Dkanev Публикувано Юли 3, 2010 Публикувано Юли 3, 2010 (Редактирано) Здравейте, казвам се Димитър на 18 от Хасково на скоро господина ми по английски език (голям фен е на рока) ми подари старата си ел.китара. На външен вид ми изглежда прилична малко боята и е улющена но това мисля че е най малкия проблем. Първо да кажа почти нищо не разбирам от китари но меракът ми е огромен да свиря. Та за китарата... основния ми проблем е буксата за кабела...99% съм убеден че е доста стара и няма да се намери кабел за нея. Ако може ми кажете как да я сменя с по-нова. Междувременно си направих жакове за нея(тоест кабел дето да я свържа с компа) идея си нямам дали техниката в нея е наред. Даскала ми каза само че я е съхранявал на сухо място(мисля че гараж). Българска е но незнам какъв модел. Ето и малко снимки на дъртака: http://prikachi.com/images/958/2289958N.jpg http://prikachi.com/images/960/2289960j.jpg http://prikachi.com/images/962/2289962M.jpg http://prikachi.com/images/965/2289965T.jpg http://prikachi.com/images/966/2289966s.jpg http://prikachi.com/images/957/2289957f.jpg http://prikachi.com/images/977/2289977l.jpg П.С: И най-вече искам да знам дали има шанс да свири някой ден тая китара благодаря Редактирано Юли 3, 2010 от Dkanev Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 Не виждам проблем да я използваш за "учебна" - имах подобна преди години. Смяната с нова става с купуване. Може да й сложиш едни нови струни, за да изкараш по-добър звук, до колкото е възможно. А ако нещо по електрониката е прекъснато може да се оправи при добро желание. Цитирай
dandilov Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 (Редактирано) WOW!!! Яка стара орфейка! За първи път виждам Орфей със пластмасови ключове за струните! Китарата е полуакустична... Касика в BG производството. Много, много рядко се намират такива Български китари вече! Поздравления! Китарата не е шедьовър като изработка, но има нумизматична стойност и носталгична такава... поне за мен... Моят съвет е да я дадеш на някой, който разбира от електроника, за да й провери и свърже адаптерите и потенциометрите. После я дай на майстор - лютиер да й оправи грифа, понеже от снимките виждам, че прагчетата на грифа са криви, да ги подмени и да направи малко напасване на грифа спрямо тялото! Това са най-важните неща за тая китара на първо време! Относно външният вид - можеш да си я оставиш и така - ожулена и очукана... ще изглежда много автентично! Тази китара си е голяма рядкост вече и ако се постегне малко ще е много интересен инструмент! Това е от мен. Успех! ... и Редактирано Юли 3, 2010 от dandilov Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 (Редактирано) Моят съвет е да я дадеш на някой, който разбира от електроника, за да й провери и свърже адаптерите и потенциометрите. После я дай на майстор - лютиер да й оправи грифа, понеже от снимките виждам, че прагчетата на грифа са криви, да ги подмени и да направи малко напасване на грифа спрямо тялото! ...и той вече си купи нова/друга китара... Смяна на прагове - 120 лв с праговете. Ремонт на електрониката, смяна на жака и струни - 30лв грубо. Направи си изводите, струва ли си да се мъчиш с тази тъпня. Изчакай зимата, бухни я в печката, затопли си премръзналите пръсти и си свири с новата китарка. Инвестирай тези 150лв за китара на старо от форума. Все ще е по-добре от тази изкривена кочина. 150лв са чудесна сума за една нова акустична китара. Редактирано Юли 3, 2010 от EAmechaniX Цитирай
Slacoth Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 Колега EAmechaniX, не бъди толкова брутален с човека. Това което казваш е така, но като виждаш колко се вълнува му дай мнението си по-деликатно. @Dkanev - букса петица се нарича, това за което питаш и определено ще трябва да я смениш, освен ако няма да ползваш за усилвател някой руски магнетофон. Цитирай
Viper-X Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 Аз ще му сменя праговете за 50 лева само Цитирай
Lekov Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 (Редактирано) ^^^нз ама за да бухнеш тази китара в печката трябва да си леко прищракал ?!?! Не че е кой знае кво, но в крайна сметка е китара ... аз лично му завиждам защото наистина си е автентична, българска и доста ретро. Всяка китара си има душа, особенно старите. Ако ти разполагаш с такива инструменти, не ти препоръчвам да се топлиш на тях, ами ги раздай на ентусиасти Редактирано Юли 3, 2010 от Lekov Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 (Редактирано) ^^^ Колко по-деликатно от 150 лв, бре колега? Този ремонт струва и повече ако навляза в подробности... ...ама тогава еметен ще го изплашункам. Редактирано Юли 3, 2010 от EAmechaniX Цитирай
Viper-X Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 (Редактирано) Ми 150-150... по лошо ли ще се чува от един стаг или скуеър... предпочитам да вложа парите в нещо такова аз сега си реставрирам един бас и си правя всичко сам, знам че не си струва нито една стотинка която влагам в него, но си ме кефи, въпроса не е в цената, а в качеството, ако предпочиташ да дадеш 150 лева за талашитена китара, или да си оправиш тази.... всеки сам си решава Нека да започнем: Прагове - 30 лева Боя - 30 лева Струни - 15 лева (горе-долу) Ключета - 15 лева Диагностика на електрониката - без пари Труда - всеки сам си определя Теглим чертата Верно около 150 лева с труда Редактирано Юли 3, 2010 от Viper-X Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 (Редактирано) Така, сега сложи и транспорт 15 лв за да дойде при тебе... прибави и консумативни разходи (шкурка, кореселин, други) 20 лв.... да смятам ли още? Редактирано Юли 3, 2010 от EAmechaniX Цитирай
Viper-X Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 (Редактирано) E тях ги смятам към труда И все пак съм на мнението, че по добре да се инвестира в тази китара, от колкото в талашитен стаг, скуеър, харли бентън и т.н. Редактирано Юли 3, 2010 от Viper-X Цитирай
Dkanev Отговорено Юли 3, 2010 Автор Отговорено Юли 3, 2010 Така до колкото разбрах китарата не става за нищо освен ако не си я стегна (което самичак в никакъв случай няма да стане поради причината че хал хабер си нямам). За коментарите за печките и топлината никога не бих го сторил щото човека ми я даде да свиря на нея(колкото и да не става за това). Но пък много ми харесва китарата...незнам там за електрониката как мога да си я проверя или изобщо как да си сменя буксата,но бих дал 150 лева за да ми я стегнат и да си свири нормално отколкото да си взема нова. Не казвам че новите са по зле от старите китари...просто си падам малко ретро стил кефят ме старите неща. А иначе за поправката ако някой може да ме упъти къде мога да ида на някой който разбира повечко и може да ми помогне ще съм му благодарен. Тея дни отивам на морето малко да побачкам ще изкарам някой лев и мисля да си го инвестирам в китарата . А иначе ако някой може да ми помогне с поправката й,и най-вече ако му се занимава пътните не са проблем,щото ми е малко трудно тука да намеря някой (все пак съм в една от столиците на чалгата ). Така че...дори ако някой може да ми покаже как се оправят тея неща ще се мъча някак си искам да си я оправя Благодаря. Цитирай
Viper-X Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 (Редактирано) Електрониката можеш да си я провериш с обикновен мултицет, като провериш 2те жички на адаптера с омметъра, трябва да показва някакво съпротивление, било то 100-200-300 или 10к ома, следващата съпка е да провериш кабелите с инструмента за късо съединение на мултицета, буксата се сменя.... е тук не се сещам как да се изразя на прост език Редактирано Юли 3, 2010 от Viper-X Цитирай
noflip Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 EAmechaniX, доколкото помня твоя "SandWitch" също беше някаква БГ китарка, по която хвърли няколкостотин кинта за основен ремонт и реконструкция... I`m just sayin'..... Цитирай
noflip Отговорено Юли 3, 2010 Отговорено Юли 3, 2010 ^ок, поправям се, стара ARIA PRO II (която е с пъти по-качествена от този орфей) идеята обаче е същата Цитирай
Recommended Posts