Jump to content
Българският форум за музиканти

Boss Rc-2 Loop Station


Recommended Posts

^

 

Това означава, че нещата не са толкова безнадеждни, но въпреки всичко е тежка задача. Аз лично съм си закупил ДжамМен и съм супер доволен като изключим факта, че в него няма барабани, а само прост метроном.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен това да седнеш да правиш ефект като лууп-ъра е загуба на много работи. Както каза и фена след време бос като изкарат Rc-3 гледай какво става ще му сложат какво ли още не, а цената не е ненормално висока. Схема ще си намериш, но да седнеш да го правиш, повечето такив схеми за ремонт, не за правене от теб..Мисля, че готиното в това да си направиш или да ти направят ефект е да вкараш нещо ново, което не се предлага иначе. Да не говорим,че парите, които ще дадеш да ти го направи някой * ако въобще има камикадзе, което би се хванало с това* ще ти вземе колкото за нов или повече, а на 2ра ръка се предлага този ефект и хич не е тръден за намиране :huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

какво рц-3, аз като видях rc-50 и ми фръкна шапката :) още повече, че в цифровите педали на всяка фирма (на бос, като едни от най-големите и подразделение на роланд - с най-голяма вероятност) ще има n на брой нестандартни чипа, правени (на ниво кристал или на ниво програма) специално за тва приложение, патентовани, засекретени и прочие, които няма как да си набави човек, още повече да ги използва за нещо друго, освен ремонт на фабричния ефект...

 

иначе ние обсъждахме точно тва, за което ти говориш - разработка на наш си ефект. м/у другото, още преди да начена тая дискусия, ми бяха попадали схеми+програми от един ненормален японец (не тия програми са му най-хитрото, де, ама много големи пинизи описва, по негова схема бях правил музикална кутийка с wavetable synthesis, която с 1 чип за 4 лева свири рейдиохед), които не е трудно да се пригодят за тая работа... но, както по-горе обясни kae, дори да се скалъпи нещо, работата въобще не свършва дотам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Fallenblood,

 

Поради факта че преди време нямаше кой мен да светне по някои основни принципи в проектирането и производство на електрониката искам да ти разкажа някои неща за това.

В коментарите на другите може да се видят верни неща, но не са изчерпателни.

 

Електронните устройства могат да се разделят основно на две групи.

Устройства с софтуер и такива без софтуер. За ефектите важи същото правило.

 

За първите нещата са по-лесни и по евтини, но не очаквай „интелигентно” обработване на сигнала от тях. Обикновено схемите са с по-малко елементи. Лесно можеш да си намериш схема в интернет и да си го сглобиш. Тези схеми са в резултат на доста години проби, грешки, мнения, варианти и отново проби, грешки…. В крайна сметка се стига до една добра схема с желаното действие. Важното е, че всичко се „вижда” и едно опитно око на специалист може да „види” тънките и хитри моменти които правят схемата ( а от там и ефекта) добра. Ценово също се връзва да си го направиш сам. Ще ти излезе малко по-скъпо от готово в магазина. Ако искаш да си направиш нещо по-уникално за теб специално вече съвсем си оправдава разходите, но ако се допиташ до някой с опит вероятности да успееш е значително по-голяма. (за справки NIKIFENA)

Ако решиш да си направиш нещо такова – дерзай. И се обаждай за помощ.

 

За loop-а дето си го харесал нещата са от втория вариант. Това го знаеш.

 

За хардуера нещата са различни от устройства без софтуер.

 

Първо елементите, които се ползват са повече и са по-дребни. Това означава че ще трябва да се проектира по сложна платка с ползване на по-висока технология за проектиране и производство. ( за справки GeorgeKK). Ако се захванеш сам и нямаш опит в такова проектиране няма да стане от раз. А втори опит оскъпява нещата. А практиката показва че може и да ти се наложи повече от два опита.

 

За ръчно нарисувана платка просто забрави.

 

Тука идва най-сложния момент. Софтуера.

 

Първо това не е софтуер като за компютър (за справка - Бил Гейтс). Аз му кавам фърмуер ( firmware ). За да се сдобиеш с такъв има два варианта:

 

1. Скъп. Поръчваш го на някой фърмуерист да ти го напише. За целта трябва да си готов със схемата ( намерена или наново проектирана) и да изготвиш задание. Когато седнеш да го пишеш това задание ще изникнат много въпроси за които сега не се сещаш. Трябва предварително да отговориш на такива като : Колко милисекунди преди свършването на последния такт натискането на педала (команда СТОП) да се счита за валидно? И с каква продължителност е сигнала от бутона на педала? Примера може да не е много удачен или правилен, но въпроси от този тип ще изникнат по време на работа. В BOSS на такива въпроси са отговорили след яко главоблъскане и след доста проби и тестове с различни музиканти. В крайна сметка са стигнали до резултати, които са метнати в архивите и се ползват са всеки следващ модел.

 

Но да приемем че си гений и си предвидил всичко което ще ти трябва и си изготвил ПЕРФЕКТНО задание. :godbless:

 

Даваш го на фърмуериста. Обикновено тези юнаци, ако са добри, са на високи заплати.

На добър програмист ще му трябва около 3 месеца да го напише от край до край. През това време НЕ трябва да ходи на работа, а да седи вкъщи и да пише. Така че си приготви около 4000 – 5000 (хиляди) евро за него.

 

Ако ти го пише приятел : няма да стане и ако все пак нещо стане ще го търсиш после още две години за да си довърши бакиите. Не се знае дали ще ти излезе по-тънко тогава.

 

Имаш и трети вариант: поръчваш го на някоя голяма фирма дето извършват такива услуги ( примерно Джонсън Контрол). Да ще ти го напишат и то ще бачка, но ще оставиш при тях поне 22000-24000 Евра. Така е. Трябва да има за чистачки, портиери, счетоводители, данъчни и други подобни персони. Пък и шефа трябва да усвои поне 40%.

 

2. По тънкия вариант е да се сдобиеш с готов софтуер.

 

Ако в интернет може да свалиш някой ъпдейт да знаеш, че няма да ти е достатъчен. Обикновено тези ъпдейти са част от целия фърмуер. Те касаят някои функционални промени в устройството, но не подменят изцяло фърмуера. В всяко устройство , което е предвидено да се упдейтва има една специална част от фърмуера наречена BOOTLOADER. Това е програма която не се променя при ъпдейт и се грижи за комуникацията по време на ъпдейта между ефекта и компютъра или там чрез което зареждаш упдейта ( SDCARD или USB Flash…). До този BOOTLOADER може да се докопаш, като вземеш от магазина същия ефект, чиято схема копираш. Разглобяваш го и се хващаш за поялника. Ако ЦЕЛИЯ фърмуер е записан в Външна памет, а не в процесора тогава може и да успееш. Но в устройствата от последните 7-8- години вече не се ползват външни памети за фърмуер или ако се ползват, то е за част от него. Е те тази част НЕ Е BOOTLOADER –а. С една дума не се захващай с такова нещо за да не батисаш един фабричен ефект за 350 лв. за да направиш същия за 600 лв. Това се прави само при техника която ще я копираш и продаваш за половин цена

в големи количества. ( за справка авто-джамбазите от Горубленската борса – царе са! :bravo:)

 

Но да предположим че успееш да се сдобиеш с фърмуера – целия!

 

Следва да копираш 100% ( сто ) схемата на ефекта. Вероятността фърмуер от BOSS да тръгне на схема на DIGITECH е нула ( 0 ). Същата вероятност е да тръгне фърмуер на BOSS със схема на BOSS но на по-нов или по-стар модел. Ако си чувал че при телефончетата това става е защото вътре са едни и същи а от вън са в два варианта. Единия за момченца а другия за момиченца.

Произвеждаш платка като през това време си подготвил спецификация на елементите и си я запратил към някой доставчик за изпълнение. Имай в предвид че в Комет определено няма да имат част от компонентите които са ползвали BOSS, а и Фарнел не е пещерата на Ало-Баба. Така, че за всичко останало ще трябва да чакаш и да плащаш повече.

 

Следва налепянето на платката – насищане. На ръка не се пробвай. Увеличаваш броя на причините заради което платката няма да тръгне. Тогава няма да знаеш: Фърмуера ли не е правилен?, Записал ли съм го правилно?, Схемата ли съм сбъркал нещо?, Някой чип ли е думнал?, Дали всичко съм запоил както трябва? :wallbash:

 

Да кажем, че си готов с хардуера и ако все пак си прежалил пари за фърмуерист отиваш при него накуп с китарото и кубето и пускате. Първото нещо което ще изпиташ е отчаяние. Мъка. :wacko: Прелитат ти през главата всичките главоболия до тук и още повече те заболява. Но не се отчайваш. Сядаш до него и започвате едно по едно да тествате нещата и да чистите бъгове. Да гласите времеконстанти и други стотици неща. След доста време излизате от стаята със списък неща за дооправяне и със обещанието на фърмуериста, че ще „действа” тези дни. Следват още около 3 – 4 такива срещи, като отчаянието леко преминава в безразличие :whistle: . И това всичкото е ако ти си ГЕНИЙ и си предвидил предварително всичко което ще ти трябва.

 

Има и още нещо което е важно. Както казва народа - Апетита идва с яденето.

Тъкмо ще сте на финала и ти че решиш, че ще е добре да има SDCARD за да можеш да записваш повече от 16 мин. Хоп и фърмуериста ще трябва да пище и FAT таблица за тази карта. С една дума започвате отначало.

 

Не се залавяй с подобни неща. Правилно си направил, че питаш тук за мнения. Дано моето ти помогне не само в тази тема а и в други начинания.

 

Дерзай. Не се отказвай. Но за да е евтино се премервай точно и стреляй един път. А не картечарската.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

гледам, че си адресирал отговора си към мене, затва се чувствам длъжен да ти отговоря.

първо, не знам дали не ме бъркаш с автора на темата daozealot, който беше поискал да копира rc-2 :)

второ, ти си описал един дълъг и мъчен път, по който на всяка крачка се тръгва по някоя мрачна заобиколна пътечка и в крайна сметка не се достига желаната цел. аз съм много далеч от това :) освен, че по ред причини (финансови, времеви, житейски, психологически) рядко имам възможност да се захвана с какъвто и да е проект в тази или друга област, в която имам интерес, определено не бих си поставил толкова висока цел. не бих тръгнал по парченца от фърмуер да копирам готово устройство - това напомня единствено за често споменаваната в този форум приказка за пича, който си намерил заден стоп и решил да си сглоби по него рейс (съответно копче и да си ушие балтон). още повече, че фърмуер ми е кеф да пиша, доколкото умея - ех, ако можех и сам да си плащам хиляди евра, както мюнхаузен се издърпва за косата, нямаше да е лошо :D крайната цел, която евентуално бих си поставил, ако изобщо някога се захвана с тва, е разработване на нещо различно, било то и съвсем елементарно, в последствие изработка на единични бройки за лична употреба, и споделяне на цялата информация, до която съм стигнал, в интернет, за свободно ползване и доразвиване от мераклии - каквито съм видял да има немалко. ако се стигне до нещо, използваемо в по-широк кръг случаи, може да се пусне в производство diy комплект - нещо, също добило известна популярност по белия свят.

 

за да не бъда съвсем голословен, ето някои линкове към сайта на един ненормален японец, които биха били известна основа, и които ме подтикнаха към несдържаната ми реплика "хайде да си направим луупър".

http://elm-chan.org/works/pcmp/report.html

http://elm-chan.org/works/sd8p/report.html

http://elm-chan.org/works/vp/report.html

 

те тва е (: благодаря за изчерпателния и добронамерен съвет и се надявам, че и ти си разбрал какво имам предвид :greenangel:

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fallenblood сори ама писанията ми не са към теб. Моя грешка за която моля за извинение. Определено е адресирано към daozealot.

 

Изцяло съм съгласен с теб и те разбирам.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

http://hackaday.com/2010/02/23/looping-foot-pedal/

 

ние докато сме го мъдрели, то е било готово направено... с пик 16-ка...

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

Не искам да коментирам по каква причина се връщам към тази тема, но дори след 5 години трябва да ударя едни ++ на Жоро (GeorgeKK) за търпението му да да обясни макар накратко за какво иде реч. Като при това само е сърфирал по опорните точки без да се гмурка надълбоко. За 5 години нещата принципно не са се изменили, само мотиките, които настъпваш по време на развоя са по-нов модел и като те праснат в тиквата боли по-силно :-) Също така, читавите firmware-исти не са поевтинели.

А преди години един тукашен потребител очакваше къстъм решение на недомисления му риг, но на цената на берингерска педалера от магазина :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.