Jump to content
Българският форум за музиканти

Стойка за многострунен бас


Свилен Бас

Recommended Posts

Скоро няма да имам възможност да отделя половин ден, че да видя какво се предлага на пазара, а по картинки не ми става много ясно какво се случва и питам запознатите/подозиращите.

 

Трябва ми стойка за 7-струнния бас, искам да има рамо, което се вдига по възцможност - т.е. и се прибира (а не малка, която "хваща" баса само отдолу и има възможност да се наклони и падне.

Китарата е доста тежка, не ми работи кантара, обаче.

 

Грифът при излизането си от тялото е широк 10см, а при главата е 6 см. Почти плосък е, дебелината е около 22-23мм (нямам точният инструмент в момента).

Искам като се постави, басът да "ляга" удобно в определеното за това място на стойката и ако може дори средата на грифа да се допира до нея.

 

Ето пример за стойка, каквато търся, но за по-малко струни:

 

MusiciansGearDeluxeAFrameElectricGuitarandBassStandBlack.jpg

 

Разбира се, хубаво е отдолу да има стабилна основа, а иначе не държа стойката да е точно такава - може да има и щипка, но е хубаво да има нещо пред струните - пак повтарям, китарата е тежка и огромна.

 

Ако се замислите, темата е доста сериозна :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Нали написах, че нямам време - музикалните магазини са ми известни, а и до Капъша ми трябва час (при голям късмет - иначе, повече) за да стигна.

 

Стойката е много специфична и ако никой нищо не сподели/не знае, ще се разхождам (но чак края на) другата седмица, а освен това, ще трябва да обяснявам написаното тук поне по веднъж във всеки магазин, докато разберат, че не ми трябва друго (в някои ще е достатъчно и веднъж, разбира се, но пак си е приказване и време, и пътуване, а в други така и няма да ми повярвят/разберат че искам точно това).

 

Ако се замислиш, говорим за стойка, която може да понесе такъв гриф (80-те мм са по средата на 60 и 100 :) ):

 

razmeri.jpg

 

Разбира се, грифът не е дъга, но картинките са по-лесни за тези, които не четат (а аз пак писах "много", но поне си имам неправилна картинка :thumbs_up: )

На дъгата да се гледа като на трапец със заоблени страни :(

 

 

Знаеш, че има при Капъша такава или допускаш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да ти продам една моя, на която седи един друг 7 струнник, ама е проел и е 60лв, ако си мераклия, знаеш къде съм, а утре ако дойдеш на басшоуто, може и да си тръгнеш с нея :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Имайкип редвид утрешния си ден, вероятността да присъствам днес е много малко вероятна, но пък може и да станат чудеса за няколко часа :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Аз от там тръгнах, но се оказа, че е прекалено тясна за грифа (тази, която пробвах), а в сайта няма информацията, която ми трябва.

 

Проел също не дават информация - в най-добрия случай казват, че става за всичко, но има разлика между акустична китара, половинка и 7-струнен бас...

 

Просто не ми се вярва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за стойките на Херкулес. Измислени са и са направени много по добре спрямо стойките на другите производители. Цените понякога са по-добри от цените на другите.

 

Според мен ще трябва да се откъснеш от интернет за час-два, за да си купиш стойка :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих ти препоръчал нещо от сорта,защото няма ограничител отгоре.

http://www.herculesstands.com/guitars/GS402B.html

Ползваме такива в репетиционнта и си ги носим за лайв. Малки и стабилни,пак са на Херкулес, има ги в Дружба и като се сгънат заемат място за 4 кутии цигари (образно). Успех с намирането на хужното.

Поздрави, Джокич.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези на Hercules са читави, да. Аз обаче, като цяло не харесвам стойките без ограничител за грифа - а конкретно при тези на Hercules, на които има монтиран такъв, 6-струнен Ibanez BTB влиза плътно. Та, за повече струни, едва ли...

 

Иначе аз съм си харесал това и скоро мисля да си напазарувам една:

 

http://www.thomann.de/de/rockstand_rs20850...renstaender.htm

 

Цъкайте на снимката, за повече картинки.

 

Става въпрос за у дома, де, нищо, че е пътно/сценична, явно. В момента имам такава:

 

http://www.herculesstands.com/guitars/GS432B.html

 

Обаче взима много място, а и басовете станаха повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както вече писах - не влиза в херкулеса, който пробвах, а стойка, която няма допълнителна "дръжка" за грифа не искам - басът не е със симетрична задница и е доста по-тежък от стандартните.

 

Нито в сайта на Херкулес, нито при Проел, нито някъде другаде откривам информация за размерите на скобата - накратко, "най-доброто", което откривам е или "стойка за всикчо", или стойка за "китара и бас", а тук просто става дума за един друг вид бас.

Тези, на които им се разширява скобата за грифа едва го хващат и положението при тях е "на ръба".

 

Отдавна вече нямам нужда от стойка за два баса. (Бях хвърли око навремето на едни флайкейсове, които събират по два или три баса и които се отварят само наполовина - т.е. седят вертикално и при нужда играт ролята на стойка.).

В момента съм с един без глава и тяло, който си седи както и да го оставиш (има две крачета за колан, вместо едно и никога не пада) и въпросния, за който търся стойка.

 

Nikifena, както вече писах, чак другата седмица ще имам възможност да се "откъсна от нета" :) (а два часа ми е само напускането на квартала...)

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята е Бостън,от Капъша за 20-25 лв,алуминиева,регулираща се височина,скобата е широка 9см,след 3 см започва да се стеснява за дъгата на грифа,ЛП-то е поне 4,300кг и го държи безпроблемно поне година.Сега не зн какви има,но можеш да му се се обадиш -9801047

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех,тази стойка.

Сега гледам,че ми се подмята из нас една "Fender" която въобще не ползвам.Прилича на тази от снимката,която си пуснал,но има рамо с пружина,което пада пред фингърборда.Мисля,че ще стане защото там където "стъпва" грифа разтоянието е 80-85мм.Обади се Ако те интересува!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.