Mephistopheles Публикувано Февруари 23, 2006 Публикувано Февруари 23, 2006 Преди време един приятел ме попита може ли и ако може, има ли смисъл да се слага заключване на китара с fixed bridge без никакво такова. И на мен ми стана интересно. Може би ще спомага да не се разстройва китарата... дали :think: Цитирай
solo5 Отговорено Февруари 23, 2006 Отговорено Февруари 23, 2006 ако нямаш тремоло не ти трябва изобщо Цитирай
Hantov Отговорено Февруари 23, 2006 Отговорено Февруари 23, 2006 Моята е без тремоло, но пак си се разстройва от свирене и едно заключване би ми било от полза, но уви , според мен има смисъл Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Февруари 23, 2006 Отговорено Февруари 23, 2006 Заключващи ключове е това което ви трябва kато тези например Sperzel и един добър NUT,за да не се заклещват струните в него при оптягане и отпускане. Владо Цитирай
npace Отговорено Февруари 23, 2006 Отговорено Февруари 23, 2006 просто ти трябват по-стегнати ключове, Hantov Цитирай
Icarus Отговорено Февруари 23, 2006 Отговорено Февруари 23, 2006 Хм в този ред на мисли.. Примерно имаме китара с обикновено тремоло, не флойд. При ползване на тремолото се разстройва леко. Ако се сложат заключващи ключове решаваме ли си проблемите? Чисто теоритично Цитирай
Vlado_Abroad Отговорено Февруари 23, 2006 Отговорено Февруари 23, 2006 Икаре, в твойто уравнение има много неизвестни,така да се каже.Зависи от тремолото(пружините включително) също така и nut-а и чак тогава заключващите ключове. Владо Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 23, 2006 Отговорено Февруари 23, 2006 Ако навиеш струните по 20 пъти около ключовете и заключващи такива не вършат работа. Принципът е прост - като се използва тремолото(или извивки с пръст), струната се навива/развива около ключовете. Ако прекарате струната примерно 2 пъти през дупчцата в ключето, и тя направи не повече от 2 оборота около ключа - без заключване или заключващи ключове е възможно да постигнете идеална издържливост на ръчкане без разстройване, особено ако ключетата са качествени и държат стегнато. Изобщо това със заключването са мании. Не е излишно, но може и без него. Просто прябва да режете струните така, че те да не правят повече от 2-3 оборота около ключа(като минат и 2-3 пъти през дупчицата на ключето за да не се извадят). Цитирай
Mecho Отговорено Февруари 23, 2006 Отговорено Февруари 23, 2006 Аз съм с флойд и когато не си заключвам струните е по-добре... по-дълго издържа преди да се разстрои :think: Цитирай
Icarus Отговорено Февруари 23, 2006 Отговорено Февруари 23, 2006 Принципът е прост - като се използва тремолото(или извивки с пръст), струната се навива/развива около ключовете. Звучи абсолютно просто и логично ама кой да седне да мисли да се сети.. :wall: Мерси за просветлението Преди време свирих с едно момче и той имаше някаква евтина стратокастър имитация, и по интересното беше че имаше заключване на горния мост, като при флойдовете. Та затова се сетих де Иначе струните си ги навивам около ключовете по 2-3 обората, но просто от мързел да въртя.. Цитирай
Wheels_of_Fire Отговорено Февруари 24, 2006 Отговорено Февруари 24, 2006 И пак нещо не схванах аз. :wall: Какво значение има дали струните правят 2-3 оборота около ключетата или малко повече? Цитирай
NitroBGA Отговорено Февруари 24, 2006 Отговорено Февруари 24, 2006 Поясни, Евтиме. Аз наистина се стремя за красота да ги навивам близко до фабричното и става като макара. Защо само два три оборота. Когато използваш тремолото за отпускане на струните къде се навиват ? При обтягане може би си прав, но то е съвсем малко и не виждам защо зависи от броя навивки. Дай го по-широко, че да видим за какво става въпрос, ок ? Цитирай
Child^in^Time Отговорено Февруари 24, 2006 Отговорено Февруари 24, 2006 Това за повечето навиване не е ли, че като има повече намотки ( незнам как точно да ги кажа) и има по-голяма вероятност да не са добре опънати, да се донаместват и така да се разхлабват... поне аз така го разбирам ... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 24, 2006 Отговорено Февруари 24, 2006 Струните си имат някаква твърдост и еластичност. Като отпусне човек тремолото, например, струните се отпускат, и тази им чает, навита около ключовете също се развива малко. Когато пуснете ръчката на тремолото, сапрежението се връща на нормално, струните се обтягат отново, НО понеже в образувалата се "макара" около ключето е настъпило малко разместване на навивките, а и между струните и ключа има някакво триене, струните не се връщат в първоначалното си състояние, а са малко по - отпуснати/натегнати. По - малко навивки се правят заради физичните закони за макарата - колкото по - далече е дадена навивка от мястото, където се опъва струната, толкова по - малка е силата, с която опъна действа върху тази част на струната. Тоест ако някоя от първите намотки се развие, и има още 12 оборота, примерно до напускането на струната от ключа, толкова по голяма е вероятността когато струната бъде обратно опъната, силата на опън, действаща върху тази навивка да се окаже твърде малка в сравнение със силата на триене с ключа или със силата на еластичност на самата струна, и в резултат по - първите навивки няма да се навият като в първоначалното си положение, и тона на струната ще бъде по - нисък. Особено при дебелите струни, където имаме и оплетка, е възможно една навивка на струната да се трие в друга. Цитирай
Wheels_of_Fire Отговорено Февруари 24, 2006 Отговорено Февруари 24, 2006 Аааааа каква била работата....ей че преди 2 дена си смених струните . Нищо за другия път ще знам. Мерси Цитирай
Recommended Posts