Jump to content
Българският форум за музиканти

Пиезо и бас, не много по "стандарта"


Recommended Posts

Басът ми звучи много прекрасно акустично и реших да му монтирам едно пиезо. (А и започнах да слушам напоследък малко по-често концерти за акустични китари...)

За да няма рязане и бормашини, избрах да го скрия в отвора за електрониката (пробвах го върху "горната"-лицева страна на тялото на баса и работи, като дава доста силен сигнал).

 

Това, което ме притеснява е, че не съм сигурен точно как се разпространяват трептенията в баса, а аз съм решил да е перпендикулярно на струните:

 

Преди:

 

020719159.jpg

 

След:

 

020719160.jpg

 

 

Най-лесно би било да разбера дали е правилно чрез опит, но в момента нямам условя за достатъчно адекватен такъв :thumbs_up:

 

Тъй, някакви разсъждения, хрумки, идеи, мнения, препоръки (отзивите :) от мен, но по-късно ) .

Имам известни подозрения, но реших първо да попитам - нали така се прави вече, опитвам се да съм модерен и аз (не, че пак няма да стигна до дебелите книги :D )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така почти нищо няма да хване от това което ти искаш. С две думи: махни го от там.

Най-доброто и правилно място за пиезо е между струнника и тялото. За справка виж къде седят пиезо елементите на всички струнни инструменти.

Ето един линк "как да си направим пиезо"

http://www.fittell.id.au/piezo/

 

Задължително ти трябва електроника към пиезото. Най-добре е тя да е в китарата, възможно най-близко до пиезото: тоест с най-къс кабел от пиезото до електрониката. Освен това пиезото трябва да дава добър механичен контакт със струнника и тялото.

 

Това е като цяло. Просто и елементарно :) Само дето някой трябва да го направи хехе :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ники е напълно прав в съветите си - точно такава е практиката при всички производители, но през годините съм чувал поне няколко баса при които експериментално сложено пиезо (без електроника) в добавка към магнитни адаптери е давало покъртителен тон в комбинация.

 

От мои експерименти (пробвал съм с какво ли не, включително и с грамофонни дози) освен вида, мястото и размера на пиезо елемента определяща за звука е и степента на натиск към тялото.

Пробвай, ако не ти хареса винаги можеш да го махнеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко май съм забравил да кажа за някои неща разни работи...

 

Известно ми е как и къде се слагат пиезотата, но в случая съм със 7 струни, всяка от които е с отделен струнник и нямам нито времето, нито възможностите да се занимавам в момента, че да стане както трябва.

(Бъдещият ми къстъм бас ще е с магаре, подобно на чело/контрабас и голяма дъга на грифа, та там ще е озвучен така...).

 

Въпросното пиезо е за китара и се лепи. Имаше дървена черупка и дори през нея, дори без почти никакъв натиск (само една ""лепка отдолу) озвучаваше китарата. Даже и контрабас съм о(т)звучавал с него -

Тук минавам само през един еквауайзер, понеже усилвателят имаше едни особености...

 

Та, когато му махнах черупката и го допрях до дървото на баса (на произволно място) изкара сигнал, съизмерим по ниво с електрическия.

Теоретично, трябва предусилвател, но съм виждал успешни случаи и без.

 

Въпросът ми беше дали ще се ощети звука ако го сложа перпендикулярно на тялото.

Ще има контрол за натиск.

(С грамофонна доза и аз съм пробвал, но тогава не знаех защо не се получи :cheers2: )

 

В крайна сметка, ако не стане нищо, ще го използвам като проверка за дървояди, но се съмнявам, че ще има, понеже тия дървета са непознати на нашите :D

 

Друг вариант е да монтирам ей това - http://www.gollihurmusic.com/product/1424-...BILLY_PLUS.html и да махна напълно активната електроника на баса, но тук "драмата" е, че не ми хрумва начин как да използвам възможностите му на 100% ?

 

Най-вероятно неделя или другата седмица ще намеря време да си поиграя и ще споделя резултати, а до тогава ако имате още свежи хрумки и др., моля!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиезото ще иска възможно най-равна повърхност. Защо не пробваш да го сложиш точно под изходния жак. На основата на която са монтирани потенциометрите. На снимките се вижда, че там има малко местенце. Освен това една проста електроника, дори и с тример за ниво сложена в баса няма да развали така или иначе съществуващия хаос от кабели :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Това място е резервирано за едно други "копчета" :) но все пак пробвах и се оказа, че няма почти никакъв сигнал там. Същият резултат се получава и в перпендикулярната равнина (която съм снимал), когато пиезото не е точно на сниманото място (това съвсем случайно съм го "уцелил") - може би, защото по този начин пиезото се намира почти до мястото на бриджа и вибрациите са по-силни, но разликата в нивата е огромна.

Явно това е решението.

 

Електроники и глезотийки на първо време няма да слагам за да свикна малко с пиезото и да преценя дали си струва и има ли нужда и т.н., а самото пиезо ще монтирам скоро и ще споделя неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно. А како го прицврсти пиезото, ако не е тајна? Бидејќи, и јас размислувам за нешто такво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Майна, помисли малко:

Ако ми е квадратен к..а мога ли да си го вкарам в овалния ауспух?

Отговор: Не - защото ми е къс.

 

Да ми разправиш после как се роди тази творческа концепция за перпендикулярЪт. Сиреч някъде видя ли адаптер напречно. Прочее след като не си, помисли ли защо не си? Както казваше другаря Бабачев "всичко е физика"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...taka li e? - ... , Ще ти предложа един оппростен механи(сти)чен модел на явлението.

 

Представи си, че тялото на китарата ти е локва с вода (басейн за по-изисканите). Магарето е топнато горе-долу в средата. Неговите вибрации пораждат въпни около него. Сети се сега къде къде амплитудата ще е най-голяма и вълната най-чиста от дифракции и смущения?

 

За мен максимално удачното място на пиезодатчика е на пътя на вълните от магарето към корпуса. Как ще го реализираш е друг въпрос, но за човек с твоя опит и фантазия няма да е трудно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:huh:

 

Майна, помисли малко:

Ако ми е квадратен к..а мога ли да си го вкарам в овалния ауспух?

Отговор: Не - защото ми е къс.

^

Опитите в Турция все още продължават... Въпреки многобройните проби, все още не са забременили мъж :thumbup:

 

Всичко трябва да се пробва. Понякога налудничевото мислене ражда големи неща. Друг път остава само удоволствието от мисленето....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

между другото, какво пиезо си ползвал? че на мен винаги ми се налага да къртя от ония черните зумерчета, във варна друго не съм намирал... (макар че в сайта на млад конструктор има само пластина за 60 ст., ама магазина така и не го намерих)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.