ciriljhonson Публикувано Юли 23, 2010 Share Публикувано Юли 23, 2010 Здравейте, Със следващите редове ще се опитам да ви заинтригувам, а самият аз да попълня някои съществени празнини, относно познанията ми по въпросната система Varitone. Става въпрос за филтър, който използва различни кондензатори за постигане на намаляване на честотите в определени точки в рамките на цялостната честотна лента и по този начин се постигат бленди от по-високи до по-ниски честоти, както и обратно. Хубавото тук е, че можеш да вържеш адаптерите си с различни по капацитет кондензатори, и по този начин да имаш богат набор от бленди, само с едно превключване. Схемата която изрових от нета: Както, снимка и Тук идва и въпросът. Може ли на наша почва, с подходящи елементи и средства да се направи подобна система. И понеже техническата ми грамотност се простира до там, че мога да разбера само основното, ще се радвам на хора технически по-грамотни да споделят, както и обяснят(до колкото е възможно) принцип на действие, устройство. Например, виждам някакви трансформаторчета на платката, интересно ми е да разбера. Предварително благодаря на отзовалите се и моля да бъда извинен, за допуснати неточности, както казах за мен това е материя, малко "Мътна Индия". Поздрави Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Юли 23, 2010 Share Отговорено Юли 23, 2010 Аз ли нещо не вдявам или тва е еквалайзер? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 23, 2010 Share Отговорено Юли 23, 2010 Системата Варитон не е измислена първоначално за китара, но Б.Б. Кинг я популяризира в своята китара Лусил. По принцип намотката на адаптера със своята индуктивност и собствен капацитет + допълнителните импеданси по китарата и кабела образуват трептящ кръг с резонансна честота 3-5 килохерца според зависи. С помощта на допълнителни кондензатори и индуктивности (онова, дето прилича на трансформатор), но без резистори, е възможно да се измения тази честота и да се повдигат разлчини честотни области. Нещо като уа-уа педал, но в по-застопорен вариант. Неудобното в показаната схема е ползването на многопозиционен галетен превключвател. Вероятно е скъп и трудно се намира. Има едни многомегаомести резистори - те са за разреждане на кондензаторите, че да не пукат при превключване. Имам идеи за съвременна реализация с по-различна елементна база, но засега са само идеи. Ако реализирам нещо ще се похваля. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юли 23, 2010 Share Отговорено Юли 23, 2010 (Редактирано) ...Може ли на наша почва, с подходящи елементи и средства да се направи подобна система. Естествено. ... Например, виждам някакви трансформаторчета на платката, интересно ми е да разбера. Не са трансформаторчета, а индуктивности, както е посочено на схемата. ... Редактирано Юли 23, 2010 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юли 23, 2010 Share Отговорено Юли 23, 2010 Цитат от http://www.gibson.com/reference/infoguides/5.html The Varitone Control (certain models) This control works through a reduction of the fundamental harmonic frequencies. The higher the setting, the greater the loss of "low" frequencies. Positions 3 and 4 produce a sound similar to a single-coil pickup. The exact frequency "cuts" are listed below: Position 1--> no cut Position 2--> -5db at 1950hz Position 3--> -12db at 1 100hz Position 4--> -16db at 620hz Position 5--> -18.5db at 360hz Position 6--> -21db at 1 20hz Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Август 8, 2010 Share Отговорено Август 8, 2010 (Редактирано) Ето малко теория за notch filter - това, което ни трябва, за да наподобим действието на оригиналната Varitone схема. Относно реализацията виждам проблем в резисторите R1, R2 и R3 или по-скоро в едновременната им промяна. Намерих си една доста секси 12-позиционна галетка и скоро ще се заиграя с оригиналния Varitone - само да намеря подходяща индуктивност. Редактирано Август 8, 2010 от L.K. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts