Jump to content
Българският форум за музиканти

Люлеене на тона


L.K.

Recommended Posts

Дочувам неустойчивост на височината на тона на по-дебелите струни - 4, 5 и 6-та струна на електрическата ми китарка. Честотата се променя през секунда-две. Чува се и на изключена китара, особено на празни струни. Дори тунера се шашка. През процесора с октавните ефекти направо става мазало. Впечатлението ми е, че две вълни с еднаква честота и променящи се фази се сумират.

 

Тъй като не намирам засега проблем в струните преди да ги сменя искам да попитам тук на какво може да се дължи това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

При мен е на първа, направо на дистър не се търпи, като някакво ненормално бързо тремоло е. Утре ги сменям, писна ми. Не си купувайте струни на Фендер. Просто не се живее с тях. Лично мнение, но просто такова чудо при други струни не съм виждал, а съм карал с едни година.

Редактирано от Yo The Real
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си с флойд роуз провери силата на опън на струните дали е равна на силата на опън на тремолото, ако има дори малка разлика се получава това люлеене на тона.

Друго нещо което може да го причинява е нещо по самата струна, хвани струната и я дърпай надолу-нагоре по грифа и малко на страни за да се отпусне, помага много особенно при нови струни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снощи в късна доба смених проблемните струни. Не съм включвал китарата за да се насладя на новия звук поради късни ячас, но довечера ще го направя. Показанията на тунера са по-стабилни на пръв поглед.

 

Не съм с фолойд, за моя радост. Струните ги разтягам при всяко сменяне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как се обяснява това явление?

 

Когато удариш струната(и то - силно), тя в първия момент се засилва да трепти с по-голяма честота. След малко се "стабилизира", а при Утихването вече - и честотата й на трептене спада.

Затова основното правило е "настройвайте китарата така, както ще свирите на нея". Т.е. - дърпайте струните със същата сила, която ползвате при нормално свирене.

 

Китарата е ужасно фалшив инструмент :music336:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарката се оправи.

 

Нова питанка, провокирана от включването на Valserp:

Някои китаристи настройват китарите си 12-15 цента надолу и казват "аз свиря по-ниско". Какъв е смисълът от това, след като свирят и тихо, и силно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, че някои китараисти го правят, защото при повече от една китара, когато се свири едно и също се получава един вид натурален "chorus" ефект. 15 цента може би е прекалено много, но по принцип chorus ефекта е точно близко колебание около желания тон. :hysterical: Затова и многоканалната мизика е по-приятна за слушане, както и ритъм частите в дадени песни се записват задължително на две и повече отделни изсвирвания от един или повече хора и т.н. - защото всяко изсвирване е различно с малките си колебания, което прави звука по-пълен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Има и едно такова явление (или поне мнение на моя милост и повечето други китаристи, с кото съм говорил), че, каквато и да е причината за това, когато една китара не е точно настроена, това дразни по-малко, ако отклонението е в посока надолу. Същата закономерност някои хора вземат предвид при интониране на 12-та позиция. Може-би не 15 цента, но ...

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колега, въпреки че си си оправил китарата, бих те посъветвал да обърнеш малко внимание на нът-а

при мен този проблем се появяваше месеци докато не смених нът-а. оказа се, че седлата да се изпилили и разширили, което помагаше на струните да вибрират в канала. когато сменях струните като че ли се оправяше за седмица, но после пак се появяваше този ефект. дано да бъркам, но ако след някакво време отново се почви този проблем премисли идеята за един графитен нът. при мен китарата заспа след тази манипулация.

успех :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.