emil Отговорено Юни 25, 2010 Отговорено Юни 25, 2010 ^ Това означава, че нещата не са толкова безнадеждни, но въпреки всичко е тежка задача. Аз лично съм си закупил ДжамМен и съм супер доволен като изключим факта, че в него няма барабани, а само прост метроном. Цитирай
Svanio Отговорено Юли 1, 2010 Отговорено Юли 1, 2010 Според мен това да седнеш да правиш ефект като лууп-ъра е загуба на много работи. Както каза и фена след време бос като изкарат Rc-3 гледай какво става ще му сложат какво ли още не, а цената не е ненормално висока. Схема ще си намериш, но да седнеш да го правиш, повечето такив схеми за ремонт, не за правене от теб..Мисля, че готиното в това да си направиш или да ти направят ефект е да вкараш нещо ново, което не се предлага иначе. Да не говорим,че парите, които ще дадеш да ти го направи някой * ако въобще има камикадзе, което би се хванало с това* ще ти вземе колкото за нов или повече, а на 2ра ръка се предлага този ефект и хич не е тръден за намиране Цитирай
Fallenblood Отговорено Юли 1, 2010 Отговорено Юли 1, 2010 какво рц-3, аз като видях rc-50 и ми фръкна шапката още повече, че в цифровите педали на всяка фирма (на бос, като едни от най-големите и подразделение на роланд - с най-голяма вероятност) ще има n на брой нестандартни чипа, правени (на ниво кристал или на ниво програма) специално за тва приложение, патентовани, засекретени и прочие, които няма как да си набави човек, още повече да ги използва за нещо друго, освен ремонт на фабричния ефект... иначе ние обсъждахме точно тва, за което ти говориш - разработка на наш си ефект. м/у другото, още преди да начена тая дискусия, ми бяха попадали схеми+програми от един ненормален японец (не тия програми са му най-хитрото, де, ама много големи пинизи описва, по негова схема бях правил музикална кутийка с wavetable synthesis, която с 1 чип за 4 лева свири рейдиохед), които не е трудно да се пригодят за тая работа... но, както по-горе обясни kae, дори да се скалъпи нещо, работата въобще не свършва дотам... Цитирай
GeorgeKK Отговорено Юли 14, 2010 Отговорено Юли 14, 2010 Fallenblood, Поради факта че преди време нямаше кой мен да светне по някои основни принципи в проектирането и производство на електрониката искам да ти разкажа някои неща за това. В коментарите на другите може да се видят верни неща, но не са изчерпателни. Електронните устройства могат да се разделят основно на две групи. Устройства с софтуер и такива без софтуер. За ефектите важи същото правило. За първите нещата са по-лесни и по евтини, но не очаквай „интелигентно” обработване на сигнала от тях. Обикновено схемите са с по-малко елементи. Лесно можеш да си намериш схема в интернет и да си го сглобиш. Тези схеми са в резултат на доста години проби, грешки, мнения, варианти и отново проби, грешки…. В крайна сметка се стига до една добра схема с желаното действие. Важното е, че всичко се „вижда” и едно опитно око на специалист може да „види” тънките и хитри моменти които правят схемата ( а от там и ефекта) добра. Ценово също се връзва да си го направиш сам. Ще ти излезе малко по-скъпо от готово в магазина. Ако искаш да си направиш нещо по-уникално за теб специално вече съвсем си оправдава разходите, но ако се допиташ до някой с опит вероятности да успееш е значително по-голяма. (за справки NIKIFENA) Ако решиш да си направиш нещо такова – дерзай. И се обаждай за помощ. За loop-а дето си го харесал нещата са от втория вариант. Това го знаеш. За хардуера нещата са различни от устройства без софтуер. Първо елементите, които се ползват са повече и са по-дребни. Това означава че ще трябва да се проектира по сложна платка с ползване на по-висока технология за проектиране и производство. ( за справки GeorgeKK). Ако се захванеш сам и нямаш опит в такова проектиране няма да стане от раз. А втори опит оскъпява нещата. А практиката показва че може и да ти се наложи повече от два опита. За ръчно нарисувана платка просто забрави. Тука идва най-сложния момент. Софтуера. Първо това не е софтуер като за компютър (за справка - Бил Гейтс). Аз му кавам фърмуер ( firmware ). За да се сдобиеш с такъв има два варианта: 1. Скъп. Поръчваш го на някой фърмуерист да ти го напише. За целта трябва да си готов със схемата ( намерена или наново проектирана) и да изготвиш задание. Когато седнеш да го пишеш това задание ще изникнат много въпроси за които сега не се сещаш. Трябва предварително да отговориш на такива като : Колко милисекунди преди свършването на последния такт натискането на педала (команда СТОП) да се счита за валидно? И с каква продължителност е сигнала от бутона на педала? Примера може да не е много удачен или правилен, но въпроси от този тип ще изникнат по време на работа. В BOSS на такива въпроси са отговорили след яко главоблъскане и след доста проби и тестове с различни музиканти. В крайна сметка са стигнали до резултати, които са метнати в архивите и се ползват са всеки следващ модел. Но да приемем че си гений и си предвидил всичко което ще ти трябва и си изготвил ПЕРФЕКТНО задание. Даваш го на фърмуериста. Обикновено тези юнаци, ако са добри, са на високи заплати. На добър програмист ще му трябва около 3 месеца да го напише от край до край. През това време НЕ трябва да ходи на работа, а да седи вкъщи и да пише. Така че си приготви около 4000 – 5000 (хиляди) евро за него. Ако ти го пише приятел : няма да стане и ако все пак нещо стане ще го търсиш после още две години за да си довърши бакиите. Не се знае дали ще ти излезе по-тънко тогава. Имаш и трети вариант: поръчваш го на някоя голяма фирма дето извършват такива услуги ( примерно Джонсън Контрол). Да ще ти го напишат и то ще бачка, но ще оставиш при тях поне 22000-24000 Евра. Така е. Трябва да има за чистачки, портиери, счетоводители, данъчни и други подобни персони. Пък и шефа трябва да усвои поне 40%. 2. По тънкия вариант е да се сдобиеш с готов софтуер. Ако в интернет може да свалиш някой ъпдейт да знаеш, че няма да ти е достатъчен. Обикновено тези ъпдейти са част от целия фърмуер. Те касаят някои функционални промени в устройството, но не подменят изцяло фърмуера. В всяко устройство , което е предвидено да се упдейтва има една специална част от фърмуера наречена BOOTLOADER. Това е програма която не се променя при ъпдейт и се грижи за комуникацията по време на ъпдейта между ефекта и компютъра или там чрез което зареждаш упдейта ( SDCARD или USB Flash…). До този BOOTLOADER може да се докопаш, като вземеш от магазина същия ефект, чиято схема копираш. Разглобяваш го и се хващаш за поялника. Ако ЦЕЛИЯ фърмуер е записан в Външна памет, а не в процесора тогава може и да успееш. Но в устройствата от последните 7-8- години вече не се ползват външни памети за фърмуер или ако се ползват, то е за част от него. Е те тази част НЕ Е BOOTLOADER –а. С една дума не се захващай с такова нещо за да не батисаш един фабричен ефект за 350 лв. за да направиш същия за 600 лв. Това се прави само при техника която ще я копираш и продаваш за половин цена в големи количества. ( за справка авто-джамбазите от Горубленската борса – царе са! ) Но да предположим че успееш да се сдобиеш с фърмуера – целия! Следва да копираш 100% ( сто ) схемата на ефекта. Вероятността фърмуер от BOSS да тръгне на схема на DIGITECH е нула ( 0 ). Същата вероятност е да тръгне фърмуер на BOSS със схема на BOSS но на по-нов или по-стар модел. Ако си чувал че при телефончетата това става е защото вътре са едни и същи а от вън са в два варианта. Единия за момченца а другия за момиченца. Произвеждаш платка като през това време си подготвил спецификация на елементите и си я запратил към някой доставчик за изпълнение. Имай в предвид че в Комет определено няма да имат част от компонентите които са ползвали BOSS, а и Фарнел не е пещерата на Ало-Баба. Така, че за всичко останало ще трябва да чакаш и да плащаш повече. Следва налепянето на платката – насищане. На ръка не се пробвай. Увеличаваш броя на причините заради което платката няма да тръгне. Тогава няма да знаеш: Фърмуера ли не е правилен?, Записал ли съм го правилно?, Схемата ли съм сбъркал нещо?, Някой чип ли е думнал?, Дали всичко съм запоил както трябва? Да кажем, че си готов с хардуера и ако все пак си прежалил пари за фърмуерист отиваш при него накуп с китарото и кубето и пускате. Първото нещо което ще изпиташ е отчаяние. Мъка. Прелитат ти през главата всичките главоболия до тук и още повече те заболява. Но не се отчайваш. Сядаш до него и започвате едно по едно да тествате нещата и да чистите бъгове. Да гласите времеконстанти и други стотици неща. След доста време излизате от стаята със списък неща за дооправяне и със обещанието на фърмуериста, че ще „действа” тези дни. Следват още около 3 – 4 такива срещи, като отчаянието леко преминава в безразличие . И това всичкото е ако ти си ГЕНИЙ и си предвидил предварително всичко което ще ти трябва. Има и още нещо което е важно. Както казва народа - Апетита идва с яденето. Тъкмо ще сте на финала и ти че решиш, че ще е добре да има SDCARD за да можеш да записваш повече от 16 мин. Хоп и фърмуериста ще трябва да пище и FAT таблица за тази карта. С една дума започвате отначало. Не се залавяй с подобни неща. Правилно си направил, че питаш тук за мнения. Дано моето ти помогне не само в тази тема а и в други начинания. Дерзай. Не се отказвай. Но за да е евтино се премервай точно и стреляй един път. А не картечарската. Поздрави. 1 Цитирай
Fallenblood Отговорено Юли 15, 2010 Отговорено Юли 15, 2010 (Редактирано) гледам, че си адресирал отговора си към мене, затва се чувствам длъжен да ти отговоря. първо, не знам дали не ме бъркаш с автора на темата daozealot, който беше поискал да копира rc-2 второ, ти си описал един дълъг и мъчен път, по който на всяка крачка се тръгва по някоя мрачна заобиколна пътечка и в крайна сметка не се достига желаната цел. аз съм много далеч от това освен, че по ред причини (финансови, времеви, житейски, психологически) рядко имам възможност да се захвана с какъвто и да е проект в тази или друга област, в която имам интерес, определено не бих си поставил толкова висока цел. не бих тръгнал по парченца от фърмуер да копирам готово устройство - това напомня единствено за често споменаваната в този форум приказка за пича, който си намерил заден стоп и решил да си сглоби по него рейс (съответно копче и да си ушие балтон). още повече, че фърмуер ми е кеф да пиша, доколкото умея - ех, ако можех и сам да си плащам хиляди евра, както мюнхаузен се издърпва за косата, нямаше да е лошо крайната цел, която евентуално бих си поставил, ако изобщо някога се захвана с тва, е разработване на нещо различно, било то и съвсем елементарно, в последствие изработка на единични бройки за лична употреба, и споделяне на цялата информация, до която съм стигнал, в интернет, за свободно ползване и доразвиване от мераклии - каквито съм видял да има немалко. ако се стигне до нещо, използваемо в по-широк кръг случаи, може да се пусне в производство diy комплект - нещо, също добило известна популярност по белия свят. за да не бъда съвсем голословен, ето някои линкове към сайта на един ненормален японец, които биха били известна основа, и които ме подтикнаха към несдържаната ми реплика "хайде да си направим луупър". http://elm-chan.org/works/pcmp/report.html http://elm-chan.org/works/sd8p/report.html http://elm-chan.org/works/vp/report.html те тва е (: благодаря за изчерпателния и добронамерен съвет и се надявам, че и ти си разбрал какво имам предвид Редактирано Юли 15, 2010 от Fallenblood Цитирай
GeorgeKK Отговорено Юли 16, 2010 Отговорено Юли 16, 2010 Fallenblood сори ама писанията ми не са към теб. Моя грешка за която моля за извинение. Определено е адресирано към daozealot. Изцяло съм съгласен с теб и те разбирам. Поздрави! Цитирай
Fallenblood Отговорено Октомври 7, 2010 Отговорено Октомври 7, 2010 (Редактирано) http://hackaday.com/2010/02/23/looping-foot-pedal/ ние докато сме го мъдрели, то е било готово направено... с пик 16-ка... Редактирано Октомври 7, 2010 от Fallenblood Цитирай
KAE Отговорено Май 15, 2015 Отговорено Май 15, 2015 Не искам да коментирам по каква причина се връщам към тази тема, но дори след 5 години трябва да ударя едни ++ на Жоро (GeorgeKK) за търпението му да да обясни макар накратко за какво иде реч. Като при това само е сърфирал по опорните точки без да се гмурка надълбоко. За 5 години нещата принципно не са се изменили, само мотиките, които настъпваш по време на развоя са по-нов модел и като те праснат в тиквата боли по-силно :-) Също така, читавите firmware-исти не са поевтинели. А преди години един тукашен потребител очакваше къстъм решение на недомисления му риг, но на цената на берингерска педалера от магазина 1 Цитирай
Recommended Posts