2010 Може и малко по-големи да сложиш. Напреженията са високи - съобразявай какви кондензатори слагаш. На решетката на 6Е1П можеш да закачиш една жичка и да я подпъхнеш в изходния трансформатор. Ще се получи индикатор за нивото с капацитивна връзка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
a_panov Отговорено Октомври 7, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 7, 2010 Може и малко по-големи да сложиш. Напреженията са високи - съобразявай какви кондензатори слагаш. На решетката на 6Е1П можеш да закачиш една жичка и да я подпъхнеш в изходния трансформатор. Ще се получи индикатор за нивото с капацитивна връзка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
a_panov Отговорено Октомври 9, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 9, 2010 Селеновия изправител ако го заменя с силициеви диоди, ще окаже ли голямо влияние? Положително и отрицателно? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Октомври 9, 2010 Share Отговорено Октомври 9, 2010 Ще се повиши анодното напрежение. Можеш да го премериш преди и след замяната. Ще се промени режимът на крайната лампа. Не вярвам точно в лампов радиоприемник това да има лоши последствия, особено ако ще го ползваш за китара. Все пак гледай да не избягаш с повече от 10% от онези 275 волта в т.5 на захранването или т.13 на НЧУ платката. Може на трафа да не му е гот. Ако се заиграеш с преднапреженията на крайната (bias) лампа ще постигнеш различно по тип звучене. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
a_panov Отговорено Октомври 13, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 13, 2010 (Редактирано) Следващия един въпрос! Смених селеновия изправител със силициев. Напрежението в "първата" контролна точка се дигна от 275V на 310V. Пет-шест пъти го включвах усилвателя за да му нагодя напрежението отново на 275 чрез промяна на R1 - 470 ома. За тези 10-12-15-20 минути може ли да съм стопил лампите? В момента дава брум като "развързан" вход а полезния сигнал е 2%-5% едвам се чува във целия фон на шумове-брумове? Предвалително благодаря! Послеслов: нямам резервни лампи за да пробвам! Аз съм китарист а не инжинер! Редактирано Октомври 13, 2010 от a_panov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bir4o Отговорено Октомври 14, 2010 Share Отговорено Октомври 14, 2010 Послеслов: нямам резервни лампи за да пробвам! Аз съм китарист а не инжинер! Според мен си стигнал до носене на майстор . Ако не ти се дават пари, го мятай в мазето и забрави за него ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Октомври 14, 2010 Share Отговорено Октомври 14, 2010 За да го докараш до работещ вид ще ти трябват повече чаркове за проба и замяна, повече измерителни уреди, повече знания. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
a_panov Отговорено Октомври 14, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 14, 2010 Шшшшш... 2 висши образования, 5 езика... Вие за кон с капаци ли ме взимате? Даже съм се целувал с 220V. Единствено лампите може да са се разтопили, захранването си е добре, мерено е! А в усилвателя е само резистори и кондензатори който едвали ще пукнат за 2-3 минути, като преди това е имало яко чегъртане по часове. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Октомври 14, 2010 Share Отговорено Октомври 14, 2010 Последното прозвуча като "Къде съм АЗ, къде сте Вий!" - на един известен китарист... Малко обидно, не мислиш ли... Така хората ще спрат да ти обръщат внимание, все пак не са длъжни да дават съвети при такова отношение. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts